Havaların ısınmasıyla birlikte büyük küçük herkesin keyifle zaman geçirdiği piknik alanları da dolmaya başladı. Ancak özellikle yeşilliğin bol olduğu piknik alanlarında bulunan keneler, bu yıl da kişilerin sağlığını tehdit ediyor. Isırdığında anestezik madde salgıladığı için acı hissedilmeyen ve fark edilmeyen kene ısırığının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Medline Acil sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, konuyla ilgili uyarılarda bulunuyor



Fırsat bulduğu anda kişinin tenine ya da kıyafetine yapışan keneler, oldukça küçük oldukları için çoğu zaman fark edilmezler. Çoğunlukla vücuttaki “ben” zannedilen keneler, küçük ısırıklarıyla sessizce vücuda girip kan emerek mikroplarını bulaştırırlar. Kişilerde Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olan bu ufak ısırık, ölümcül seyredebilen bir hastalığa neden olur. Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gündür. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gündür.

Hastalık belirtileri;  halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, ishal, sıklıkla ani başlayan aşırı halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı ve boğaz ağrısıdır. İlk günlerde, yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Burun ve dişeti kanamaları gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalarda olabilir.

Vücudunda kene olduğunu fark eden kişiler hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Virüs kenenin ağız salgısında ve mide içeriğinde bulunduğundan uzaklaştırılması sırasında salgısının bulaşmasını önleyecek ve kusturulmayacak yaklaşımda bulunulmalıdır. Bu nedenle vücuttan uzaklaştırılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalıdır. Bir cımbız yardımıyla sağa sola oynatılarak alınması en uygunudur. Uzaklaştırma sırasında keneye elle temas edilmemeli, eldiven kullanılmalıdır. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma alanına antiseptik bir madde uygulanmalı, eller sabunla iyice yıkanmalıdır.