CHP inegöl kadın kolları başkanı Ayşe Pakoğlu Türk Medeni Kanununun 91. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Pakoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Türkiye'de 17 Şubat 1926'da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM'de kabul edilmiş olup 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulmuş ve Türk Kadını için çok önemli bir kanundur.

Atatürk devrimlerinin temeli olan dinsel hukuk düzeninden anayasal ve laik hukuk düzenine geçişin belgesi olarak kabul ettiğimiz Türk Medeni Kanunu çağdaş uygarlık yolundaki en önemli adımlardan biridir.

Büyük Atatürk, Medeni Kanun ile Ulusumuzun toplumsal ve ekonomik yaşamında kadının kişisel hak ve özgürlüklerini güvence altına almıştır.

17 Şubat 1926 kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile toplum yaşamında aile içinde kadın erkek eşitliği sağlanmış tek eşle evlilik ilkesi getirilmiştir. Bunun yanında kadınlara istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanıyan Türk Medeni Kanunu mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın erkek eşitliği getirmiştir.

Bu çağdaş atılımlar Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim - hukuk - kültür - ekonomi siyaset ve diğer alanlarda yeniden yapılanmasına olanak sağlamıştır.

Türkiye’ de , Laik Hukuk sistemine geçişin en önemli adımı Medeni Kanunun kabul edilmesi olmuştur. Medeni Kanun Türk Devriminin ve Hukuk da reformunun can damarıdır

Gerekçesinde laikliğin tanımı net biçimde yapılmıştır.

Medeni Kanun la, Türk kadını’nı dönemine göre son derece ileri düzeyde yurttaşlık haklarına kavuşturmuştur. Günümüzde Türk kadınına medeni kanunla sağlanan hakların kısıtlanmasına yönelik tehditler çağdaş yaşamdan ödün vermeyecek biz Kadınlar için kabul edilemez bir girişimdir.

Bu çabalar sonuçsuz kalacak Türkiye Cumhuriyeti çağdaş yaşam tarzından asla vazgeçmeyecektir.

Yıl 2017 olmuştur ve bazı ülkelerde özellikle Ortadoğu ülkelerinde kadının şu an ki durumu yani; köle gibi alınıp satıldığı, kız çocuklarının okutulmadığı ve çocuk denecek yaşta evlilik adı altında satıldığı günümüzde,

91 yıl önce 1926 ‘da Türkiye Cumhuriyeti meclisinin getirdiği bu kanunla Türk Kadının yeri belirlenmiş olup bizler Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarlığımızı bir kez daha tekrarlıyoruz.

Bu anlamlı günde, Türk Kadınını ve Ulusumuzu Çağdaş hukuk düzeyine kavuşturan , Laik Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz.

Türk Medeni Kanununun 91. yılı ülkemizdeki tüm Türk kadınlarına kutlu olsun.