Ülke gündemimizde, Covid-19 virüs salgınına alınması gereken önlemler dahilin de yinelenen tek nokta evde kalınması ve sosyal mesafeye uyulması durumu yer almaktadır. Genç ve çocuk nüfusumuzun genel pay içerisindeki fazlalığı, tedbir amaçlı ara verilen eğitim öğretim programlarının geleceğinin ne olacağına dair sorular velilerimiz aracılığıyla tarafımıza ulaşmaktadır? En çarpıcı sorular ve sürekli merak edilenleri sizinle paylaşmak istiyorum.

*Eğitim ve öğretim, mayıs ayının ilk haftası başlayabilecek mi? Aksi takdirde uygulama nasıl olacak?

*Eğitim ve öğretimin, kapanma süresinde erteleme olacak mı? Hafta sonları telafi amaçlı ders uygulaması yapılacak mı?

*Özel Fen ve Anadolu Liseleri, kolejler uzaktan eğitim alt yapısı olanlar, yaz aylarında telafi amaçlı eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edebilecekler mi?

*Özel kolej veya liselerden ayrıca özel öğretim kurslarından, uzaktan eğitim alt yapısı olmayanlar ve bu şekilde hizmet sunamayan kurumlar, sınavlardan önce bu telafi açığını nasıl kapatacaklar? Bu durumda yeterli hizmet alamayan veli ve öğrencilerin ücret ödeme veya kurumlar tarafından talep edilen ödemelerdeki sorunlar nasıl çözülecek? Bir yıl için eğitim ve öğretim hizmeti karşılığı peşin ödeme yapmış olan velilerin, telafi yapılamadığı takdirde mağduriyetleri kim tarafından çözüme kavuşturulacak?

*Özellikle 8.sınıflarda ve 12.sınıflarda hem liselere geçiş hem de üniversiteye hazırlık yapan öğrenciler için ikinci döneme ait olan konularda, sınav için çıkarsamalar yapıldı. Profesyonel özel bir eğitim kurumundan destek alan bu öğrencilerin, ders etkinliği ve ücret ödemedeki sorumlulukları ne olacak?

*Temmuz ayının sonunda yapılacak üniversiteye giriş sınavının sonuçlarının açıklanması, tercih dönemi ve ayrıca üniversitelerin kayıt tarihlerindeki süreler nasıl hazırlanacak? Akademik takvim nasıl oluşturulacak?

*Ayrıca Covid-19 virüs salgınıyla birlikte, iş yaşantısındaki mesai saatleri bu durumdan etkilenmiş olup, okul öncesi eğitimde anaokulu, kreş vb. gibi eğitim kuruluşlarından hizmet alan velilerimizin son durumu ne olacak? Uzaktan eğitim okul öncesi eğitim sisteminde ne kadar etkili? Bunu gerçekleştiremeyen kurumlarda, hizmet karşılığının telafisi nasıl yapılacak?

*Uzaktan eğitim sistemiyle birlikte eğitim ve öğretim kurumlarımızda öğrencilerimizin okul derslerine ait bir ölçme değerlendirme sistemi uygulanacak mı?

*Üniversitelerimizde uzaktan eğitim sonrasında vize ve final sınavları nasıl gerçekleştirilecek?

*Yaz okullarındaki genel işleyiş sadece uygulamalı dersler için mi yapılacak?

*Üniversitelerde yurt konaklama ücretlerini peşin ödeme yapmış öğrencilerimiz için uygulama ne olacak?

Bu soruların cevabını ülkemizin içinde bulunduğu bu kritik dönemde cevaplayabilmek çok zor. Ama bu sorunsal noktalar bir zaman diliminde mutlaka karşımıza gelecektir.

Futbol konusunda da liglerin başlaması ve takımların toplanması ile ilgili benzer sorularla karşılaşmaktayız. UEFA başkanı Aleksand Ceferin : Haziran sonunda ligler başlamazsa sezon kayıp bir sezon olur, açıklaması yaptı. Yerel liglerin bitiş durumuna göre Şampiyon ligi ve Avrupa liginin maç programının belli olacağını belirtti. Ligler bu şekilde tescil olur mu? Ligler kaldığı yerden devam etmeden önce takımlara bir süre tanınır mı? Play-off sonrasında şampiyon,Avrupa kupaları, düşen ve çıkan takımlar belirlenir mi? Gibi yaman sorularda futbol dünyasını bir hayli meşgul edecektir.