Soru: Kurbanı, kimin kesmesi daha faziletlidir?
Cevap: Bismillâhirrahmanirrahim.
Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir Müslümana kestirir, kendisi de başında bulunmalı ve şu ayet-i kerimeyi okumalıdır:
“Kul inne salati ve nüsükî ve mahyaye ve mematî lillahi rabbi’l-Alemine lâ şerike lehû. Vebizalike ümirtü ve ene evvelül müslimin = Şüphesiz benim namazım, kurbanım ve diğer ibadetlerim, diriliğim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan ALLAH içindir. O’nun ortağı yoktur. Ben bununla emr olundum ve ben Müslümanların ilkiyim.”  
Sonra: “ALLAHu Ekber ALLAHu Ekber. La ilahe illALLAHu vellahu Ekber. ALLAHu Ekber velillahil hamd. Bismillahi ALLAHu Ekber.” diyerek ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.
Bu ayet-i kerime ile duayı okumadan sadece...”Bismillâhi ALLAHu ekber;” yahut... “Bismillah” deyip keserse yine caiz olur.
Yalnız kurban sahibinin besmelesi yeterli olmaz, kurbanı kesen “Bismillahi ALLAHu Ekber” demelidir. Besmeleyi kasten terk ederse kurbanın eti yenilmez. Kurban sahibi elini kasabın eli üzerine koyarak kurbanı keserlerse, ikisinin de besmelede bulunmaları gerekir.
Kurban kesildikten sonra sahibi, ALLAH Teâlâ’nın rızası için iki rekât namaz kılar. Sonra da dua ederek Cenâb-ı Hakk’tan dileklerde bulunur.
Birisi kasten besmeleyi terk etse eti yenilmez. Bir kurbanı ehl-i kitap bir kimsenin kesmesi mekruhtur. Ateşe tapan veya inkârcı birisinin kesmesi ise asla caiz değildir. 
KURBANDA VEKÂLET CAİZDİR
Soru: Kurban vekâlet vermek suretiyle kestirebilir mi?
Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.
Bir kimse kurbanı kendi kesebileceği gibi ehil olan birisine vekâlet vermek suretiyle de kestirebilir ve kendisi de orada ise hazır bulunur. Ancak kendisinin kesmesi daha faziletlidir. 
Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin de kurbanını kesmek için vekâlet verdiği bilinmektedir.
Kurbanlarını bulundukları yerin dışında kestirmek isteyenler, bir tanıdıklarına vekâlet vermek suretiyle kestirebilirler.
Kurbanları, Müslüman olan erkek ve kadınlar keser.wHer ne kadar ehl-i kitabın usulüne göre kestikleri helâl ise de, kurban, bir ibadet olduğundan onu imkân varsa Müslümanın kesmesi daha uygun olur.
Kurbanı kestirme konusundaki izin bizzat ifade edileceği gibi, izne delalet eden söz, fiil ve davranışlarda izin sayılır. 
Mesela bir Müslüman kurbanlık satın alsa kurban bayramı günü hayvanı yatırıp ayaklarını bağlasa onun emri olmadan bir başkası gelip hayvanı boğazlasa bu kurban için yeterlidir. Başka bir hayvan kesmek gerekmez. İki Müslüman yanılarak birbirlerinin kurbanlarını kendi adlarına kesmiş olsalar vacibi yerine getirmiş olurlar ve kestiklerini değişmek suretiyle kendi hayvanlarını alırlar. 
Eğer böyle bir durumu etler yenildikten sonra fark ederlerse helalleşirler. Aralarında anlaşmazlık çıkarsa birbirlerine kurbanlıkların değerini öderler. Eğer eyyam-ı nahir geçmiş ise bu paraları tasadduk ederler.  
ÖLMÜŞ KİMSE İÇİN KURBAN KESMEK
Soru: Ölmüş kimse için kurban kesilir mi? Ne zaman kesilir?
Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.
Ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur. Ancak, ölü adına veya sevabı ölüye bağışlanmak üzere, bir kimsenin kendi malından kurban kesilebilir. Şöyleki:
 Kurban borcu olup, hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterli ise mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. 
Tabiinden olan Haneş (R.A.) şöyle demiştir: Ben Hz.Ali (R.A.)yu iki koçu birden kurban ederken gördüm de kendisine: 
– Bu da nedir? diye sordum. 
– Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz sağlığında kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de O’nun yerine kurban kesiyorum, cevabını verdi.  
Vasiyeti yoksa, ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmeleri gerekmez. 
Ancak bir kimse, sevabını ölmüş bulunan anne veya babasına yahut diğer yakınlarına bağışlamak üzere, çeşitli hayır kurumlarına, fakir ve muhtaç kişilere bağışta bulunabileceği gibi, kurban da kesebilir. 
Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere yedirebileceği gibi, kendisi ve zenginler de yiyebilir. Vasiyet varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması gerekir.