MÜSİAD üyelerine finansal okur yazarlık eğitimi MÜSİAD üyelerine finansal okur yazarlık eğitimi

Son iki yılda enflasyonun etkisiyle yılda iki kez artırılan asgari ücret, 2024 için yalnızca bir defa belirlenecek. Halihazırda açlık sınırının altında olan asgari ücret, şu anda 11 bin 402 lira düzeyinde. Müzakere masasında işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ( TİSK), işçi tarafını ise en büyük üye sayısına sahip olan TÜRK-İŞ temsil ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ikinci toplantıda, taraflar henüz bir rakam üzerinde anlaşmaya varmadı. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, komisyona faydalı olabilecek ekonomik veri ve raporları sundular.

ZAM OLASILIKLARI

Asgari ücrete yönelik düşünülen zam oranları en düşük yüzde 30, en yüksek ise yüzde 55 aralığında. Yüzde 30 zam durumunda asgari ücret 14 bin 822 liraya, yüzde 35 artışta 15 bin 392 liraya çıkacak. Yüzde 40 zamla 15 bin 962 lira, yüzde 45 zamla 16 bin 532 lira olacak. Yüzde 50 zamda ise 17 bin lirayı aşacak.

ERDOĞAN’IN BEKLENTİSİ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, iktidarın asgari ücret konusunda halkın çıkarlarını gözetmediğini belirtti. Serdaroğlu, “Komisyon toplantıları, aslında Cumhurbaşkanı'nın kabine toplantılarının sonuçlarını beklemekten ibaret. Asgari ücret belirleme sürecinde kurallara ve parametrelere uyulmuyor. Açlık ve yoksulluk sınırı göz ardı ediliyor” dedi.

Serdaroğlu, “Asgari ücrette yapılan artışlar alım gücünü düşürüyor. Önceki yıllarda belirlenen asgari ücret, şimdikinden daha düşük olsa da bugünkü seviyeden daha iyiydi. Son olarak 11 bin 400 lira olan asgari ücret, bir önceki alım gücünün altına düştü. Asgari ücretteki artışlar alım gücünü azaltıyor” şeklinde konuştu.

BİLİNÇLİ YOKSULLUK

Serdaroğlu, sermayenin kazancını artırmak için işçilerin bilinçli politikalarla yoksulluk içine sürüklendiğini vurguladı. Gerçekçi bir asgari ücret belirlenmesi gerektiğini savunan Serdaroğlu, “Asgari ücretin belirlenmesinde yoksulluk sınırı göz önünde bulundurulmalı. Şubat ayında belirlenecek asgari ücret, mevcut yoksulluk sınırını karşılamayacak. Rakamlardan ziyade alım gücüne odaklanmak gerekiyor” dedi.

Serdaroğlu, “Asgari ücret sembolik olmalı, tüm bu süreç toplu sözleşmelerle yürütülmeli. Ülkenin gündeminde bu kadar önemli bir yer kaplamamalı. İşkolu çerçevesinde asgari ücret belirlenmeli” şeklinde konuştu.

İşçi Hareketi Koordinasyonu tarafından yapılan “Asgari Ücret Düzenine Son” açıklamasında, yılda dört kez zam yapılarak yoksulluğa ve asgari ücrete son verilmesi çağrısında bulunuldu.

'CUMA GÜNÜ AÇIKLANACAK'

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, asgari ücretin cuma günü açıklanabileceğini belirtti. Akbaşoğlu, “Geçtiğimiz dönemde pandemiden dolayı asgari ücret iki kez belirlendi. Bu süreçte yıllık olarak belirlenecek. İşçi ve işveren sendikalarının burada önemli misyonları var. Cuma günü açıklanır diye düşünüyorum. Asgari ücretliyi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İŞVERENLERİN DURUŞU

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin gelişmiş illerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan illerde ise bunun altında belirlenmesinin faydalı olacağını belirtti. Avdagiç, "İş dünyasının rekabetçiliğini kaybetmeyeceği bir denge içinde yürümemiz lazım. Finansman maliyetinin yüksekliği önemli. Enflasyonu aşağı çekmek ve iş dünyasındaki yatırım arzusunu artırmak için çaba göstermeliyiz” dedi.

 

Editör: Süper Kanal TV