Bursa ile Ankara'yı birbirine bağlayacak olan yüksek hızlı tren hattında çalışmlar uzun süredir durdu. Yenişehir-Osmaneli bağlantısı içinde yüksek hızlı tren hattının geçeceği bölgelerde yaşanan heyelanlar sebebiyle rotanın yeniden Mezitler'e döndüğü iddia edildi.


Ahmet Emin Yılmaz'ın  kaleme aldığı, “Demiryolları hızlı tren projesini değiştiriyor… Bilecik bağlantısı yerine rota yeniden Mezitler’e döndü” başlıklı yazısı sosyal medyada gündem oldu.

 İşte, Ahmet Emin Yılmaz'ın konuya ilişkin köşe yazısı:

Zaman zaman anımsatıyoruz… Bu dönem Bursa’yı ilgilendiren iki büyük ulaşım projesi var. Bunlardan biri İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi. O proje yolunda ilerliyor.

Ne var ki…

Bursa’nın yıllardır özlemle beklediği hızlı tren projesi bir türlü yürümüyor. Hem de 12 Aralık 2012’de “2016’da binebilme” dualarıyla temeli atılmasına karşın resmen durdu.

Bu sütunların okurları gelişmeleri biliyorlar. 23 Kasım 2015 günü “Hızlı tren çok gecikir, belki hiç gelemez bile” başlığıyla, Ankara’da yaşayan ve Bursa yatırımlarını yakından izleyen dostumuzun değerlendirmesine yer verdik:

Bir…

“İhalesi yapılan 393 milyon lirayla inşaatın Yenişehir’e kadar bitmesi gerekiyordu. Fakat para bitti. Yeniden ödenek de aktarılamıyor. O nedenle yeniden ihale yapmak gerekiyor.”

İki…

“Ulaştırma Bakanlığı’nda farklı bir görüş ortaya çıktı. Bugünkü değerlendirmelerle Bursa projesinin hatalı olduğu düşünülüyor. Bu da ihalenin kapsamını genişletiyor.”

Yani…

“Durum pek iç açıcı değil. Bursa’nın hızlı tren projesinin, güzergah dahil tümüyle yeniden yapılması gerekiyor.”

İşte…

Bu değerlendirme doğrultusunda Ankara’da yeni hareket başladığı kulağımıza geldi. Daha açık söylemek gerekirse, TCDD tamamen duran Bursa’nın hızlı treni için yeniden dosyayı açtı ve çalışmaya başladı.

Dahası…

İlk adımın da güzergah için atıldığı ve hızlı trende rotanın Mezitler’e döndüğüduyumu kulağımıza geldi.

Aslında…

Mezitler güzergahı proje için yeni değil. Nitekim 2 Kasım 2014 günü “Hızlı tren Bilecik’te heyelana takıldı Mezitler’de yol arıyor” başlığıyla arayışı gündeme taşıdık.

Ne var ki…

TCDD daha sonra Mezitler’e girmeden Ahı Dağı’nın arkasından dolaşarak Osmaniye’ye ulaşma kararı aldı, ama o da bir türlü gerçekleşemedi.

Görünen o ki…

1 yıl önceki yeni güzergah arayışı yeniden gündeme geldi.

Gelişmeyi…

Bursa ve yatırımları ile ilgili her konuya çok duyarlı olan Ankara’daki dostumuzla yeniden konuştuk. Şunu söyledi:

“Mevcut projedeki Yenişehir-Osmaneli bağlantısı mümkün gözükmüyor. O nedenle güzergah için Mezitler yeniden gündeme alındı.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Mezitler doğa yapısı nedeniyle yerüstünden geçilebilecek bir bölge değil, tünel açmak gerekiyor Çalışma o nedenle tünele döndü.”



Kaynak : Ahmet Emin YILMAZ – www.ahmeteminyilmaz.com

Editör: Süper Kanal TV