Ekonomi

Kira vergisinde indirim uygulanacak 'Tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor

Kira vergisinde indirim uygulanacak 'Tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor

Abone Ol

Türkiye genelindeki gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira beyannamesi dönemi başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerini mercek altına aldı. Kira geliri olan ve beyanname hazırlayacak ev sahipleri bazı yöntemlerle kira vergisinin düşüşünü sağlayabilir. Beyanname hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor.

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira geliri beyanname verme süresi 31 Mart 2024 tarihinde sona eriyor. Vergisini zamanında ödemeyenler, kira geliri üzerinden verginin bir katı kesilen ceza alacaklar. Beyanname verdiğinizde belirteceğiniz bazı kalemler ödeyeceğiniz miktarı düşürebilir.

KİRA GELİR VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR? Kira gelirlerinden kişinin tahakkuk eden vergiler Mart ve Temmuz zamanlarında iki eşit taksitte ödenebilir. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin ise 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

KİRA BEYANNAMESİ NASIL ÖDENİR? Vatandaşlar, " www.gib.gov.tr " adresi üzerinden beyan "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yaparak yapılanları onaylayabilir veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kira beyanlarını kolayca ödeyebilir. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairelerinde de bu işlem yapılabilmektedir. Hazır Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat ulaşılabilir.

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık, PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilirler. Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni barındırabilecek her türlü bilgiyi alabilirler.

O EV SAHİPLERİ İÇİN İSTİSNA SAYILACAK 2024 yılı için ev sahiplerini ilgilendiren kira gelir vergisi istisnası belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre, mesken kira gelirlerinde 2024 yılı için gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak belirlendi.

Bu durumda, evini kiraya veren kişiler, yıllık kira geliri 33 bin liranın altında ise herhangi bir gelir vergisi ödemeyecekler. Ancak 33 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenler için bu rakam istisna sayılacak ve üzerindeki miktar vergiye tabi tutulacaktır.

Kira gelir vergisi hesaplanırken, ödenmesi gereken vergi tutarı için öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır. Yıllık beyanname verilmesi nedeniyle ek olarak damga vergisi de ödenmektedir.

2 YÖNTEM BULUNUYOR Kira gelirinin vergilendirilmesinde iki yöntem bulunmaktadır: Götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi. Götürü gider yöntemi tercih edildiğinde, istisna tutarı çıkarıldıktan sonra kalan tutardan %15 daha indirim yapılabilir.

Gerçek gider yöntemiyle ise evle ilgili yapılan asansör, yalıtım, kombi gibi masraflar ile ev krediyle alınmışsa faiz ödemeleri gider olarak gösterilebilir. Ayrıca, ev 2019'dan sonra alındıysa evin satın alma bedelinin %5'i de gider olarak hesaba dahil edilebilir.

O HARCAMALAR GİDER OLARAK GÖSTERİLECEK Mülk sahiplerinin kendileri, eşleri ve çocukları için yapacakları bazı harcamalar, kira geliri vergisinin hesaplanmasında gider olarak gösterilebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'hazirbeyan.gib.gov.tr' internet adresindeki beyanname ekranında, 'istisna' ve 'gider' gibi alanlara girilen her bir tutar, kira gelirini azaltır. Özellikle eğitim, sağlık ve hayat sigortası gibi harcamalar dikkat çekmektedir.

BUNU YAPANA İNDİRİM UYGULANACAK 'Eğitim harcaması' indiriminde 18 yaş sınırı bulunmaktadır. Üniversite eğitimi devam ediyorsa, bu sınır 25 yaşa kadar uzanmaktadır. İndirim konusu yapılabilen harcamalar arasında kitap ve kırtasiye masrafları, servis ücretleri, kurs ücretleri, kreş ve özel yurt masrafları bulunmaktadır. Ancak okul yemek parası ve vakıf üniversitelerine ödenen eğitim harcamaları, indirim olarteriak kabul edilmemektedir.

KRİTİK 5 YIL DETAYI Harcama belgeleri beyanname verilirken eklenmemektedir, ancak faturanın alındığı işletme unvanı, vergi ve fatura numarası ilgili satırlara kaydedilmektedir. Bu harcamalara ilişkin belgelerin mülk sahipleri tarafından beyannameye eklenmesinin ardından 5 yıl boyunca saklanması gerekmektedir. Bu sayede vergi incelemeleri veya diğer gereksinimler için belgelere erişim sağlanabilmektedir.

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }