İNEGÖL HABER

Çam kese kurduna anlında müdahale

İnegöl ormanlarındaki ağaçlarda görülen Çam kese kurduna İnegöl Orman Bölge Müdürlüğü anında müdahale etti. Her yıl Mart ayında ortaya çıkan bu tür böceklerini ağaçlara zarar vermediği öğrenildi. Öte yandan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Biyolojik Mücadele başlattı.

Abone Ol

Edinilen bilgilere göre İnegöl'de bazı ormanlık alanlarında yol kenarındaki ağaçlara Çam Kurdunu görerek sosyal medyada paylaşılması üzerine İnegöl Orman bölge Müdürlüğü hemen olaya müdahale etti. Olay yerine giden ekipler ağaçlarda bulunan Çam Kurdu böceklerini tek tek toplayarak kafese koydu.  Olayın ardından Bursa Bölge Müdürlüğü bir açıklama yaparak şunları söyledi.  Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Biyolojik Mücadele laboratuvarında çamkese böceği ile mücadele amacıyla Calosoma sycophanta üretimi ve üretilen terminatör böceklere ait larvaların zararlının görüldüğü çam ormanlarına salımı devam ediyor.
Orman Genel Müdürlüğünün doğaya yakın mücadele politikası doğrultusunda biyolojik mücadele kapsamında her yıl laboratuvarımızda uzman ekibimiz tarafından titizlikle üretilen Calosoma sycophanta larvaları çam ormanlarında keselerin yoğun olduğu sahalara bırakılmaktadır. Bursa/Demirtaş, Gemlik/Umurbey, İnegöl/Yenişehir, Karacabey/Uluabat ve Yalova/Asmalıdere çam ormanlarında zararlının yoğun olduğu ormanlık alanlara mevsim şartlarına bağlı olarak 15 Mayısa kadar 25.000 terminatör böcek salımı gerçekleştirilecektir denildi.

CAM KESE KURDU NEDİR!

Çam keseböceği yumurtalarını 2 veya daha fazla ibreyi birleştirmek suretiyle, genellikle ağacın alt dallarına bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bırakır. Koçanlarda enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunur. Yumurtaların üzerleri dış etkenlere karşı korumak için pullarla kaplanır. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çıkan tırtıllar gövdesine nazaran büyük başlı, 6 sı torosid olmak üzere 16 ayaklıdır. Olgun tırtılların boyu 35–40 mm ye ulaşır. Karnının alt tarafı sarı renkli olan tırtılların üzerinde bol miktarda yanlarda beyaza yakın sarı, sırtta ise açık kahverengi kıl mevcuttur.

Tırtılın iki dönemi vardır. Birincisi yumurtadan çıkışı ile ilk soğukların başladığı ve kışlık keselerini örmeye başladıkları, üçüncü deri değiştirmesine kadar geçen Ekim-Şubat dönemdir. Bundan sonra ikinci dönem başlar. Bu da üçüncü deri değişiminden, krizalitleşme için toprağa inmeye başladıkları zamana kadar geçen dönemdir. Bu dönem­de keseleri ağızlarından salgıladıkları ipeğimsi bir madde ile devamlı takviye ederler. Bu madde ilk zamanlar parlak bir görünümde olup sonra matlaşırlar.

Tırtıllar genellikle geceleri beslenirler. Kapalı havalarda gündüz de beslendikleri görülmüştür. Isı 6 °C nin altına düştüğü zaman yuvalarından çıkmazlar.

Pupa evresi için mutlaka toprağa inen tırtıllar, kendilerine kestane renginde oval birer koza örerler. 4 ay devam eden krizalit dönemi sonunda, yani Eylül ayında ergin.hale geçerek topraktan çıkarlar. Ancak bu krizalitlerin tamamı aynı senede ergin hale gelmez, diyapoz halinde 4 yıl toprak altında kalabilir. Bu yüzden çamkese böceği ile mücadele projeleri dört yıllık periyotlara göre yapılır.

Ağustos sonu ve Eylül başlarında kelebekler kozayı delerek topraktan çıkar. Bu zamanda dişi kelebeğin abdomeni yumurta ile dolu vaziyettedir. Çiftleştikten sonra erkek ölür. Dişi kelebek ise çiftleşmeden sonra bir gün içerisinde yumurtalarını koyarak yumurta koçanını meydana getirir. Kısa bir müddet sonra o da ölür.

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }