SGK her ay yaklaşık olarak 16 milyon vatandaşa maaş ödemesi gerçekleştiriyor. EYT’lilerin de devreye girmesi ile beraber emeklilerin sayısı daha da arttı.

Artan her emekli SGK bütçesini zorlarken, her ay bu vatandaşlara maaş ödeyen SGK’nın gelirleri giderlerini artık ucu ucuna karşılamaya başladı. Buna dair tedbirler devreye sokulurken önemli bir karar alındığı bilgisi geldi.

İŞLEMLER DENETLENİYOR

SGK’nın aldığı yeni bir kararla, geçmişte emeklilik hakkı elde etmiş ama usulsüz olduğuna dair şüpheler bulunan emeklilerin geçmişe dönük denetimleri gerçekleştiriliyor. Bu dosyalar SGK müfettişleri tarafından tek tek inceleniyor ve uygunsuz bir durumun tespit edilmesi halinde hemen harekete geçiliyor.

SGK tarafından yapılan bu denetimlerle beraber 2023 yılı içerisinde 50.000’den fazla emeklinin maaşı kesilerek haklarında yasal işlemler başlatıldı. SGK’nın geliştirmiş olduğu yeni sistem içerisinde farklı parametreler, aynı anda değerlendirildiğinde sahte sigortalar kolayca tespit ediliyor.

Sahte sigortalar emeklilik için prim, gün sayısını doldurmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir yol oluyor. Bu uygulamada kişi herhangi bir iş yerinde çalışmadığı halde primini ödeyerek çalışıyormuş gibi kendisinin gösterilmesini sağlıyor.

Buraya kadar SGK’nın hiç bir kaybı yok, sigortalının primi düzenli olarak yatıyor ama sistem buna izin vermiyor. Ancak, sahte sigorta yoluyla emeklilik primi yatırıldığında farklı avantajlar devreye giriyor ve SGK zarara uğruyor. İşte bunun tespit edilmesi ile yasal süreç başlatılıyor.

MAAŞLARI KESİLİYOR

Sahte sigortalılığın tespit edilmesi durumunda, eğer kişi emekli olmuşsa ilk olarak emekli maaşı kesiliyor, ardından ise yasal faizi ile hesaplanarak o güne kadar yapılan tüm ödemelerin iadesi isteniyor. Bu tutar da kişiden kişiye göre değişiklik göstermekte ama uzun yıllar boyunca emekli maaşı alanlardan 500.000 TL’yi aşan iadeler dahi talep edilebiliyor.

SGK’ya para iadesi yapılması istenen kişi eğer bu ödemeyi 30 gün içerisinde yapamazsa o zaman hakkında gerekli yasal işlemler başlatılıyor. İcraya verilen vatandaştan bu para icra yoluyla tahsil ediliyor. Ayrıca, sahte sigortalılığın süresi hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülüyor. Bu kişi yeniden emekli olmak istediğinde prim tamamlamak zorunda kalıyor. Sahte sigorta için SGK’ya ödenen primler ise iade edilmeyerek SGK’ya gelir olarak işleniyor.

Bayram ikramiyelerinin hesaplara geçeceği tarih belli oldu Bayram ikramiyelerinin hesaplara geçeceği tarih belli oldu
Kaynak: Haber Merkezi