Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2022 enflasyon verilerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Kurumun açıklamasına göre nisan ayı aylık tüketici enflasyonu %7,25 olarak karşımıza çıktı. Yıllık bazda enflasyon ise %69,97'ye ulaşmış durumda. Açıklanan bu verileri değerlendiren ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan da Türkiye hakkında enflasyon tahminini paylaştı.

Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminleri güncellendi. Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük bankası olan JPMorgan tarafından yapılan yeni tahminler, Türkiye'deki enflasyonun kısa vadede düşmeyeceğini gösteriyor.

Türkiye için enflasyon tahmini açıklandı

JPMorgan analistlerine göre enflasyon verileri, Mayıs 2022'de %72 seviyelerini görecek. Bankanın öngörüsüne göre Aralık 2022'ye kadar %65-75 aralığında değişen enflasyon oranları göreceğiz. Aralık 2022'de güçlü baz etkisinin enflasyona olumlu yansıyacağı öngörülüyor. Analistler, Türkiye ile ilgili açıklamalarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi tutumunu da değerlendirdi.

JPMorgan'a göre enflasyonun yüzde 70'lere yükseldiği bir ortamda yüzde 14'lük politika faizi de mantıklı bir hamle değil. TCMB'nin ise politikasını değiştirmek gibi bir hamle yapmadığı ortada. JPMorgan, Türk lirasının sabit tutulmaya devam edilerek enflasyon baskılarının azaltılmaya çalışılacağını düşünüyor. Geçtiğimiz dönemde çok yükselen kur ile zor zamanlar yaşanmıştı. Bu kapsamda TCMM'nin yeni hamlelerini bekleyip göreceğiz.

Editör: Süper Kanal TV