Mahalle araları ile meskenlerde yapılan düğün ile asker uğurlamalarında davul zurna çalınarak neden olunan gürültü kirliliğinin cezası değişti. Davul-zurna çalmaya 50 bin ile 200 bin lira arasında kesilmesi gereken ceza bugüne kadar uygulanmadı. Yönetmelik değişikliği ile bu ceza Kabahatler Kanunu kapsamına alındı. Bundan sonra mahalle arasındaki düğünler ile asker uğurlamalarında yapılan rahatsız edici gürültülere, 200 lira ile bin 500 lira arasında ceza kesilecek.

"Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" önceki gün Resmi gazete'de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişiklikler, "Mahalle araları ile meskenlerde yapılan düğün ile asker uğurlamaları, gürültü yasağı kapsamından çıkartıldı" yorumlarına neden olmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Profesör Mustafa Öztürk, yönetmelikte yapılan değişikliklerle gürültü kirliliğinin etkin bir biçimde önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi.

Uygulanabilir ceza
Mustafa Öztürk Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Önceki yönetmeliğe göre, mahalle aralarında, köylerde yapılan düğünlere, davul-zurna çalınarak yapılan askere uğurlamalara gürültü kirliliği cezası verilmesi gerekiyordu. Ama bunun uygulaması yapılamadı. Çünkü Çevre Kanunu'na göre bunun cezası 10 bin liradan başlayarak 200 bin liraya kadar çıkıyordu. Köydeki birine düğününde gürültü yaptı diye 50 bin lira, 100 bin lira nasıl kesilebilir? Bu gürültü kirliliğine uygulanabilir bir ceza getirilmesi gerekiyordu. Kabahatler Kanunu kapsamına alınarak bunun cezası makul hale getirildi. Yeni yönetmelik ile 200 lira ile bin 500 lira arasında bir ceza kesilecek" dedi.

Havai fişek yasaklandı
Konut, okul ve Hastane gibi hassas kullanımların bulunduğu yerlerde eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmayı yasakladıklarını belirten Öztürk, "Düğünde, eğer etrafta konut, okul ve hastane varsa gündüz de olsa gece de olsa maytap ve havai fişek atılamayacak. Ancak bunun istisnaları var. Dini ve milli bayramlar, yerel milli günler ve il genelinde yapılan festival gibi büyük kutlamalar kapsam dışı bırakıldı. Festivaller için ilgili yerlerden izin alınması şartı getirildi" diye konuştu. Yaz sezonunda özellikle tatil yerlerinde gürültü şikayetleri arttığını dile getiren Öztürk, yaz aylarında gürültü şikayetlerinin arttığı eğlence yerleri canlı müzik izni almadan hiçbir suretle müzik faaliyetinde bulunamayacağını ifade etti. 
Editör: Süper Kanal TV