İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, denetimli kullanılabilecek olan yüzde 26 ve yüzde 21 kalsiyum amonyum nitratlı gübrelerin denetimi hususunda Bursa Valiliği’nin muhtar ve azalara da görev verdiğini belirterek İnegöl kırsal mahalleleri muhtarlarına konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Tarım için büyük önem taşıyan nitratlı gübrelerin terör hadiselerinde de kullanılabilmesi nedeniyle çıkan yasaklar çiftçilerin talepleri nedeniyle denetimli kullanım aşamasına çekildi. Yüzde 33’lük amonyum nitratlı gübrenin üretimi ve kullanımı tamamen yasakken yüzde 26 ve yüzde 21’lik kalsiyum amonyum nitratlı gübre ise denetim ile kullanılacak. Bursa Valiliği tarafından alınan karar sonucunda bu işin denetimi noktasında muhtarlar ve azalar da görevlendirildi. 

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Erken,  saat 11.00’da Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda İnegöl’de bulunan kırsal mahallelerde görev yapan muhtar ve azalara konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Toplantıda konuşan Müdür İbrahim Ekren, “Bakanlığımız nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımı ile ilgili yeni talimatlar çıkardı. Sezon olarak da nitratlı gübrelerin kullanım zamanına girdiğimiz için acil olarak toplandık. Bunlarla ilgili yeni görevlendirmeler ve talimatlar var. Sizin üzerinize de büyük yük biniyor. Nitratlı gübreler günümüzde çok farklı amaçlar için kullanılmakta. Bitki beslemek amacıyla kullanılırken özellikle bizi çok üzen farklı amaçlar için kullanılıyor. Patlayıcı özelliğe sahip olduğu için farklı terör eylemlerinde kullanılmaya başladı. Böyle bir durum ortaya çıktığı için Bakanlığımız nitratlı gübrelerin kullanımını geçen yıl yasaklamıştı. Özellikle yüzde 33’lük amonyum nitrat ve yüzde 26’lık ve yüzde 21’lik kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini geçen yıl tamamen yasaklamıştı. Bu süre zarfında Bakanlık ve İçişleri Bakanlığı tarafından nitratlı gübrelerin patlama testleri yapıldı, bu testler sonucunda yüzde 33’lük amonyum nitrat, yüzde 26’lık kalsiyum amonyum nitrat ve yüzde 21’lik kalsiyum amonyum nitrat gübreleri patlayıcı özelliğe sahip olduklarından dolayı yasaklandılar. Bunların haricinde kalan nitratlı gübrelerin satışı da kullanımı da serbest. Sadece yüzde 33’lük nitratlı gübrenin üretimi de satışı da yasak. Nitratlı gübrelerin bitki beslemede çok önemli yeri olduğu için çiftçilerimizin yoğun talebi üzerine Bakanlığımız sadece yüzde 26 ve yüzde 21’lik kalsiyum amonyum nitratlı gübrenin denetimli olarak satışına ve kullanımına izin verdi. Satış işlemleri Tarım Kredi Kooperatifleri, Pancar Kooperatifi veya özel bayiler aracılığıyla yapılacak. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerimiz bu gübreyi almak için İlçe Müdürlüğümüze gelecekler, yetkili mühendis arkadaşlarımızdan bu gübreyi kullanmak için reçete alacaklar. Bu reçete 4 nüsha olarak düzenlenecek. Bu nüshaların 1’i arşivlenecek 3’ü vatandaşta kalacak. Daha sonra çiftçi gübresini alacak. Nüshalardan birini gübreyi aldığı yer alıp arşivleyecek. Kendisinde 2 nüsha kalacak. Bundan sonraki süreçte çiftçinin gübreyi arazisine uygulaması kalacak. Bu dönemde vatandaşımız yağışları bekliyor. Yağıştan birkaç gün önce gübreyi uygulayacaklar. 

3 İLE 8 YIL ARASI HAPİS CEZASI VAR
“Denetimi İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personeline, Tarım Kredi Kooperatifi mühendislerine, Ziraat Odası mühendislerine, PANKO Birlik’te bulunan mühendislere aitti. Bursa Valiliği’nin aldığı karar sonucunda köy muhtarları ve azaları da bu denetim görevinde yetkilendirildiler. Vatandaş gübreyi aldığında kullanımıyla ilgili bize bildirim yapacak, kullanacağı dönemde ya bizim teknik personelimiz ya da muhtar veya azalara gelecekler, sizin denetiminizde kullanacaklar. Siz kontrolünü gerçekleştireceksiniz. 500 kilo nitratlı gübresi mevcutsa onu tanka doldurduğu esnafa siz ya da azalarınız başında olacak. Sonra araziye uygulamasını gerçekleştirecek. Elindeki reçetelerin arkasına gübreyi kullandıktan sonra konuyu rapor edip imzalayacaksınız. Daha sonra vatandaşımız onları getirip bize teslim edecekler. Bu konu çok önemli. Bu gübreler terör olaylarında kullanılabiliyor, ciddi bir sorun. Eğer bu şekilde bir uygulama olacaksa muhakkak kontrollerinizi birebir yerinde izleyin ve ondan sonra imza atın. Belki ilçemizde art niyetli insanlar yoktur ama olmayacak diye bir şey yok. Aksi durumda çok ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Vatandaşlarımızı da kullanmadan önce bu konularda uyarın. Biz gerekli yerlerde ve zamanlarda uyarılarımızı yaptık. Bizden ve sizden habersiz bu işi yapmasınlar. Bu işin ucunda 3 ile 8 yıl arası bir hapis cezası var. Bütün mahallelerimizdeki çiftçilerimizi uyarın. Bize gelen, reçete alan çiftçilerimizin icmallerini çıkarıp sizlere ulaştıracağız. Sıkı bir kontrol gerekiyor. Bu işte sizlere, azalara, bizlere ciddi sorumluluk düşüyor. Elimizden gelenin en iyisini yapalım” ifadelerini kullandı.
Editör: Süper Kanal TV