Yeni yılın başlangıcı, doğanın uyanışı ve Türklerin Ergenekon’dan çıkışının yıldönümü olarak kutlanan Nevruz Bayramı, Bursa’da coşkuyla başladı. Nevruz Bayramı Kutlama Komitesi tarafından Atatürk Anıtı’nı çelik sunulmasıyla start alan kutlamalar kapsamında, makamında ziyaret edilen Vali Yakup Canbolat’a komite üyeleri tarafından semeni hediye edildi. Kutlama komitesi adına söz alan Türk Ocakları Bursa Şube Başkanı Prof.Dr. Selçuk Kırlı, bu yıl yakılan Nevruz ateşinin bütün Türk dünyasında birlik ve beraberliğe vesile olmasını diledi. Vali Canbolat da kutlama ifadelerini kullanarak, Nevruz’un tüm dünyaya barış getirmesi temennisinde bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ve Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz’ın yer aldığı ziyaretin ardından, yapılan kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Mehter takımının marşlarıyla coşkunun tavan yaptığı yürüyüş, Uzun Çarşı, Kapalı Çarşı ve Cumhuriyet Caddesi’nin ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tamamlandı. Meydandaki törende Nevruz Bayramı Kutlama Komitesi adına söz alan Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Handan Askeran Ton, 17 yıl önce Türkiye’de ilk kez 16 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek yaktığı Nevruz ateşinin bugün ülkenin her yanına yayılmış olmasının gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Hayati köprüyüz”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik de Nevruz’un ‘toprağın uyanışı, baharın müjdecisi, kardeşliğin ve dostluğun sembolü’ olduğunu hatırlattı. Nevruz’un Osmanlı devrinde dinî bayramlar dışında önemle idrak edilen bir etkinlik olduğunu ifade eden Çelik, “Üzerinde yaşadığımız bu topraklar insanlık tarihinin en önemli kısmını taşımaktadır. Doğu ile batı arasındaki en hayati köprüyüz. Ülkemizin geleceğe yön verme yeteneğinin sırrı burada yatmaktadır. Geleneksel birikimimizi evrensel konuma taşıyabilen ender ülkelerden biriyiz. Bugün birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi pekiştiren Nevruz için bir aradayız. Bugün demirden dağları eritip Ergenekon’dan çıktık ve 3 kıta 7 iklime uzandık. Büyükşehir Belediyesi olarak, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’mızı, bu unvana layık ayrıcalıklı etkinliklerle dünya vitrinine çıkartacağız” dedi.

Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan da yaptıkları konuşmalarda, Nevruz’un tüm Türk coğrafyalarına barış ve huzur getirmesini temenni etti.

Konuşmaların ardından demir dövme ve ateş üzerinden atlama ile devam eden etkinlikler halk oyunları gösterileri ile sona erdi.