EYT düzenlemesi 3 Mart’ta hayata geçti. Bu tarihten sonra EYT’liler SGK’ya müracaat etti. Bugüne kadar 2.2 milyon kişi başvurdu. Tekrarlayan başvurular elendi ve bu sayı 2 milyon olarak belirlendi. 1.9 milyon kişinin emeklilik işlemi tamamlandı. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yıl bitmeden EYT’lilerin hepsine maaşlarının ödeneceğini duyurdu.

Posta gazetesinin haberine göre; maaşları geciken emekliler avans alabiliyor. SGK, 90 gün içinde maaşı ödenemeyen emekli adaylarına istemeleri halinde avans veriyor.

Bu yüzden maaşı ödenmeyen EYT’liler avans isteyebilir. SGK, bu kişilerin aylık almaya hak kazanıp kazanmadığını saptıyor.

Aylık almaya hak kazananlara üç ay için net asgari ücretin 3 katı yani 34 bin 200 lira kadar avans ödenebiliyor.

Avansın kişiye ödenecek ilk aylıktan fazla olması halinde fazla olan kısım bir sonraki emekli aylığından düşülecek.

SGK Uzmanı Ali Tezel ‘Hayırlı uğurlu olsun’ diyerek açıkladı: En düşük emekli maaşında net rakam belli oldu SGK Uzmanı Ali Tezel ‘Hayırlı uğurlu olsun’ diyerek açıkladı: En düşük emekli maaşında net rakam belli oldu

Bu düşüş aylığın dörtte birinden fazla olamıyor. Yani avans miktarı, ödenen aylığı aşsa bile, her ay en çok aylık miktarının dörtte biri kadar düşüş yapılacak.

Öte yandan aylık talebinin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen kişi istemezse, SGK kendiliğinden avans vermiyor. Bu sebeple avans ödemesi almak isteyen kişilerin SGK’ya avans isteklerini bildirmeleri lazım.

BAŞVURULAR NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?

SGK’dan avans talep edecek EYT’lilerin bu başvurularını yazılı yapmaları gerekiyor. Bu konuda hazırlanacak dilekçenin SGK hizmet merkezlerine verilmesi halinde işleme konulması mümkün.

EYT’lilerin ilk olarak e-Devlet üzerinden aylık talebinde bulundukları tarihi doğrulamaları, bu tarihin üzerinden 90 gün geçip geçmediğini hesaplamaları ve 90’ıncı gün halen e-Devlet üzerinde ‘aylık bağlandı’ yazısı çıkmıyorsa dilekçe ile avans isteklerini SGK’ya göndermeleri gerekiyor.

Editör: Süper Kanal TV