Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum yasalarını KHK ile hayata geçirme imkanı tanıyan "Yetki Kanunu"nu onayladı. Buna göre; Meclis çoğunluğu hangi partide olursa olsun cumhurbaşkanının atadığı bakanlar, KHK çıkarabilecek.

BAKANLAR KURULUNA VERİLEN YETKİLER

Bakanlar kuruluna, şu konularda KHK çıkarma yetkisi veriliyor:

  • Kanunlar ve KHK'lerde yer alan 'tüzük', 'bakanlar kurulu', 'başbakan', 'başbakanlık', 'kanun tasarısı', 'icra vekilleri heyeti', 'icra vekilleri heyeti kararı', 'bakanlar kurulu kararı', 'bakanlar kurulu yönetmeliği', 'hükümet', 'başvekil', 'başbakanlık', 'başvekalet', 'sıkıyönetim', 'nizamname', 'kanun tasarısı' gibi bazı ibarelerin değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması veya bu çerçevede kanunlar ve KHK'lerde yer alan ilgili hükümlerin yeniden düzenlenmesi
  • Mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgilerinin yeniden belirlenmesi
  • Uygulama imkanı kalmayan kanun ve KHK'ların yürürlükten kaldırılması
  • Kanun ve KHK'larda yer alan bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri, personeli ve teşkilat yapısı ve merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, üst kademe kamu yöneticilerinin atanmaları ve görevlerine son verilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesinin sağlanması; cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin hususlara dair hükümlerin düzenlenmesi ve bu kapsamdaki ilgili hükümlerin değiştirilmesi veya yürürlükten kaldırılması.

CUMHURBAŞKANININ GÖREVE BAŞLADIĞI TARİHE KADAR GEÇERLİ

Bazı düzenlemelerin yapılabilmesi için bakanlar kuruluna, TBMM ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının yemin ederek göreve başladığı tarihe kadar geçerli olacak şekilde KHK çıkarma yetkisi veriliyor. Bakanlar kurulu, yetki süresi içinde birden fazla KHK çıkarabilecek.

Editör: Süper Kanal TV