Dezenformasyonla mücadeleyi amaçlayan 40 maddelik yasa teklifinin Meclis'teki görüşmeleri sürüyor.

Düzenlemede yer alan ve iktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren 29'uncu madde AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Söz konusu madde, gerçeğe aykırı bilgi yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 

TARTIŞMALARA NEDEN OLAN 29. MADDE'DE NE VAR?

Madde ile yeni bir suç da tanımlanıyor. Türk Ceza Kanunu'na dezenformasyonla ilgili "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenmiş olacak.

Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde de şöyle:

"MADDE 217/A

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

PEKİ YARGI YOLU NASIL AÇILACAK?

Yasanın 29. maddesi ile birlikte söz konusu olan "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun oluşması için gerekli 5 şart şöyle;

1. Yayılan haber gerçek olmamalıdır.

2. Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile ilgili olmalıdır.

3. Halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşımalıdır.

4. Kamu barışını bozmaya elverişli olmalıdır.

Google'dan 23 Nisan doodle'ı Google'dan 23 Nisan doodle'ı

5. Aleni (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilir) olmalıdır. Eylemleri bu şartların tamamını oluşturan kimselere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Editör: Süper Kanal TV