Artvin'in Cerattepe Bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti tepki gösteren Artvinlilere İnegöl’de yaşayan Artvinlilerde destek verdi. Anıt önünde basın açıklaması yapan İnegöl Artvin Kültür Derneği Başkanı Kemal Torun, Cerattepe'de maden çıkarmanın bir cinayet ve doğa katliamı olduğunu belirtti.
Anıt önünde düzenlenen törene CHP İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar, yönetim kurulu üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Ali Darıcı, yönetim kurulu üyeleri, İnegöl Artvin Kültür Dernek üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

MADEN ÇIKARMAK BİR CİNAYETTİR

Ankara’da ve Diyarbakır’da yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu bulunulmasının ardından basın açıklaması yapan İnegöl Artvin Kültür Derneği Başkanı Kemal Torun, Artvin Cerattepe'de maden arama çalışmalarının 1980'de Maden Teknik Arama tarafından başlatıldığını, 1987'de altın ve bakır rezervleri bulunduğunu belirterek, “Doğayı yağmalama çeteleri hemen özelleştirme çalışmalarına başlamış yandaş şirketler kurdurup maden işletme ruhsatlan vermiştir. Doğasever Artvin halkı, Yeşil Artvin Derneğinde örgütlenerek Murgul deneyiminden bildiklerinden hareketle dünyaca saygınlığı olan 7 bilim insanına 35 sayfalık rapor hazırlatmış ve bu rapor mahkemeye sunulmuş, bağımsız yargı ruhsat iptal kararı vermiş. Rize Bölgeleri Mahkemesi de bu kararları onaylamıştır. Bu kararla Artvinli yeşiline ve doğasına sahip çıkmıştır. Artvin ili orada oldukça Cerattepe'de maden çıkarmak bir cinayettir, doğa katliamıdır. Bu bilim adamlarınca tespit edilmiş bir gerçektir. Artvin halkının ve dünyada eşi bulunmayan 22 endemik canlının, börtü-böceğin, Kafkas arısının ve üretilen balın madenlerden daha değerli olduğu bilincindeyiz. Bunu tüm dünyaya anlatacağız” dedi.

ARTVİN HALKININ YANINDAYIZ

Madenlerin yeni teknoloji ile işletilse bile, ülke ve Artvin ekonomisine bir katkısı olmayacağını ifade eden Torun, “Çünkü özelleştirilerek yandaşlara peşkeş çekilmiştir. Bu vesile ile daha önce özelleştirilen madenlerde iş güvenliği alınmadığı için hayatını kaybeden maden şehitlerimizi, saygıyla anarken sorumluları ve onları koruyanları şiddetle kınıyorum. Bizler İnegöl'de yaşayan Artvinliler ve doğasever dostlarımızla Cerattepe'de direnen Artvin halkının yanındayız. Onlara saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Devletin asker ve polisine; ‘Vurun, direnişi kırın, Cerattepe'ye girin’ talimatını verenleri ve Artvin halkına zülüm edenleri kınıyoruz. Artvin'in doğal güzelliği ile doğa, kültür ve eko turizm bölgesi olarak teşvik edilmesi ortak talebimizdir. Değerli dostlar bugünlerde madenin yeniden gündeme gelmesi bir tesadüf değildir. Ülkemizin kan gölüne döndüğü, yurtta barış dünyada barış diyenlerin milli olmamakla suçlandığı, tüm muhaliflerin bölücü ve paralelci olarak yaftaladığı bir ortamda ne kişisel beklenti peşinde koşanlara, ne de yağma ve talan yapacağını sananlara teslim olmayacağız, direnip ve kazanacağız” diye konuştu.

OLA CENGİZ ŞAŞIRMA, SABRIMIZI TAŞIRMA

Başkan Torun’un konuşması sık sık sloganlarla kesilirken, basın açıklamasına katılan vatandaşların elinde ise, ‘Ola Cengiz Şaşırma, Sabrımızı Taşırma’, ‘Altınsız Olur, Artvin’siz Olmaz’, ‘Doğayı Korumak, İnsanlık Onurudur’ ve ‘Ahh Cengiz Ander

Cengiz, Elişma Artvinume, Cerrahtepe Bizimdur, Başlatma Madenune’ yazılı dövizler dikkat çekti.

Basın açıklamasının ardından Anıt önünde toplanan vatandaşlar sessizce dağıldı.
Editör: Süper Kanal TV