Üniversite sınavını geride bırakan öğrenciler, şimdi yeni bir sürecin eşiğinde bulunuyor. Tercih dönemiyle birlikte öğrenciler hem istedikleri bölümleri hem de üniversiteleri büyük bir dikkatle inceliyor. YEK Eğitim Kurumları Yöneticisi Melike Kabukcu, tercih yapacak adayların aklındaki tüm soruları gidermek adına kritik önerilerde bulundu.

27 Temmuz-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan üniversite tercihleri öncesinde, tercih yapacaklara dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgi veren Melike Kabukcu, bu sene puanların yükseldiğini ancak sıralamaların gerilediğinin altını çizerek tercihlerde hangi puan türünden tercih yapılacaksa o türün sıralamasına bakılması gerektiğini söyledi.

Kabukcu, 'nasıl olsa gelmez yine de yazalım' düşüncesiyle kişinin istemediği bir bölümü tercih listesine almasının yanlış olabileceğini vurgulayarak, tercih yapacaklara şu satır başlarıyla tavsiyede bulundu:

PUANA GÖRE DEĞİL, BİR ÖNCEKİ SIRALAMAYA GÖRE...

Öncelikle bu sene puanların yükselmesi sıralamaların düşmesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bundan dolayı geçen sene daha düşük puana gelen sıralamalar daha yüksekken bu sene aynı puana gelen sıralama daha gerilemiştir.

Bu durum akıllara şöyle bir soru getirmektedir, acaba bu sene okulların alacakları puan veya sıralamalarda çok büyük değişiklik olur mu? Bunun cevabı puanların değişikliği için evet sıralamaların değişikliği için hayır. Çünkü merkezi atamada 100. kişi yerleşmeden 101. kişinin tercihlerine yerleşmeyecektir.

Bu nedenle öğrencilerimiz ve velilerimiz tercih listesini oluştururken öncelikle her zaman puana göre değil bir önceki senenin sıralamalarını kontrol ederek liste hazırlamaları gerekiyor. TYT, Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Dil puan türünden hangisinden tercih yapacaksak yazacağımız bölüm hangi puan türünden öğrenci alımı yapıyorsa o puan türündeki sıralamamızı kontrol etmeliyiz.

TERCİH EDİLEN MESLEK İLERİDE...

Yapacağımız bölüm tercihlerinde en temel nokta öğrencinin o mesleği yapmak isteyip istememesidir. Bu yüzden tercih edeceğimiz bölümlerin yapmak istediğimiz mesleklerle veya ilgi alanlarımızla ne kadar ilişkili olduğuna önem vermeliyiz.

Sonuç olarak tercih edeceğimiz bölümlerimiz uzun yıllar çalışacağımız mesleklerimizi oluşturacaktır. İkincisi tercih ettiğimiz bölümün hangi üniversite de olduğu önemlidir. Üniversitenin kalitesi o üniversitedeki öğretim üyelerine ve bu öğretim üyelerinin yaptıkları yayın sayısına bağlıdır. Üniversitenin bulunduğu şehrin sosyoekonomik şartları o üniversitenin bölümlerinin kalitesini etkilemektedir.

Kendi şehrimizden örnek vermek gerekirse Bursa, tekstilin yoğun olarak yapıldığı bir şehir olması dolayısıyla Tekstil Mühendisliği yazacak bir öğrencinin İzmir'de bir üniversiteyi tercih etmesindense burayı tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Öğrencilerimiz tercih etmeyi düşündükleri bölüm ve üniversiteleri bu kriterleri değerlendirerek seçmelidirler.

''SIRALAMA DÜŞTÜKÇE TERCİH BANDI GENİŞLEYECEKTİR''

Yazacağımız bölümlere karar verdikten sonra tercih sıralamasını nasıl yapacağınız, sıralamanızın ne kadar üstünde ne kadar altında tercih yapabiliriz bunu bilmemnz gereklidir, çünkü tercih hakkınız 24 ile sınırlıdır.

Öğrencinin sıralaması ne kadar yüksekse o öğrencinin istediği bölümü ve üniversiteyi tercih hakkı ve yerleşme ihtimali de o kadar yüksektir. Aynı zamanda tercih bandı dardır. Yani kendi sıralamasının çok az miktar üstüne yerleşebilir.

Sıralama düştükçe öğrencinin tercih bandı genişleyecektir. Dolayısıyla daha geniş bir aralıkta tercihine yerleşebilme şansı doğar. Burada kendi sıralamamızın üstündeki yerleri yazabilecekken aynı zamanda eğer yerleşme ihtimalini arttırmak istiyorsak kendi sıralamamızın altında da tercih yapmamız gerekir.

Örnek vermek gerekirse; 5000'lerdeki bir öğrenci bir önceki sene 4000 sıralamadaki bir yere yerleşebilirken tercihi yapacağı bölüme göre geriye doğru 8 bin-10 bine kadar tercih yapabilir; 150 bindeki bir öğrenci ise geçen sene 120 binle kapatmış bir bölüme yerleşebilme imkânı vardır. 

Bununla beraber en az 200 bine kadar tercih listesi hazırlamak gerekir. Fakat hiçbir zaman öğrencinin gitmek/okumak istemediği bir bölümü veya üniversiteyi 'nasıl olsa gelmez yine de yazalım' gibi bir düşünceyle tercih listesine almaması önemlidir. Bu bölümün kazanılması durumunda öğrenci üniversiteye kayıt yapmadığı durumda bir sonraki sene sınava girse bile puanı kırılacağı için yerleşme ihtimali azalacaktır. 

Son olarak Öğrencilerimiz TYT puanları sadece 2 yıllık meslek yüksek okulu bölümlerini; SAY/EA/SÖZ/DİL puanları ile en az 4 yıllık üniversite bölümlerini tercih edebilirler.

Editör: Süper Kanal TV