Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'da enerji krizi yaşanırken, doğal gaz stokları dolu olan Türkiye'de milyonlarca çalışana ısınma desteği müjdesi geldi. Milyonlarca çalışana doğal gaz yardımı yapılmasına ilişkin düzenleme, 9 Kasım'da yürürülüğe girdi.

KANUNDA 2 ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı Kanunla çalışanlarla ilgili iki önemli düzenleme yapıldı. Bunlardan birincisi; çalışanlara elektrik, doğal gaz gibi ısınma gideri karşılığı olarak aylık 1000 liraya kadar yapılacak ödemelerle ilgili. İkincisi ise; personele yemek bedelinin nakit olarak ödenmesiyle ilgili.

ÇALIŞANLARA 1000 TL EK ÖDEME

NTV'nin haberine göre; 7420 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi ile, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine (fuel-oil, kömür, odun vb.) karşılık olmak üzere 9 Kasım 2022 tarihinden itibaren 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) (yani toplamda 8 ay), mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1000 TL'yi aşmayan ödemeler Gelir Vergisi ve SGK Priminden istisna edildi. Bu düzenleme ile, işverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemeler vergi ve SGK yönünden teşvik ediliyor.

ŞİRKETLER DOĞAL GAZ DESTEĞİ YAPMAK ZORUNDA MI?

Vergi istisnası olsa da işverenler, çalışanlarına 1000 TL'lik ek ödemeyi yapmak zorunda değil. Bu tamamen isteğe bağlı bir durum. Yani her iş yeri, işçilerine bu ödemeyi yapmayabilir.

Emekliye 15 bin TL ödenecek! Ne ikramiye ne de promosyon Emekliye 15 bin TL ödenecek! Ne ikramiye ne de promosyon

DOĞAL GAZ YARDIMININ ŞARTLARI 

İşverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde:

  • Aylık toplam 1000 TL’yi aşmayan ödemeler istisna kapsamına giriyor.

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 TL’ye kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor.

1000 TL’yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi.

  • Bu ödemelerin çalışanların mevcut maaşlarına esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekiyor.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor.

Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor.

  • İstisna 9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli.

İstisna düzenlemesi süresiz değil, 9 Kasım 2022 tarihinden 30 Haziran 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar yapılan söz konusu ödemeler için bu istisnalar uygulanabilecek.

  • Bu ödemeler; elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak yapılmalı.

İstisna uygulanabilmesi için, söz konusu ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması gerekiyor.

Editör: Süper Kanal TV