İnsan vücudu oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Bu sürede bağırsaklar tüm besinleri tamamen sindirmiş oluyor. Vücut bir sonraki aşamada enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karaciğerdeki ve kaslardaki glukoza yöneliyor. Glukozu tükettiğinde de bir sonraki enerji kaynağı, vücuttaki yağlar oluyor.

İlk günler meydana gelen değişimler; yağlar yakılıp kilo verme süreci başlıyor, kolesterol seviyesi düşüyor, dİyabet riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Kan şekerinin düşmesinden dolayı vücutta halsizlik ve uyuşukluk hissediliyor. Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor.

3. ve 7. günler; vücut bu dönemde oruç tutmaya alışıyor. İftar ve sahur vakitlerinde öğünlerde karbonhidrat ve bazı yağların gerekli düzeyde alınması, enerji üretimi için şart. Dengeli bir rejimle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak önemli

Bu dönemde; yağ eritilip kan şekerine dönüştürülür, vücutta terleme hızlanır, sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor. Bu nedenle iftar ve sahur arası dönemde sıvı tüketimine ağırlık vermek gerekiyor.

8. ve 15. günler; vücut bu dönemde oruca tamamen uyum sağlıyor. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anesterzi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri de olduğunu söylüyor. "Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor" diyen tıp uzmanı, şöyle devam ediyor: "Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor."

16. ve 30. günler; ramazan ayının ikinci yarısını uzmanlar vücut için arınma olarak değerlendiriyor. İşte Dr. Mahroof'a göre meydana gelen değişimler; tüm organlar maksimum kapasite çalışmaya başlar, hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenir, kaslar korunurken kilo verme gerçekleşir, kalın bağırsak, böbrek ve deriden toksin atılır.

Editör: Süper Kanal TV