6 Şubat depremlerinin ardından resmi kaynaklara göre 50 binden fazla insan hayatını kaybetti ve hala birçok kişi kayıp durumda. Depremin maddi boyutu hükümet tarafından 110 milyar dolar olarak açıklandı. Binlerce kişi hala evsiz ve çadırlarda yaşamaya devam ediyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre, birçok bölgede temiz suya ve hijyen malzemelerine erişim sorunu yaşanıyor. Ancak asıl tehlike, uzmanların uzun süredir uyardığı İstanbul'da beklenen Büyük Marmara Depremi. Bu yıkımın hızla yaklaştığı her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da meydana gelebilecek depremin büyüklüğünü, kaç kişinin etkilenebileceğini, yıkılacak bina sayısını, maddi zararı ve çevre felaketini anlattı.

Görür, Türkiye'de 24 şehrin doğrudan fay hatlarının üzerinde olduğunu belirtti ve bu bölgelerin gerçekten risk altında olduğunu vurguladı. Büyük İstanbul Depremi'ne dikkat çeken Görür, depremin büyüklüğünün 7.2 ila 7.6 arasında olabileceğini ve Marmara Denizi'nde aktif fay hattının bulunduğunu belirtti. Ayrıca depremin ne zaman olabileceği konusunda da uyarılarda bulundu.

Bursa İnegöl’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Bursa İnegöl’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Görür, olası bir Marmara Depremi sırasında 10 bin binanın yıkılması durumunda 400 bin insanın ölebileceğini ifade etti. Ayrıca depremin ekonomik etkilerini de ele alarak büyük bir yıkımın beklendiğini ve afetin ülkeye ilk anda 120-150 milyar dolarlık bir yük getirebileceğini söyledi. Deprem sonrası çevre kirliliğinin de büyük bir sorun olacağını vurguladı.

Tüm bu olası senaryolara hazırlıklı olmanın önemine dikkat çeken Görür, depreme karşı acil önlemlerin alınması gerektiğini ve bu süreçte çevre sorunlarının nasıl çözüleceği, atıkların nasıl bertaraf edileceği gibi sorunların şimdiden planlanması gerektiğini söyledi.

Editör: Süper Kanal TV