Teknoloji gündemini çok uzun süredir meşgul eden iPhone 7'ler sonunda tanıtıldı. Apple, beklendiği gibi iPhone 7 ve iPhone 7 Plus olarak sahnelediği yeni amiralleriyle, takipçilerinin bir kez daha alkışlarını toplarken, diğer taraftan eskiden olduğunun aksine, teknolojinin belirleyici rolünden uzakta bir imaj çizdi. Peki, Apple, iPhone 7Plus modeliyle, iPhone 6S Plus'a göre ne gibi yenilikler getiriyor, hangi konularda farklılıklar yaratıyor? 

Tasarım olarak iPhone 7 Plus ve iPhone 6S Plus

Apple, iPhone 7 Plus'ın tasarımında ilk bakışta göze büyük ölçüde çarpan farklıklar getirmiyor. iPhone 6S Plus'la aynı boyut ve kasa yapısına sahip olan iPhone 7 Plus, en büyük farklılıklardan birini anten çizgilerini ortadan kaldırmasıyla yaratıyor diyebiliriz. Evet, iPhone 7 Plus'ın arka yüzünde, üst ve alt kenarlarda anten çizgileri yer almıyor.

Öte yandan kullanıcıları bir hayli mutlu eden yeni telefon renkleri de iPhone 7 Plus'la birlikte sunuluyor. Black ve Jet Black renkleri, iPhone 7 Plus'la beraber "yeni" olarak geliyor. Özellikle bir hayli parlak yapısından dolayı Jet Black rengi, oldukça göz kamaştırıcı. Elbette iPhone 7 Plus'ın Silver, Gold ve Rose Gold renkli modelleri de var.

Tasarımda en önemli değişikliklerden biri de kuşkusuz artık kulaklık girişinin yer almaması. Evet, iPhone 7 Plus sahipleri, yeni telefonda 3.5 mm'lik kulaklık girişini bulamayacaklar. Bunun yerine iPhone 7 Plus'ta Lightning yolu ile müzik dinlemeyi mümkün kılan Apple, neyse ki kutu içeriğinde bir "dönüştürücü" kablo getiriyor.

Madem tasarım detaylarıyla beraber konu müziğe geldi, iPhone 7 Plus'ta stereo hoparlörlerin bulunduğunu söylemek lazım. Böylece Apple, ses konusundaki önemli eksikliklerinden birini de yamamış oldu.

iPhone 7 Plus'ın tasarımına ve dolayısı ile kullanımına ilişkin belki de en yararlı detay, yeni telefonların artık su geçirmez oluşu. Bu sayede rakipleriyle olan farkı kapatmaya çalışan Apple, iPhone 7 Plus'ı da IP67 standardıyla donatmış. Böylece iPhone 7 Plus, selef modele göre suya ve toza karşı dayanıklı oluşuyla "fark yaratmayı" başarıyor.

Ekran

Ekran konusunda iPhone 7 Plus'ın, iPhone 6S Plus'a kıyasla büyük yenilik getirdiğini söylemek zor. Zira her iki telefonun ekranı da 5.5 inç büyüklüğünde, 1080x1920 piksel çözünürlüğünde ve 401 ppi piksel seviyesinde. Öte yandan telefonların ekran - gövde oranları da eşit: Yüzde 67.7 seviyesinde.

LED arka aydınlatmalı ve IPS LCD panelden oluşan iPhone 7 Plus ekranı, 6S Plus'a kıyasla en büyük farkı, yüzde 25 oranında daha parlak ve daha geniş bir renk gamına sahip. 3D Touch teknolojisi, yine yerli yerinde duruyor. Öte yandan Force Touch özelliğinin, artık Home butonuna getirildiğini de bu noktada belirtelim.

Performans ve işletim sistemi

Her yeni iPhone modelinde olduğu gibi, bu kez de şu ana kadar en iyi iPhone'u yaptıklarını söyleyen Apple, selef modellere kıyasla önemli farklardan birini performans noktasında bizlere sunuyor. Yeni nesil A10 Fusion işlemciyle gelen iPhone 7 Plus, 4 çekirdekli işlemciye ve 64 bit mimariye sahip. Bununla birlikte iPhone 6S Plus'ta kullanılan A9 işlemciye kıyasla yüzde 40 daha hızlı çalışıyor.

Öte yandan güç tüketimi noktasında da yenilik getiren iPhone 7 Plus, böylece iPhone 6S Plus'a göre daha güç tüketen işlemcisiyle, en az 1 saat daha uzun pil ömrü sunuyor.

Performans farkına grafik kısmında da devam eden iPhone 7 Plus, A9 işlemciye göre yüzde 50 daha performanslı çalışan bir grafik işlemciye sahip. Böylece yeni nesil oyunları çok daha güçlü oynayacağı iddiasında olan iPhone 7 Plus, işletim sistemi olarak da iOS 10'la beraber geliyor.

iPhone 7 Plus'ın 32, 128 ve 256 GB'lık depolama alanı seçenekleriyle ve 2 GB RAM'le geleceğini de söyleyelim.

Kamera

iPhone 7 Plus'ın en önemli detaylarından biri kuşkusuz çift kamerası. Evet, iPhone 7 Plus'ta iki adet kamera bulunuyor. Bununla, iPhone 6S Plus'tan ziyade, iPhone 7'e kıyasla da fark getiren iPhone 7 Plus, çift kamerasıyla Apple kullanıcılarına fotoğrafkonusunda yeni özellikleri sunuyor.

Her iki kamerası da 12 MP lensten oluşan iPhone 7 Plus, optik imaj sabitleyici (OIS) ve 4 LED flaşla geliyor. Evet, iPhone 7 Plus'ta çift tonlu 4 LED flaş yer alıyor. Bu yönüyle iPhone 7 Plus'ın, iPhone 6S Plus'a kıyasla kamerayı ikiyle çarptığını söyleyebiliriz.

Kameranın en önemli artısı kuşkusuz alan derinliği sunması. Genişleyen f/1.8 diyaframla lens içine aldığı ışık miktarını selef modele kıyasla yüzde 50 seviyesinde arttıran iPhone 7 Plus, ikinci kamerasıyla geniş açılı çekim alanı yaratıyor.

Telefonun çift kameraya sahip olmasının belki de en önemli noktası, zum özelliğinin iPhone'a gelmesi. iPhone 7 Plus ile 10X'e kadar zum yapabilme imkanı mevcut.

iPhone 7 Plus'ın ön kamerası da iPhone 6S Plus'a göre gelişim gösteriyor. Artık telefonda 7 MP ön kamera yer alıyor.

Batarya

Açıkçası her ne kadar Apple, iPhone 7 Plus'la daha düşük güç tüketiminden bahsetse de bunun pil ömrüne yansıması, iPhone 6S Plus'a kıyasla kabaca 1 saat civarında oluyor. Bunun da "yenilik" olduğunu söylemek zor.

Lansmanda da söylendiği gibi, iPhone 7 Plus, 15 saatlik bir Wi-Fi gezintisi sunarken, bu süre LTE'de 13 saat süresinde. Elbette iPhone 7 Plus'ın pil ömrüne ilişkin sonsözümüzü, telefonu test merkezimizde ağırladığımızda söyleyeceğiz.

Satış tarihi ve fiyatı

32 GB iPhone 7 Plus 769 Dolar, 128 GB'lık model 869 Dolar ve 256 GB'lık model de 969 Dolar olarak fiyatlandırılmış durumda. Evet, iPhone 7 Plus'ın 64 GB'lık modeli olmayacak.

Bu fiyatlarla iPhone 7 Plus'ı, iPhone 6S Plus'la karşılaştıracak olursak, her iki telefonun yakın fiyattan piyasaya çıktığını söyleyebiliriz. Zira iPhone 6S Plus'ın da fiyatları 749 Dolar ile 949 Dolar arasında değişiyordu.

iPhone 7 Plus, 9 Eylül tarihinde ön siparişe açılacak. Sevkiyat ise 16 Eylül tarihinde başlayacak.

Editör: Süper Kanal TV