Normal doğumun teşvik edilmesi için birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden İnegöl Devlet Hastanesi CEO´su Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, Sağlık Bakanlığının normal doğum oranlarında 2023 hedeflerine İDH olarak şimdiden ulaştıklarını belirtti.

TÜRKİYE´DE İNEGÖL MODELİ

Anne adaylarını normal doğuma teşvik etme adına yaptıkları çalışmaları anlatan İnegöl Devlet Hastanesi CEO´su Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, “Bünyesinde nitelikli hizmetler yapmayı düstur edinen İnegöl Devlet Hastanesi, özellikle Türkiye´de doğum projeleri konusunda ön plana çıkmaktadır. Türkiye´de yalnızca 6 tane hastanenin sahip olduğu ‘Anne Dostu Hastane´ unvanına sahip olan bir hastaneyiz. Ve gönüllü olarak bu unvanı alan ilk hastaneyiz. Marmara Bölgesinde bu unvana sahip tek hastaneyiz. Türkiye´de anne dostu hastane konusunda çalışmalar öncü olan ve bu konuda liderlik yapan bir hastaneyiz. Birçok hastanenin anne dostu olup, olmadığı konusunda değerlendirmeye bizim hastanemizdeki ekip arkadaşlarımız katıldı. Ve aynı zamanda ‘Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar´ projesi var. Bu normal doğumu teşvik eden ve insanları normal doğuma özendiren Bakanlığın bir projesi. Bu projeye bağlı olan Türkiye´deki üç hastaneden biriyiz. Manisa´da bir doğumevi, Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi ve İnegöl Devlet Hastanesi bu projede yer alıyor” dedi.

GEBE OKULU

Bu bağlamda yeni hizmetler sunmaya başladıklarını ifade eden Göçmen, “Kişi gebeliğini öğrendikten sonra Kadın Doğum Uzmanımız tarafından gebe okulumuza yönlendiriliyor. Burada gebelik sürecinde ne tür problemlerle karşılaşabilir, beslenme, hareket, sağlıklı gebelik süreci geçirebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda eğitimlerin verildiği seminerlerimiz var. Bu gebelerimiz doğumhaneyi ziyaret ettirilip, hangi ortamda, kimin eşliğinde doğum yapacağını gösteriyoruz. Doğum eylemi başladığı zaman panik halinde en azından hangi ortamda, kimlerle karşılaşacağını daha önceden bildiği için bu süreçte daha rahat hareket edebiliyor. Doğum eyleminin nasıl bir eylem olduğuna dair daha önceden eğitim aldığı için doğumlar daha kolay, sancısız ve başarılı bir şekilde neticelendiriliyor. Doğumhanemizde kişilerin tek kişilik odalarda doğum yapmasını sağlayan odalarımız var. Bu yine Türkiye´de İnegöl modeli diye biliniyor. Otel odası gibi ilk anlarında kişiye bir psikolojik baskı oluşturacak herhangi bir cihazla maruz bırakmıyoruz. Ancak doğumun aktif eyleminde bu tür cihazlar kullanılıyor. Kişi eğer talep ederse ve tıbben bir sıkıntı yoksa, doğumun pasif eylemi içerisinde eşini, annesini, kız kardeşini veya kendisini güvende hissedeceği bir yakınını doğum odasına alıp, orada kendisine refakat etmesine izin veriyoruz. Yine doktorumuz uygun gördüğü sürece önceden tamamen aç bırakılırken, şimdi en azından bu açlık duygusunu ortadan kaldıracak, hafif gıdalarla kişiler beslenebiliyor. Bu da kişinin sağlıklı bir doğum yapmasını sağlıyor” dedi.

2023 HEDEFİNİ ŞİMDİDEN YAKALADIK

Hayata geçirdikleri projelerin ardından İnegöl Devlet Hastanesinde normal doğum oranlarının oldukça arttığını belirten Göçmen, “Fiziki ortamlarında iyi olması buna katkı sağladı. Ebelerimizde normal doğuma teşvik projesinde Bakanlık tarafından eğitim programlarına alındı. Onlarda kendi içlerindeki potansiyeli ortaya çıkardılar. Şuanda doğum hizmetleri açısından Türkiye´de en iyi hastaneden bir tanesi olduğumuzu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse, 2016 yılı Ağustos ayında 240´a yakın doğum oldu. Bu da günde 10-12 doğuma tekabül ediyor. Temmuz ayı içinde primersezeryan oranımız yüzde 7. Şuanda Türkiye´de en düşük rakam budur. Primersezeryan, ilk doğumunda sezeryan olan kişidir. Bir kişi sezeryan olduktan sonra diğer doğumlarında da sezeryan yapmak durumunda kalıyor. İlk doğumun sezeryan olmaması bizim istediğimiz bir şey. Bu oranda ne kadar düşükse, bu sistemin ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Bizimde Temmuz ayında ulaştığımız yüzde 7 rakamı, şuanda Türkiye´de çok iyi bir rakam. Sağlık Bakanlığımızın 2023 projesine bu primersezeryan oranı yüzde 12´ye düşürmek var. Biz şuanda Temmuz ayında yüzde 7´yi yakaladık. Doğum hizmetleri konusunda çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Özellikle bizim gözbebeğimiz doğumhane ve doğum hizmetleri. Bu bağlamda hizmetlerimizi geliştirme adına elimizden gelen her türlü desteği sağlıyoruz. İnşallah daha da iyi olacak. İnegöl halkımız her zaman en iyisine layık. Bizlerde İnegöl Devlet Hastanesi olarak kendimizi yenilemeye sürekli devam ediyoruz” diye konuştu.

NORMAL DOĞUM HEM ANNEYİ HEM DE BEBEĞİ KORUYOR

Bir kişinin ilk doğumunu sezeryan olduktan sonra diğer doğumlarını da sezeryan yapmak zorunda kaldığını söyleyen Hayrettin Göçmen, “Çocuğun sağlıklı bir şekilde hayatını idame ettirmesi için bazı yollardan geçmesi gerekiyor. Mesela, doğum sırasında anne kanalında geçen çocuğun yaşamış olduğu stres vücuttaki bir takım hormanların artışına sebebiyet veriyor. Bu da çocuğun akciğerlerinin daha çabuk gelişmesine ve enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Normal doğumun olması için annenin kasılmasını sağlayan hormonlar memedeki süt kanallarını harekete geçirip, sütün daha fazla olmasını ve daha kolay iletilmesine vesile oluyor. O nedenle nereden bakarsanız bakın, Allah´ın uygun gördüğü bir yöntem normal doğum. Ve sezeryan yalnızca normal doğumun sakıncalı olduğu bazı haller var. Onlarda kullanılmak için çıkarılmış bir sistem. Ama sonrasında annelerin doğum konusunda bilinçsizliğinden kaynaklanan korku ve endişelerinden dolayı yavaş yavaş kişilerin isteği üzerine sezeryan yapılmaya başlandı. Bu da bir nevi çocukların sağlıkla ilgili bir takım sorunlar yaşamasına da sebebiyet verdi. Sezeryanla doğan çocukların normal doğumla doğan çocuklara göre bazı enfeksiyonlara ve hastalıklara daha fazla yakalanmış olduğuna yönelik yayınları ilerleyen zamanlarda okuyacağız. Şuanda bizim öngörümüz bu yönde. Onun için biz Sağlık Bakanlığı ve İnegöl Devlet Hastanesi olarak normal doğumun hem anne hem de bebek için en sağlıklısı olduğunu öngörüyoruz. Ve bununla ilgili söylemlerimize devam edeceğiz. Bu herkesin normal doğum yapması anlamına gelmiyor. Riskli hastalarımız var. Anneden veya bebekten kaynaklanan riskli hastalar var. Doktorumuzda uygun gördüğü zaman sezeryanla doğum gerçekleştiriyorlar. Ama onun dışında sağlıklı doğum normal doğumdur. Biz bunu İnegöl Devlet Hastanesi olarak her zaman destekliyoruz” dedi.

İNEGÖL DEVLET HASTANESİ TÜRKİYE´YE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

İnegöl Devlet Hastanesinde yıllık 3 bin doğum yapıldığını belirten Göçmen, “2 binden fazlası normal doğum. Şuanda Türkiye´de 2023 hedeflerinde ulaşılması beklenen rakamların üzerine biz şimdiden ulaştık. Bu anlamda oldukça başarılıyız. Bakanlık bu konuda İnegöl Devlet Hastanesini örnek gösteriyor. Özellikle SDL dediğimiz sancı, doğum ve lohusa odaları İnegöl tipi olarak belirlendi. Sağlık Bakanlığına bağlı yeni hastane binalarının projelendirilmesinde bu tip odaların nasıl olması gerektiği konusunda yapılan toplantılara biz çağrılıyoruz ve gidip fikrimizi beyan ediyoruz. Bu konuda bizim fikrimize önem veriyorlar. Doğum hizmetleri konusunda Ankara´da sözü geçen bir hastaneyiz. Bunu gururla söyleyebilirim. Biz buna 1,5 yıl önce gönül verdik ve bunun için sürekli çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda bu aşamaya ulaştık. Şuanda Ankara´da bizim yaptığımız hizmetler biliniyor, takdir ediliyor ve devamı için destekleniyoruz. Doğum konusunda prosedürler uyan değil, prosedürleri belirleyen bir hastane haline geldik. Bu da bizim açımızdan güzel bir olay. İnegöl Devlet Hastanesinin Ankara´da bu söylemle bilinmesi güzel bir durum” şeklinde konuştu.  

Editör: Süper Kanal TV