CHP İstanbul Milletvekili Enis BerberoğluHDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisioğulları'nın Yargıtay tarafından kesinleşen cezalarının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasının ardından üç milletvekilinin vekilliği düştü.

Üç milletvekilinin TBMM üyeliğinin sona erdirilmesine ilişkin tezkere, Genel Kurul'da okundu. Üç milletvekilinin Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre kesin hüküm giyindiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkere düzenlendiği belirtildi.

Gazete Duvar'ın haberine göre, CHP'li BerberoğluHDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisioğulları hakkındaki kararın okunacağı bilgisi Genel Kurul toplantısından kısa süre önce partilere iletildi.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç kararları okumadan önce CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı. Kararların okunmasının anayasa ve içtüzüğe aykırı olduğunu belirten Altay, 'Okumayın' çağrısı yaptı.

Bilgiç'in bir aykırılık olmadığını belirtip okuyacağını belirtmesi üzerine usul tartışması açıldı. Partiler adına konuşmalar yapıldı. CHP Grup Başkanvekili bu tutumun millet iradesine bir darbe olduğunu söyledi.

'KCK davalarındaki hakim ve sacılar FETÖ'den tutuklandı'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillikleri düşürülmesi gündeme gelen Güven ve Farisoğulları'nın yargılandığı KCK davalarındaki hakim ve savcıların FETÖ nedeniyle tutuklanıp yargılandığını söyledi.

AK Parti Milletvekili Recep Özel, "Kararları veren bağımsız mahkemelerdir. Burada yapılan usulü bir işlemdir" dedi.

Tartışmalara karşın Sadi Bilgiç kararları okudu ve 3 ismin vekilliği düştü. CHP ve HDP milletvekilleri bunun üzerine ayağa kalkarak dakikalarca sıra kapaklarına vurarak kararı protesto etti.

Vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'dan CHP Genel Merkezi'nde açıklama

CHP'li Enis Berberoğlu, milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından CHP Genel Merkezi kürsüsünden açıklama yaptı.

Enis Berberoğlu'nun açıklamaları şöyle;  

"Ben İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu. Dakikalar önce TBMM'de milletvekilliğim düşürüldü ve kalan cezamın infazına devam edilmesi bir anlamda kararlaştırıldı. Önümüzdeki günlerde kalan 18 aylık cezamı yatmak üzere cezaevine teslim olacağım. Zaten çıktığım günden bu yana bu karar benim için sürpriz olmadı, şaşkınlık yaratmadı. Türkiye'de benim çıktığım günden bugüne demokrasi koşullarında bir düzelme yok. Dolayısıyla bana da isabet edecek demokrasi piyangosu beklemek safdillik olurdu. Gördüğünüz üzere bu açıklamayı CHP Genel Merkezi'nden yapıyorum. Genel Başkanımızın ifade ettiği üzere demokrasi için bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP'liler öder. Ben de bu bilinçteyim. Bu vicdan rahatlığım içinde Meclis'te yaptıklarım ya da yapamadıklarımdan dolayı hepinizden helallik istiyorum. 5 yıl belki siyaset yasağı uygulanacağı için karşınızda olamayabilirim ama bilin ki her zaman CHP'liyim, CHP'li kalacağım."

Kılıçdaroğlu'ndan açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine Twitter'dan tepki göstererek ''Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

TBMM'de protesto

CHP'den bir, HDP'den iki ismin milletvekilliğinin düşürülmesi sırasında TBMM'de 'Kahrolsun Faşizm' sloganları atıldı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de kararı kişisel Twitter hesabında eleştirdi ve "Saray'dan gelen talimatla Enis Berberoğlu ve iki HDP'li milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesi millet iradesine kumpastır. Yargıya da yasamaya da talimatı veren aynı tek adamdır. Saray rejimiyle kuvvetler birliği yaratılmış, demokrasi ortadan kaldırılmıştır" dedi.

TBMM'deki sandalye dağılımı değişti

CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşmesiyle CHP'nin Meclis'teki milletvekili sayısı 138'e geriledi.

HDP'li Güven ve Farisoğulları'nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle de HDP'nin TBMM'deki temsil sayısı 58 milletvekiline indi.

TBMM'nin sandalye dağılımına göre, AK Parti'nin 291, CHP'nin 138, HDP'nin 58, MHP'nin 49, İYİ Parti'nin 37, Türkiye İşçi Partisinin 2, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Bölgeler Partisinin ise birer milletvekili bulunuyor.

Bu arada TBMM'de 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi, 3 milletvekilinin de görevlerinin düşürülmesiyle 14 sandalye boş bulunuyor.

Buna göre, Meclis'teki toplam sandalye sayısı 586 oldu.

MHP lideri Bahçeli de çağrı yapmıştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yeni kurulan partilere milletvekili transferinin önlenmesi için Seçim Siyasi Partiler Yasası değişikliğinin yanı sıra 'Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır' çağrısı yapmıştı.

Hapis cezaları onanmıştı

KCK ana davasında yargılanan HDP milletvekilleri Güven ile Farisoğulları'na verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından 24 Eylül 2019'da onanmıştı. CHP'li Berberoğlu ise MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar'a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza da Yargıtay tarafından onanmıştı.

Editör: Süper Kanal TV