Yıllarca çalışmış ve iş hayatının ağır yükünü çekmiş ancak artık emekli olmak isteyen, fakat yaşını doldurmayı bekleyen kişiler için yaş şartını ortadan kaldıran EYT yasası pek çok kişi için avantajlı tarafları olan bir uygulama olarak görülüyor.

Artık çalışmayı düşünmeyen ve emekli maaşı alarak çalışmayı bırakmak isteyenler olduğu gibi, özellikle ekonomik sıkıntılardan dolayı çalışmak zorunda kalan kişilerin sayısı da bir hayli fazla. Çalışmayı düşünen bu kişiler, EYT kapsamında emekli olsalar bile aynı iş yerinde devam etme seçeneğini değerlendirebiliyorlar.

MERAK EDİLENLER...

Çıkarılan yasa aile birlikte EYT’li olmasına rağmen mevcut çalıştıkları iş yerlerinde çalışmaya devam etmek isteyen vatandaşlar, işverenlerinin hangi yaptırımları uygulayabileceklerini de merak ediyor. "EYT’den emekli olup çalışabilir miyim, emekli olup aynı iş yerinde çalışanın maaşı düşer mi?" soruları akılları meşgul ediyor. Peki, işveren EYT’li olan çalışanının maaşını düşürebilir mi,böyle bir hakkı var mı?

EYT’Lİ OLUP ÇALIŞILABİLİR Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla emekli olan kişiler de çalışıp geçimini sağlamaya devam etmek isteyebilirler. Ancak bu kişiler yasal olarak EYT’den emekli olup çalışabilir miyim diye soruyorlar. İşte cevabı.

Bu durumda EYT’lilerin çalışmasında herhangi bir engel bulunmuyor. Hatta EYT’li olan kişiler emekli oldukları kurumda çalışmaya devam edebildikleri gibi başka bir yerde de çalışmaya devam edebilirler.

ÇALIŞANIN İZNİ OLMADAN PATRON MAAŞI DÜŞÜREBİLİR Mİ?

Suudi Arabistan’da Türk mobilyasına ilgi Suudi Arabistan’da Türk mobilyasına ilgi

EYT ile emekliliğe hak kazanan kişiler eğer çalışma yaşamlarına devam etmek istiyorlarsa ve aynı iş yerlerinde devam etmeyi düşünüyorlarsa ‘işveren EYT’li olan çalışanının maaşını düşürebilir mi’ sorusunun cevabını da merak ediyor.

EYT kapsamında emekli olunsa bile çalışmaya devam eden kişilerin aldıkları çalışma ücreti, işveren ile ortak bir kararla yeni bir sözleşme yapılmadığı müddetçe düşürülemiyor.

Çalışanın ücretinin düşürülmesi durumu, esaslı bir değişiklik olarak kabul ediliyor ve İş Kanunu’na göre bu tür esaslı değişiklikler çalışanın onayı alınmadan yapılamıyor.

BUNLAR ÇALIŞANIN ONAYI OLMADAN YAPILAMAZ

İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi ihtiyaçlara uygun şekilde düzenlenebilse bile bazı esaslı değişiklerde dikkat edilmesi gerekiyor. Bu esaslı değişiklikler çalışan onayı gerektiriyor.

Eyt’li ve çalışmaya devam eden kişilerin maaşının düşürülmesi de dahil olmak üzere çalışanın iş yükünün artırılması, çalışma saatlerinin değişmesi, iş yerinin ulaşımının sonradan zorlaşması yani taşınma gibi konular esaslı değişiklik olarak kabul ediliyor.

 

Editör: Süper Kanal TV