Milyonlarca çalışanı ilgilendiren son derece önemli bir gelişme yaşandı. Haftada 4 gün mesai uygulaması dünya genelinde giderek yaygınlaşırken, Türkiye'de bir şirket de haftada 4 gün çalışma ve 3 gün izin sistemi üzerine geçiş yaptı.

Yeni sistemin ilk sonuçlarına göre, bu değişim çalışanların bağlılığını ve motivasyonunu artırdı. Ancak, Türkiye'de bu model henüz tek bir şirket tarafından benimsenmiş durumda. Hükümetin haftalık mesai saatini 45'ten 40'a düşürme çalışmaları gündemdeyken, haftada 4 gün çalışma sistemi Avrupa'da birçok ülkede zaten uygulanıyor.

Peki 4 gün mesai uygulamasının Türkiye'de yaygınlaşması mümkün mü? Hangi sektörler bu sisteme daha açık ve geçiş yapması daha kolay olabilir? Ünlü Ekonomist Muhammet Bayram, merak edilen soruları yanıtladı.

Bayram, “Esnek çalışma modeli bir önceki Çalışma Bakanı zamanında gündeme alınan bir konuydu. Hibrit çalışma, esnek çalışma şeklinde bazı çalışma modelleri var. Bu modeller bazı Avrupa ülkelerinde uygulanıyor." diye konuştu.

Bayram şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’den bir firma da buna ilişkin 4 günlük mesaiye geçti. 4 günlük mesaide 1 gün tatil oluyor ve cumartesi, pazar günleri çalışılmıyor. Bu şirketlerin çalışma yapısı ile alakalı bir uygulamadır."

Uçak bileti tavan fiyatlarına zam: Yüzde 30 artış! Uçak bileti tavan fiyatlarına zam: Yüzde 30 artış!

"Türkiye’deki şirketlerin çoğunun emeğe dayalı olduğu ve bizzat işçinin çalışma usulüne dayandığı için şu an 4 günlük çalışma modeli bizim üretim kapasitemizi düşürecektir. Buna ayak uydurabilen firmaların teşviklere ihtiyacı var."

"TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE ADIMLAR ATILABİLİR"

"Türkiye’de yaygınlaşabilmesi için özellikle teknoloji sektöründe buna ilişkin bir adım atılabilir. İstanbul’da özellikle pandemiden sonra cuma günleri trafik neredeyse yarı yarıya azalıyor.

Bunun nedeni hizmet sektöründe çalışanların evlerden çalışabilmesidir. Çalışanlar uzaktan, evden çalışmak sureti ile işlerini halledebilir hale geldiler."

HANGİ SEKTÖRLER 4 GÜN ÇALIŞABİLİR?

"Şu anda 4 günlük çalışma modeli hizmet sektöründe uygulanabilir. Bunu uygulayan firmalara ekstra teşvik verilmesi gerekir. Çünkü her bir çalışan işine gidebilmek için taşıtına biniyor, yolculuk yapıyor. Özellikle sanayi kesimi için şu anda 4 günlük mesai uygulanması oldukça zor gözüküyor."

ÜCRETLERDE DÜŞÜŞ YAŞANIR MI?

"Asgari ücret saatlik olarak belirleniyor. Çalışılmayan günler için eğer işveren tatil yaparsa maaş vermeme hakkı var. Türkiye’de 4 gün mesai saatine geçen işveren ücretleri düşürmeden bu uygulamayı yaptı.” dedi.

Kaynak: Milliyet