.....................

İnegöl Belediye Meclisi’nde tansiyonun yükseldiği bir oturum yaşandı. Meclisi yöneten Belediye Başkanı Alper Taban’ın kullandığı ifadeler gündem yarattı. Toplantıda, Saadet Partisi (SP) meclis üyesi Fatih Mücahit Berber’in Adalet ve Kalkınma Partisi’ni AKP olarak dile getirmesi, Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis üyesi Süleyman Yılmaz tarafından sert bir tepkiyle karşılandı.

Bu durum, mecliste bir anda ortamın gerilmesine neden oldu. Politikacılar arasında genelde birbirlerine hitap ederken partilerinin kısaltılmış isimlerini kullanma alışkanlığı görülse de bu kez olay farklı bir boyut kazandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) gibi partilerin kısaltmaları yaygın şekilde kullanılırken, AKP ifadesinin tartışma neden olması dikkat çekti. Elbette siyasetçiler kendi partilerini savunacaktır fakat bunu yaparken düzeyi korumak ve incitici söylemlerden kaçınmak önemlidir.

Meclisi yöneten Belediye Başkanı’nın sadece bir partinin değil, tüm İnegöl halkının başkanı olduğu unutulmamalıdır. Bir meclis üyesinin, hakaret içermeyen bir şekilde partilerin kısaltmalarını kullanmasının niçin bu kadar büyütüldüğü anlaşılamıyor. Sonuçta vatandaşlar, partilerin adlarının nasıl telaffuz edileceğine dair tartışmalar yerine, İnegöl'ün daha ileriye taşınması için çözüm odaklı hizmetleri görmek istiyor.

Ancak bu oturumda asıl meselenin bir kenara bırakıldığı ve kişisel hesaplaşmalara dönüştüğü gözlemlendi. Başkan Alper Taban’ın meclis üyesi Fatih Mücahit Berber’e “Müco” şeklinde hitap etmesi de gerginliği artıran başka bir detay oldu. Meclis oturumlarını sakinleştirmesi gereken birinin, ortamı daha da alevlendirecek bir üslup kullanması hoş karşılanmadı. Başkan Taban’ın bu sözleri sarf ettikten sonra pişmanlık duyup duymadığı merak konusu.

Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis üyesi Süleyman Yılmaz’ın tavrı da eleştirildi. Daha önce görev yaptığı partisinden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçtikten sonra sergilediği tutumun bu kadar sert olması sorgulandı. Yılmaz’ın, SP meclis üyesine bundan böyle partisinin adını “Sefalet Partisi” olarak kullanacağını ifade etmesi ise tepkilere yol açtı. Bu gibi yaklaşımlar, meclisin ciddiyetine ve temsil ettiği makama uygun bulunmadı.

Öte yandan, CHP Meclis üyesi Hüseyin Çiçek’in kendi partileri için zaman zaman kullanılan “Cehape” ifadelerini hatırlatması da toplantının gündemine eklenen başka bir tartışma unsuru oldu. Başkan Taban’ın ise “Bu genel siyaset, biz yerel siyaset yapıyoruz” diyerek konuyu kapatmaya çalışması dikkat çekiciydi.

Sonuç olarak, siyasetin doğasında tartışmalar olabilir ancak İnegöl halkı, bu tür gereksiz polemikler yerine hizmet bekliyor. Meclis üyelerinin enerjilerini bu tür tartışmalar yerine şehir için yapılabilecek projelere harcamaları çok daha anlamlı olacaktır.

MHP Meclis üyesi Faruk Toptaş’ın da vurguladığı gibi, mecliste herkesin birbirine saygı çerçevesinde hitap etmesi oldukça önemli ve bu ilke bundan sonra da korunmalıdır. İnegöl’ün ihtiyacı olan şey daha fazla tartışma değil, somut çözümler ve hizmettir.