Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kamuoyuna paylaşılan  Finansal İstikrar Raporu’nda vatandaşların hanehalkı borcunun milli gelire oranındaki düşük seviyenin korunduğu ancak bireysel kredi kartı borcunun payının yükseldiğini açıkladı.

Türkiye genelinde yaşanan kredi kartı borçlanmasının risklerinin vurgulandığı raporda  kredi kartı harcamalarının sonradan taksitlendirilmesi veya borcun tamamının ödenmeyerek faize bırakılması, özellikle borçlanma maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde bireylerin temerrüt riskini artırabildiği belirtildi.

YÜKSEK LİMİTLER GELİRLER UYUMLU DEĞİL 

Türkiye genelinde vatandaşların kredi kartı limitleri gelirleriyle uyumlu değil. Bu durum vatandaşların para harcama oranını tetikliyor.  

Yayınlanan rapora göre,  "Kredi kartı limitlerinin ve ödeme koşullarının bireylerin gelirleriyle1 ve enflasyon ile uyumlu bir şekilde belirlenmesi, finansal istikrara ek olarak cari denge ve fiyat istikrarı açısından da önem arz etmektedir" ifadeleri yer aldı.

AKTİF KREDİ KARTI KULLANIM SAYISI 28 MİLYONU GEÇTİ

Kredi kartında aktif kart kullanan kişi sayısını 28 milyona yaklaştığı açıklandı. Yayınlanan raporda ise  2024 ocak ayı itibarıyla bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limiti 4,2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesi de 1,3 trilyon TL’ye ulaştığı duyuruldu.

Bingöl Balı için iş birliği anlaşması Bingöl Balı için iş birliği anlaşması
Merkez Bankası vatandaşları uyardı! Kredi kartı limit uyarısı
Türkiye genelinde Hanehalkı'nın finansal ödemeleri artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğuna işaret edilen raporda, “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları, kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: Haber Merkezi