Serbest piyasada dolar 18,11'e yükseldi. Euro'nun 17,99 olmasıyla beraber dolar euroyu geçmiş oldu.

Dolar endeksi neden yükseliyor?

İnvesting'den edinilen bilgiye göre; Doların bu yıl yükselmesinin ana hikayesi elbette ki faiz artırımı. Özellikle son iki toplantıda 75'er baz puanlık faiz artışı 30 yılı aşkın sürenin en agresif dönemi oldu ve endeks haliyle zirve yaptı.

Son aydaki düşüşte ABD ekonomisinin resesyona girmesi etkili oldu. Daha doğrusu resesyon durumunun Fed'i frenleyeceği beklentisi doların bir miktar gerilemesine neden oldu.

Hükümetler için ekonomik büyüme çok ciddi bir destektir ve tabii ki bu amaçlanır. Ancak ekonomi politikasında Merkez Bankasının asıl amacı dengeli bir fiyat düzeyi yakalamak yani istikrarı ağlamaktır. Bu noktada Biden kadrosu Fed'le ayrı düşmektense enflasyonun en büyük problem olduğu konusunda birleşti. Fed ısrarla büyüyememeye rağmen enflasyonun düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fed yetkilileri temkinli

İstihdam artıp enflasyonda da son ayda gerileme olması piyasalarda Fed'in 75 yerine 50 baz puanlık bir faiz artışı yapacağı beklentisini kuvvetlendirmişti. Ama bugün Eylül beklentileri yarı yarıya. Yani 75 baz puan beklentisi ile 50 baz puan beklentisi aynı. Neden? Çünkü Fed yetkilileri şahin davranıyor.

FOMC toplantısında Powell'ın üzerinde bastığı yüksek enflasyonun olduğu yerde sağlıklı bir büyüme olamaz ifadesini geçen hafta Richmond Fed Başkanı Barkin söyledi. Barkin, enflasyon yüksekse ekonomi güçlü olamaz, dedi.

Diğer Fed yetkilileri de enflasyona vurgu yaptılar ve piyasalarda bu defa beklenti 75 baz puanla devam edilecek diye değişmeye başladı. Böyle olunca dolar göstergesi de yeniden yükselişe geçti. Tahvil tarafında da %3 üzeri hareket var.

Bu hafta Jackson Hole'de yapılacak sunum haftanın en önemli gelişmesi. Powell'ın aynı tonu koruması doları destekleyebilir.

Editör: Süper Kanal TV