Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri tarafından, İnegöl´de 2015 yılı içerisinde yapılan denetimlerde 4 bin 165 işletme denetlendi. Bu işletmelerden kural ihlali yapan 55 işletmeye toplamda 98 bin 627 TL ceza uygulanırken, kapalı alanda sigara içen 88 kişiye de ceza kesildi. Toplamda 107 bin 427 lira cezai işlem uygulandı.

100 BİN LİRA CEZA

2015 yılı denetimlerini değerlendiren İlçe Sağlık Müdür Vekili ve İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mücteba Mirei, “Sağlık Bakanlığımızın dumansız hava sahası programı kapsamında ilçemizde iş yerlerine yönelik tütün denetimlerimiz aynı hızla devam etmektedir. Bu kapsamda işbirliği ortaklarımız olan kolluk kuvvetleri ve Belediye Zabıta ekipleri ile beraber denetimlerimizi sürdürüyoruz. 2015 yılında önemli denetimler yaptık. Kurallara uymayanlara yönelik gerekli maddi cezalar ve kapatma cezaları uygulanmıştır. 2015 yılı içerisinde 4 bin 165 işletme denetlendi. 55 işletmeye toplamda 98 bin 627 TL para cezası uygulandı.” dedi.

YILIN SON AYI İŞLETMELER KURALA UYMADI

Müdür Mirei, son 6 ay içerisinde aylık denetimlerde kurallara uymayan işletme sayısının ortalama 3 olduğunu fakat bu rakamın aralık ayında 14´e yükseldiğini de bildirdi.

55 KİŞİYE KAPALI ALANDA SİGARA İÇME CEZASI

Kapalı alanda sigara içilmesine göz yuman işletmelerin yanısıra kapalı alanda sigara içenlere de cezalar uygulandığını aktaran Mirei, 2015 yılı içerisinde tespit edilen 88 kişiye kapalı alanda sigara içme cezası uygulandığını söyleyerek 88 kişiye 8 bin 800 lira para cezası uygulandı.

184´Ü ARAYANLAR

Gelen ihbarları kısa süre içerisinde değerlendirdiklerini belirten Mirei, “Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezini (SABİM) arayarak ihbarda bulunan vatandaşlarımızın da, şikayetlerini kısa süre de değerlendiriyoruz. 2014 yılı içerisinde 184 Nolu SABİM´e şikayette bulunan 17 vatandaşımızın talebini kısa sürede değerlendirdik” dedi.

AĞIR CEZALAR

Cezalar hakkında bilgi veren Mirei, “Uyarı ve bilgilendirme tabelası olmayan işyerine bin 520 TL para cezası uygulanıyor. Kapalı alanda sigara içilen işyerine ilk olarak bin 233 lira ceza, ikinci kez aynı olayla karşılaşıldığında ceza miktarı ikiye katlanıyor. Üçüncü kez sigara içildiğinde ise ceza miktarı üçe katlanıyor. 4. İhlal de 10 günlük işyeri kapatma cezası uygulanmaktadır” diye konuştu.

İŞYERLERİNE UYARI

İşyeri yetkililerine uyarılarda bulunan, “Dumansız hava sahası uygulaması kapsamında gerekli tertibatları bir an önce almanız gerekiyor. İşyerlerinizde, sigara içenler için açık alanlar oluşturmalısınız” şeklinde konuştu.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRECEK?

Sağlık Bakanlığının bu yasa ile alakalı ileriki tarihlerde bir takım değişiklikler yapılacağını aktaran Dr. Mirei, “Hastaneler, sinema ve AVM çevreleri spor kompleksleri ve kreşlerin çevresindeki açık alanlarda da tütün mamulleri tüketiminin yasaklanması sağlanacak. O yasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra, yasa çerçevesinde tütün denetimlerimiz daha da yoğunlaşacaktır. Dumansız hava sahası hem işletmeler için bir denetimdir. Aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyen insanlar içinde bir fırsattır. İnsanların bir an önce bu zehirden kurtulması için Alo 182 hattına ve sağlık kuruluşlarına davet ediyoruz. Sigarayı bırakmak isteyenlerin, gerekli desteği almaları gerekir” ifadelerini kullandı.

SİGARA BIRAKMA BÖLÜMÜ

KETEM binasında sigara bırakma bölümünün açıldığını duyuran Mirei, 1 doktor ve 1 hemşire olmak üzere iki personelden oluşacak bölümün yakın zamanda hizmete açılacağını, iki kişilik personelin eğitimlerden geçtiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Süper Kanal TV