İlk defa oy kullanacaklar ve ya oy verme işlemiyle ilgili detayları araştıranlar için YSK tarafından oy verme işleminin detaylarının yer aldığı “Nasıl oy kullanacağım?” sayfası erişime açıldı. İşte, oy verme işlemi ile ilgili detaylar…

31 Mart yerel seçimleri yani belediye seçimleri yani belediye seçimleri için geri sayım başladı. Seçmenler özellikle de ilk defa oy kullanacak seçmenler, “Nasıl oy kullanacağım?” ve “Nasıl oy verilir?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki; oy verme işlemi nasıl yapılıyor? Oy verme işlemi ile ilgili detaylar, Yüksek Seçim Kurulu YSK tarafından duyuruldu. İşte, “Nasıl oy kullanacağım?” sorusunun cevabı…

NASIL OY KULLANACAĞIM?

Oy verme işlemi sadece YSK tarafından belirlenen sandıkta gerçekleşebilir. Seçmenler kesinlikle kaydının bulunmadığı sandıkta oy veremezler. Sandık ve sıra bilgilerinin yer aldığı seçmen kağıdına ulaşamayan seçmenler, YSK’nın seçmen sorgulama sayfası üzerinden oy verecekleri sandığı öğrenebilecekler.

Oy verme işlemi için sandığa giden seçmenlerin Yanında TC kimlik numarasının yer aldığı geçerli bir kimlik belgesi yer alması gerekiyor.


Oy verme işleminde geçerli kimlik belgeleri şöyle:

 TC kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüdanı, resmi kurumlarca verilmiş kimlik kartı…

Sırası gelen seçmenin seçim görevlisinden oy pusulalarını alıp perdeyle kapalı oy verme alanına geçmesi gerekiyor.

Büyükşehirlerde seçmene 4 oy pusulası verilecek;

1: Büyükşehir belediye başkanın seçileceği oy pusulası

2: İlçe belediye başkanlığı

3: Belediye meclis üyeliği oy pusulası

4: Muhtarlık pusulası


Büyükşehir olmayan illerde ise seçmene şu 4 pusula verilecek;

1: İl genel meclisi oy pusulası

2: Belediye başkanlığı

3: Belediye meclis üyeliği oy pusulası

4: Muhtarlık pusulası

NASIL OY KULLANACAĞIZ?

4 oy pusulası seçim görevlisi tarafından seçmenlere verilecek. Seçmenler evet veya tercih yazılı mührü pusuladaki daire şeklindeki boş alana basacaklar. Muhtar isminin yer aldığı pusulaya ise mühür basılmayacak. Ardından 4 pusula seçim zarfına koyulacak. Ardından zarfı sandığa atıp seçmen listesinde görevlinin gösterdiği alana oy kullandığına dair imzasını atacak. Böylelikle oy verme işlemi de sona erecek.

OYUNUZUN GEÇERSİZ SAYILMAMASI İÇİN DİKKAT EDİN

Aşağıda belirtilen durumlardan biri veya birden fazlasının olması durumunda oyunuz geçersiz sayılacaktır;

- Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.

- Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.

- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.

 - Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları.

 - Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.

- Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.

- "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.

 - Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.

- Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.

OY VERME İŞLEMİ SAATLERİ

Oy verme işlemi batı illerinde saat 08.00 – 17.00 arasında doğu illerimizde ise saat 07.00 – 16.00 arasında gerçekleşecek. Belirlenen saat dilimi dışında kesinlikle oy kullanılamayacak.


Saat 07.00 – 16.00 arasında oy kullanılacak iller:

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis

SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

Oy verme işlemi pazar günü yurdun doğu kısmında saat 7-16, batıda ise 8-17 saatleri arasında gerçekleşecek.

Büyükşehir belediye başkanlığı için beyaz, il genel meclisi için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, belediye meclisi üyeliği içinse sarı renkli oy pusulası kullanılacak ve pusulalar tek zarfa konulacak.

Oy verme işlemi bitmeden önce sandıklar açılamayacak.

Sandık kurulu başkanının çağrısı dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler.

Seçim günü sabah saat 06:00'dan gece saat 24:00'e kadar alkollü içki satılmayacak ve servis edilmeyecek.

Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Düğünler ise seçim yasaklarına uymak koşuluyla saat 18:00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayiş görevlileri dışında kanunda belirtilen silahlar, köy kasaba ve şehirlerde taşınamayacak.

SEÇİM YASAĞI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Seçim yasakları 30 Mart Cumartesi günü saat 18:00'de başlayacak. Bu saatten itibaren hiçbir yayın ve yayım organında propaganda yapılamayacak. Yasaklar başladıktan sonra, resmi hizmete mahsus araçlar kullanılamayacak. Seçim bürolarının faaliyetleri sona erecek.

Oy verme günü her tülü yayın organında 18 ila 21 arası seçim sonuçlarıyla ilgili tahmin yapılamayacak. Sadece YSK'nın tebliğlerine yer verilebilecek. Saat 21:00'den sonra da tüm yayınlar serbest olacak. Fakat YSK'nın talebiyle yayın saati geri ya da ileri alınabilecek.

 

Editör: Süper Kanal TV