Ülke genelinden başıboş köpek saldırıları ile alakalı olumsuz haberler art arda gelmeye devam ederken İnegöllü vatandaşlar da konuyu çeşitli platformlarda gündeme taşımaya başladı. Konu ile alakalı açıklama Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Ahmet Ceyhan’dan geldi.

Okula giden ve parklarda oynayan çocuklara karşı başıboş köpeklerin saldırdığı veya saldırma eğiliminde olduğu gibi şikayetlerin geldiğini belirten Ceyhan, “Vatandaşlarımız endişelenmekte haklı. Bu sorunun varlığını kabul ederek çözüm aramalıyız. Daha sonra ise şehri yönetenler, ilgili kurumlar, STK’lar ve hayvan severlerin müdahil olacağı ortak masa kurmalıyız. Çünkü sokak hayvanlarını sorununu sadece belediyeler çözemez. Herkes elini taşın altına koymalı” dedi.

Ahmet Ceyhan’ın konu ile alakalı açıklaması şu şekilde;

DERDİMİZ HAYVAN DÜŞMANLIĞI DEĞİL

“Kıymetli hemşerilerimiz. Son günlerde İnegöl’ün neredeyse tüm mahallelerinden ortak gelen şikayet sokak köpekleri konusu oldu. Tabi konu ile alakalı son zamanlarda ülke genelinden gelen olumsuz haberler şikayetleri daha da artırdı diye tahmin ediyorum. Çünkü vatandaşlar gelen tehlikenin farkında.  Görünen o ki uzun yıllardır sokaklardaki başıboş köpeklerin oluşturmuş olduğu sorunlar artarak devam ediyor ama öncelikle belirtmek istediğim husus konunun çok hassas bir husus olması. Sokak hayvanlarının hepsi Allah’ın (C.C.) bizlere emanetidir ve onlara eziyet etmek ne İslam ahlâkına ne de insanlık vicdanına sığar. Burada gündeme getirmek istediğimiz husus, hayvanlarımızın doğası gereği oluşturabilecek zararları en aza indirebilmektir. Derdimiz hayvan düşmanlığı değildir, böyle bir eğilimde olan herkesin de karşısında dururuz.”

VATANDAŞLARIMIZ ENDİŞELENMEKTE HAKLI

“İnegöllü vatandaşlarımızın bizlere bu konuyla alakalı ilettiği başlıca sorunlardan bir tanesi çocuklara saldıran köpekler oldu. Vatandaşlarımız, parklarda ve okul yollarında birçok başıboş köpeğin çocuklara saldırdığı veya saldırma eğiliminde olduğunu aktardı. Ahhisar, Mesudiye ve Alanyurt gibi merkeze biraz daha uzak olan bölgelerden gelen şikâyetlerde ise, otobüs duraklarında bekleyen vatandaşların bile sokak köpekleri tarafından ısırıldığı ifade edildi. Bazı aileler ise sırf bu konu yüzünden çocuklarını parka veya okula yalnız gönderemediğini tarafımıza iletti. Konu ile alakalı son zamanlarda ülkemizin birçok il ve ilçesinden olumsuz haberler gündeme geldi.  Dolayısıyla vatandaşlarımız da hem çocukları için hem de kendileri için endişelenmekte haklılar. Hatta yaşanan bu olaylar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da belediye başkanlarına seslenerek ‘Başıboş köpek sorununun çözün. Onların yeri sokak değil sıcak barınaklardır” diyerek konuyu gündeme taşımıştı.”

YEREL YÖNETİMLERİ İLGİLENDİREN BİR KONU

“Sokak hayvanları konusunda en büyük etki ve yaptırımın yerel yönetimlere ait olduğunu biliyoruz. Yerel yönetimler bu hayvanların kısırlaştırma, kuduz aşısı yapma, parazit aşısı yapma ve rehabilite etme gibi zorunluluklara sahip. Yine belediyelerimizin en etkin çözüme kavuşturma sürecinde ise ‘sahiplendirme’ yatıyor. Kısırlaştırma konusunda eleştiriler olsa da popülasyonun önüne geçmekteki en etkili mücadele yönetimi olarak görülüyor ki dünya genelinde de bu süreç aynı uygulanıyor. Çünkü doğadaki hayvan ‘ben yavrulamayayım’ diye düşünmez ve sürekli yavrulayarak sayısını artırır. “