Her yeni güne başlarken bu şehre duyulan hizmet aşkı ile çalışmalarını belirli bir plan ve program esasına göre şekillendiren İnegöl Belediyesi, yenilikçi ve ileri görüşlü yönetim anlayışı ile geleceğin İnegöl’ünü inşa etmek için gece gündüz demeden şehrin dört bir tarafında belediyecilik hizmetlerini hayata geçirmeye devam ediyor. Bu anlayışla İnegöl Belediyesinin bel kemiği olan Zabıta Müdürlüğünün İnegöl halkının esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanması için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş; “Zabıta Müdürlüğümüz 57 personeli ile çağın tüm gerekliliklerini yerine getirdiğini, etkin ve verimlilik esası ile şehrin her yerinde belediyenin gücünü gösterdiğini” ifade etti.

SONUÇ ODAKLI HİZMET ANLAYIŞI
Zabıta Müdürlüğünün 7/24 çalışma prensibi anlayışıyla tüm personeliyle İnegöl halkının her zaman yanında olmaya çalıştığını ifade eden Başkan Aktaş; “2016 yılı içerisinde gerek 153 numaralı telefona bildirilen, gerek elektronik ortamdan gelen, gerekse zabıta personelinin görev anında tespit ettikleri toplamda 5637 şikayet değerlendirilerek ilgili yerlere dağılımları sağlanmış ve sonuçları takip edilmiştir. Sonuç odaklı çalışma prensibiyle ilçemiz genelinde yapılan kontrollerde tespit edilen problemli hususlar da belediyemizdeki ilgili müdürlükler ile belediyemiz dışındaki ilgili kurumlara bildirilmiştir” dedi.

KALDIRIM İŞGALLERİ
Yaya yollarına koyulan reklam tabelaları, dubalar ve her türlü nesneler tespit edilerek kaldırılmaktadır diyen Aktaş; “05.12.2014 tarih ve 318 sayılı kaldırım işgalleri konulu belediyemiz meclis kararının 02.02.2015 tarihinde uygulamaya geçmesiyle birlikte kaldırım işgallerinin önlenmesi için denetimlerimiz aralıksız devam etmekte olup, şehrimizin kaldırım işgali diye bir sorunu bulunmamakla beraber özellikle konunun hassasiyeti bakımından esnaflarımızdan bu konuda duyarlılık beklediğimizi de özellikle belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

KAÇAK YAPILAŞMAYI ÖNLEME ÇALIŞMALARI
Kaçak Yapılaşmayı önleme çalışmaları Zabıta Müdürlüğümüzün İmarla ilgili faaliyet konularının başında gelmektedir şeklinde konuşan Aktaş; “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik ekipleri ile koordineli bir şekilde hareket edilerek, 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde gerekli iş ve işlemler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yıkılmaya yüz tutmuş durumda olan ve tehlike arz eden metruk binaların tespitleri yapılarak ilgili müdürlüklere bildirilmek suretiyle yıkım kararı çıkmış olanlara gerekli tebligat işlemleri yapılarak, personel desteği sağlanmıştır. İnşaatların yapım aşamalarında yola, kaldırımlara veya çevreye taşmaları ve çevreyi kirletmeleri büyük ölçüde engellenmiştir. Bunun yanında Çarşı Merkezini güzel bir görünüme kavuşturmak ve şehir merkezini ferahlatacak bir alan oluşturmak amacıyla Kültür Sarayının yıkımı için esnafın tahliyesi sağlanarak gereken güvenlik tedbirleri alınmış olup ilgili müdürlüklerce yıkımı gerçekleştirilmiştir. Yine Ağaç İşleri Sanayi Bölgesinde kamuya ait alanda bulunan Hurdacılar Sitesinde faaliyet gösteren hurdacıların tahliyeleri sağlanarak kaldırılmıştır.”

“DENETİMLERİMİZ ANİDEN VE ZAMANSIZ OLARAK YAPILIYOR”
2016 yılı içerisinde oluşturduğumuz Denetim Ekibi ile ilçemiz genelinde başta İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmak üzere Halk sağlığı, etiketleme, fiyat tarifeleri, ilgili kurumlarca verilmesi gereken izin, gramaj, bozulmuş gıda ürünlerinin üretiminin ve satışının engellenmesi açısından denetimlerimiz yapılmaktadır diyen Aktaş; “Aniden ve zamansız olarak yapılan denetimlerde 125 adet berber, 21 adet güzellik merkezi, 30 adet manav, 63 adet ekmek fırını, 9 çay bahçesi,16 dondurma üreticisi ve satıcısı, 13 pastane, 58 adet kasap, 295 adet bakkal ve market, 83 adet lokanta,133 adet kahvehane, 45 adet köfteci, 44 adet pide salonu, 90 adet döner salonu, 14 adet kebap salonu, 14 adet halı yıkamacı ve 15 adet kömür satışı yapan toplamda 1068 adet işletmenin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmak üzere; Halk sağlığı, etiketleme, fiyat tarifeleri, ilgili kurumlarca verilmesi gereken izin, gramaj, bozulmuş gıda ürünlerinin üretiminin ve satışının engellenmesi açısından denetimi yapılarak kurallara uymadığı tespit edilen işletmelere İdari Yaptırım Karar Tutanağı düzenlenmiştir” dedi.

576 İŞYERİ RUHSATI
9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında İlçemizde bulunan tüm işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı kontrolü yapılmaktadır diyen Aktaş; “ 2016 yılı içerisinde ruhsatı olmayan 576 adet işyerinin ruhsat alması sağlandı. Aynı zamanda 9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerinin bir kısmına; başvuru ve yapılan denetimler çerçevesinde yıl içeresinde 13 adet mesul müdürlük belgesi, aynı kanun gereği konut alanı dışında bulunan (Düğün Salonları hariç) sıhhi müesseselerin talepleri doğrultusunda; 2 adet canlı müzik izni belgesi verildi. İzin almadan açılan veya tüm uyarı ve ikazlarımıza rağmen ruhsatını almayan işyerleri, gerekli yasal süreç izlendikten sonra mühürlenerek faaliyetine son verildi” dedi.

ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ
Çevre ve halk sağlığına yönelik çalışmalarımız da aralıksız sürmektedir diyen Aktaş; “Bu maksatla çevre ve hava kirliliğine sebep olan ihlaller tespit edilerek çevre kanunu kapsamında değerlendirilmek üzere Çevre Şehircilik İl müdürlüğü ve Büyükşehir Çevre koruma kontrol daire başkanlığına bildirilmektedir. İlçemizde özellikle mobilya sanayiinde faaliyet gösteren işletmelerin endüstriyel atıklarını gelişigüzel çevreye bırakmaları sonucu yaşanan çevre kirliliğini önlemek amacıyla bu konuya özel denetim ekibi oluşturularak yapılan çalışmalar neticesinde atıklarını mevzuata uygun bertaraf etmediği tespit edilen işletmelere cezai işlem uygulanmıştır. Zamansız çöp atmak suretiyle Çevre ve toplum sağlığı açısından olumsuz bir duruma neden olan vatandaşların, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ile birlikte hareket ederek tespitleri yapılmış ve gerekli yaptırımlar uygulanmıştır. Bilindiği üzere 07.11.2007, tarih ve 166 sayılı Belediye meclis kararı ile ilçemizde at arabalarının şehir içinde taşıma ve seyahat amaçlı kullanılmasının yasaklanması ile beraber meskûn mahalde kalan hayvan ahırlarının kapatılması konusunda kararı alınmıştı. Bu kapsam çerçevesinde şehir içinde bu tarz faaliyette bulunan kişi ve kişilere ilgili Müdürlüklerle koordineli bir şekilde müdahalelerimiz devam etmektedir. Aynı şekilde şehir merkezinde çirkin bir görüntüye sebep olan, çevre sağlığını tehlikeye düşüren ve halkın sağlığını tehdit eden hayvan ahırlarının kaldırılması hususundaki çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“AÇIK VE SEYYAR SATIŞA KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEK”
Açıkta ve seyyar olarak satışa sunulan gıda maddelerinin denetiminin yapılarak, seyyar satışın önlenmesine yönelik çalışmaların da aralıksız devam ettiğini belirten Aktaş; “Bu şekilde kayıtsız faaliyet gösteren seyyar esnaflar takip ve tespit edilerek gerekli cezai işlemler yapıldıktan sonra faaliyetten men edilmiştir. Açık ve seyyar olarak satış yapanlara kesinlikle izin verilmeyeceğini özellikle ifade etmek istiyorum. Şehir estetiği ve çirkin görünüme neden olan izinsiz pankart, afiş vb. asanlar hakkında gereken cezai işlem uygulanarak, afişler de kaldırılmıştır” dedi.

DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRILMIYOR
Aktaş ayrıca; “İlçemizde dilencilik yapmak suretiyle halkın inanç ve duygularını istismar eden dilencilerle mücadele edilmek suretiyle ilgili kanun çerçevesinde ceza-i işlem uygulanarak, bu tür faaliyetler önlenmeye çalışılmıştır” dedi.

PAZAR YERLERİNE KONTROL VE DENETİM 
İlçemizde haftanın her günü semt pazarı kurulmaktadır diyen Aktaş; “Bildiğiniz üzere belediyemizce yapımı tamamlanan Köylü Pazarı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Mer-pa da gerekli çalışmalar yapılarak esnaf ve vatandaşların kullanımına sunuldu. İlçemizde her gün kurulan açık ve kapalı pazarlarımızda sürekli denetim ve kontrollerimizi yapmak kaydıyla kurallara uymayan esnaflara ikaz etmek veya yaptırım uygulamak kaydıyla semt pazarlarımızın nizam, intizam ve esenliği sağlanmaktadır. Yine İlçemize Perşembe günü kurulan hayvan pazarında gerekli çalışmalar yapılarak pazarın düzeni sağlanmaktadır. Cumartesi günleri Kültürpark içerisinde kurulan ikinci el oto pazarında çevre il ve ilçelerden gelerek satışa sunulan yaklaşık 500 adet aracın pazarda uygun bir şekilde konuşlanması sağlanmaktadır. Cumartesi Pazaryerinde; Hastane binasının bu bölgeye taşınması ve ilçemizde düzenlenen spor müsabakaları ve programları sonucunda pazarcı esnafımızın mağduriyet yaşamaması hem de Edirne Cad. ve İ.Hakkı Timur sokakta yaya ve araç yoğunluğunu rahatlatmak amacıyla kapalı spor salonunun bahçe kısmı Pazar alanına eklenmek suretiyle pazar alanında fiziki anlamda bir büyüme sağlanmış olup, 94 adet Pazar Esnafı açılan yeni Pazar alanına taşınmak suretiyle Cumartesi pazarındaki bu sorunlar çözüme kavuşturulmuştur” dedi.

ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ HER ZAMAN VATANDAŞIN YANINDA
Zabıta Müdürlüğümüzün düşkün ve muhtaçlara yardımla ilgili görevleri de vardır diyen Aktaş; “Soğuk kış aylarında kalacak yeri olmayan ve sokakta kalmış vatandaşlarımız Belediyemizin Huzur Evi bahçesinde konuşlandırılan konteynerler evde soğuktan ve kışın zor şartlarından korunmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılı içerisinde 8 adet sokakta kalmış vatandaşımızın konaklaması sağlanmıştır. Ayrıca Yoğun kar yağışı nedeniyle Bursa-Ankara karayolu Mezitler bölgesinde yolda kalan özellikle ağır tonajlı araç sürücüleri ve diğer mağdur olanlara ekiplerimizce yaklaşık 500 kişilik kumanya dağıtılmıştır. Bunun yanında yardıma muhtaç ve kimsesiz çocukların, İlçe Emniyet Müdürlüğü Ekipleri ile birlikte Çocuk Esirgeme Kurumlarına, şiddete maruz kalmış kadınları Kadın Sığınma Evlerine, yaşlı bakıma muhtaç vatandaşların ilgili Huzur Evlerine sevkleri sağlanmıştır. Bu kapsamda 57 adet kimsesiz vatandaşın ilgili kurumlara nakli gerçekleştirilmiştir” dedi.

Aktaş son olarak; “Günümüzde şehirlerin marka değerleriyle öne çıkarak birbirleriyle yarıştığı bir ortamda İnegöl’ümüzün her açıdan istenilen seviyeye getirmek için belediyemiz tüm imkanlarını kullanarak adeta bir hizmet seferberliği örneği sunmaktadır. Bu anlayışla halkımızın memnuniyetini öncelikli görerek hizmet ağımızı şehrimizin dört bir tarafına yayarak 7/24 gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Daha yapacak çok işimiz var. İnşallah onları da hep birlikte yapacağız. Şunu da belirtmek isterim ki belediyemizde 30 yıldır hizmet veren zabıta amirimiz Lütfü Dalga’yı 2016 yılı içerisinde kaybetmenin hüznünü de yaşadık. Kendisine bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum” dedi.
Editör: Süper Kanal TV