Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın (Eurostat) son verilerine göre, Türkiye'de otomobil sahiplenme oranı, Avrupa'nın gerisinde kalarak 10 kişiden sadece 1.6'sının araç sahibi olabildiği bir seviyede bulunuyor.

TÜRKİYE 12 YILDIR SONUNCU

Otomobil sahipliği sıralamasında 12 yıldır Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında sonuncu sıradaki yerini koruyan Türkiye'de, araç vergilerindeki artışlar otomobil edinmeyi zorlaştırıyor.

Eurostat'ın verilerine göre, Avrupa'da 10 kişi başına düşen otomobil sayısı ortalaması 5.6 iken, Türkiye bu oranda sadece 1.6'ya sahip. Türkiye, bin kişi başına düşen otomobil sayısında 2022'de de AB ülkeleri arasında son sırada yer aldı. Lihtenştayn'ın 7.7 otomobil ile ilk sırada yer aldığı listede Türkiye'nin 1.6 ile sonuncu olması dikkat çekiyor.

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçilecek Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçilecek

YÜKSEK VERGİ ARAÇ ALIMINI BİTİRDİ

Ülkemizdeki düşük otomobil sahiplik oranının temel nedenleri arasında yüksek vergi oranları ve düşen satın alma gücü bulunuyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının neredeyse tüm otomobillerde yüzde 80 ve üzerinde olması, Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmesiyle birlikte otomobil fiyatlarını artırarak Türkiye'nin Avrupa'da otomobil sahipliği konusunda geride kalmasına yol açıyor. 2023'te Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de iki defa ödendi, ve bu durum otomobil sahipliği maliyetini artırdı. Geçen yıl ödenen MTV, bütçedeki vergi gelirlerinin yüzde 9.8'ini oluşturarak Türkiye'nin otomobil sahipliği konusundaki zorluklarını yansıtıyor.

Editör: Süper Kanal TV