Erken emeklilik imkanları, Türkiye’de çalışan milyonlarca kişi tarafından uzun süreden beri bekleniyor ve takip ediliyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi yapmış olduğu açıklamaların ardından yeni düzenlemeler vatandaşlarca merak ediliyordu.  SGK uzmanı yeni erken emeklilik fırsatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle 2000 – 2008 arası SGK girişi olanlara tam 6 yıl erken emeklilik hakkı geliyor. İşte kademeli emeklilik kapsamı ve detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin emeklilik sistemi için KÖKLÜ değişiklikler olacağını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre kademeli emeklilik sistemi ile 2000-2008 arası SGK girişi olan vatandaşlara erken emeklilik imkanı tanınacak nokta erken emeklilik ile ilgili yeni detaylar da belli oldu. Peki kademeli emeklilik kimleri kapsıyor? Kimler erken emekli olabilecek? SGK uzmanı İsa Karakaş merakla beklenen soruları yanıtladı.

Kredi faiz artışlarına bir tepki de Mudanya esnafından Kredi faiz artışlarına bir tepki de Mudanya esnafından

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan genel seçimler öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye’de emeklilik sistemi üzerinde köklü değişiklikler olacağını kamuoyuna duyurmuştu. Yeni emeklilik sistemi kademeli emeklilik olarak biliniyor. Kademeli emeklilik, özellikle 2000 ile 2008 yılları arası SGK başlangıcı olanları ilgilendiriyor. Yani EYT’yi kaçıran vatandaşlar yeni emeklilik sistemi sayesinde yaş beklemeden erken emeklilik hakkına sahip olacak. Sosyal güvenlik baş uzmanı İsa Karakaş kademeli emeklilik sistemi ile ilgili detayları anlattı.

TÜRKİYE’DE EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

EYT yasasının yürürlüğe girmesi sonrasında asadan faydalanamayan vatandaşlar yeni düzenleme istemeye ve beklemeye başlamıştı. Sosyal Güvenlik baş uzmanı İsa Karakaş bu konuda yaptığı açıklamada EYT düğümünün çözülmesi ile birlikte yeni emeklilik düzenlemelerinin de yolunun açıldığını söyledi. Yeni düzenleme sayesinde EYT’yi kaçıran vatandaşlar daha erken yaşta emeklilik hakkına sahip olacak.

Karakaş, bu yeni düzenlemenin 2000 ile 2008 arası işe başlayan sigortalılar için önemli olduğunu duyurdu. Örneğin bir sigortalı 2000 yılında işe başlaması durumunda 7500 prim gününü tamamlayarak 60 yaşında emekli olma hakkına sahip olacak. 2008 yılında sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşı ise 64 olacak.

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İLE 6 YILA KADAR ERKEN EMEKLİLİK

Yeni düzenleme altında işe giriş tarihine göre emeklilik yaşının öne çekilmesi anlamına da geliyor. 2000 yılında işe başlayan bir kişi 6 yıla kadar erken emeklilik hakkına sahip olabiliyor. İşe giriş tarihi ilerledikçe emekli olma yaşı artıyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Peki kademeli emeklilik düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek, ne zaman kabul edilecek? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlıkları yürütülen yeni kademeli emeklilik sisteminin ocak ayından itibaren TBMM’ye sunulması bekleniyor. En geç 15 Ocak kadar resmi gazetede yayınlanması beklenen düzenleme Şubat başında başvuruları kabul etmeye başlayacak.

Editör: Süper Kanal TV