İlçemizde yürütülecek bağımlılıkla mücadele çalışmaları bilimsel temellere dayandırarak, kurumlar arasında ortak bir dil oluşturmak ve tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışarak yapılması gerektiğini söyleyen Kavlan, “Dünya’nın en önemli mücadelelerinden birisi olan bağımlılıkla mücadelenin sadece kolluk kuvvetleriyle değil tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle birlikte topyekun yürütülmesi gereken bir mücadele olduğunu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu. 

Konu ile alakalı yazılı bir açıklama yapan Kavlan şu ifadeleri kullandı;

“BİZ DE OLSAYDIK”
“İnegöl’de ‘Ben Olsaydım’ konulu Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı düzenlenmiş. Çalıştayda bağımlılık ile mücadele çalışmaları masaya yatırılmış. Bizlerde bu çalışmaların ne kadar kıymetli ve önem arz ettiğini biliyoruz. Özellikle madde bağımlılığının İnegöl’de çocuk denilecek yaşlarda olduğunu duyuyoruz. Bağımlılık Çalıştayı altında yapılan bir programın neden dar kapsamda yapıldığını merak ediyoruz. İlçemizde böyle bir Çalıştay yapılıyorsa konunun uzmanları neden davet edilmedi? Şehrin tüm dinamiklerini bu işin içine katmadan yapılan Çalıştay göstermelik olmaktan bir adım öteye gitmez. O yüzden ‘Ben Olsaydım’ değil, ‘Biz de olsaydık’ diyoruz.”

“ÇALIŞTAY İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE YAPILMALIYDI”
“Genellikle merak ve özentiyle arkadaşlık ortamlarında başlayan madde bağımlılığı geleceğin teminatı olan gençlerimizin bugününü ve geleceğini tehdit ederek, maddi ve manevi pek çok kayba sebep oluyor. İlçemizde yürütülecek bağımlılıkla mücadele çalışmaları bilimsel temellere dayandırarak, kurumlar arasında ortak bir dil oluşturmak ve tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışarak toplum sağlığını korumak adına mücadele edebilmeyi amaçlanmalıdır. Özellikle toplumda riskli gruplara yönelik koruyucu yaklaşımla bağımlılığı önlemeye, farkındalığı artırmaya ve damgalamanın önüne geçmeye yönelik eğitimler vermelidir, toplumu bilinçlendirme ve güçlendirme kapsamında bilimsel araştırmalar ve projeler yapmalı, bağımlı bireylerin ailelerini güçlendirmeye yönelik faaliyetler düzenlemeli, akran eğiticiler yetiştirmeli, sivil toplum kuruluşlarını da mücadeleye dahil ederek kamu kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içinde alanında uzman donanımlı ekibiyle bilimsel temelli yaklaşımlarda bulunmak gerekmektedir. Çocuklarımızı bu illetten uzak tutmak adına okullarda öğrenciye, öğretmene, veliye kamu kurum ve kuruluşlar da çalışan personele ‘Bağımlılıklarla Mücadele Farkındalık Eğitimi’ verilmelidir. Spor atölyesi, hobi atölyesi, grup terapisi formatında atölye etkinlikleri, günlük etkinlikler kapsamında film etkinlikleri, satranç turnuvaları, el sanatları etkinlikleri, ev ve iş yeri ziyaretleri, İş Kurumu yönlendirmeleri gibi projeler üretilmelidir.”

“TOPYEKÜN YÜRÜTÜLMESİ GEREKEN BİR MÜCADELE”
Dünya’nın en önemli mücadelelerinden birisi olan bağımlılıkla mücadelenin sadece kolluk kuvvetleriyle değil tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle birlikte topyekun yürütülmesi gereken bir mücadele olduğunu lütfen unutmayın. Bağımlılığı tedavi etmenin maddi ve manevi anlamda çok daha zor ve uzun bir süreç olması düşünülürse bu mücadelede en önemli konu ‘ÖNLEME’ dir. Önlerine koyulacak sosyal, sportif ve kültürel argümanlarla birlikte gençlerimizi bağımlılıktan tamamen uzak tutmak için şehrimizde herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yalnızca bireysel değil, sosyal sorunlar oluşturması nedeniyle aynı zamanda toplum sağlığını da tehdit eden en ciddi sağlık sorunlarından biri olan bağımlılıkla mücadelede STK’lar ve siyasi parti temsilcileri olmadan başarıya ulaşılabilmek çok zordur. Mücadelenin en ön safında çalışma yapmak isteyen diğer STK’lar, siyasi partiler, muhtarlıklar ve kurumlar arasında sağlanacak koordinasyonla bu mücadelede başarıya ulaşılabileceğine inanıyoruz.”