İnegöl Doğa Hayatını Koruma Derneği (İDOHA) Başkanı Nilay Parlar Ateş, İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezinde yaşanan ve tepki çeken olayla alakalı İnegöl Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından adliye binası önünde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte açıklama yapan İDOHA Başkana Nilay Parlar Ateş, “08.03.2016 günü, sosyal medyada yer alan video incelendiğinde,  İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinde, görevli personel, kapalı kafeslerdeki köpeklere yiyecek verirken, mamayı yemekte olan köpeklere, durduk yerde, elindeki silahı önce gösterip ardından da patlattığı görülmektedir. Silahın ateşlenmesinin ardından hayvanların bağırarak kaçtıkları da gözlenmektedir. Konuya ilişkin Orman Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü ile İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığına, idari ve cezai yaptırımların uygulanması için başvurularımız yapılmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, dernek olarak defalarca, merkezdeki hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, personel eksikliğinin giderilmesi, besleme usulünün değiştirilip iyileştirilmesi adına İnegöl Belediyesine resmi yazılar ile başvurularımızı yapmış olduğumuz halde, bu konularda hiçbir gelişme kaydedilmediği gibi tarafımıza da yazılı bir dönüş yapılmamıştır. Defalarca dile getirdiğimiz gibi, belediyelerin görevleri, sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşılayıp, alındıkları bölgelere bırakmaktır. 27.11.2013 tarihinde, İnegöl Belediyesine, Hayriye köyünden alınıp geri getirilmeyen köpek için başvuruda bulunduk. Herhangi bir netice elde edilmedi, belediye tarafından, köpeğin köye geri götürülürken araçtan kaçtığı söylendi. Düzenli barınak ziyaretlerinde, eksiklik ve yanlışlıklar tespit edildi, resimlendi, belediyeye gönderilerek düzenlemeler talep edildi, bir kısım iyileştirmeler yapılsa da yeteri kadar ilgi gösterilmedi. Geçen sene yine bu zamanlarda yaşanan kamyonda köpeklerin uzun süre tutularak havasızlıktan ölmesi olayından bu yana, İnegöl Belediyesi tarafından hiçbir iyileştirme çalışması yapılmadığı aşikardır. O vahim olay yaşanmadan birkaç gün önce, 20.02.2015 tarihinde, yine belediyeye, barınakta yapılması gerekenlerin yazılı olduğu 10 maddelik taleplerimizi içerir dilekçemizi verdik. Söz konusu dilekçede, barınak koşullarının iyileştirilmesinden, hayvanların yaşam alanlarının yiyecek kaplarının düzenlenmesine, ilave personel alınmasına kadar her tür eksikliği dile getirdik. Yine 24.04.2015 tarihinde, barınak şartlarının düzeltilmesi için yazılı olarak belediyeye başvurumuzu yapıp eksik hususların tespitini yapıp düzeltilmesi yönünde talepte bulunduk. 08.06.2015 tarihinde, yine yazılı olarak eksiklikleri bildirerek özellikle beslemenin nasıl yapılması gerektiği konusunda, başvurumuzu yaptık. Yine 11.01.2016 tarihinde, acil olarak tespiti yapılan eksiklikleri dile getirdik.” Dedi. 
İDARİ VE CEZAİ SORUŞTURMALAR BAŞLATTIK

Kısırlaştırma işlemlerinin yavaşladığı, kimi zaman hiç olmadığı, merkezde yer olmadığı için köpek toplanılarak, köy yollarına, kısırlaştırılmadan bırakıldığına ilişkin yoğun şikayetler aldıklarını ifade eden Ateş, “Ancak yazılı veya sözlü uyarılarımız, taleplerimiz, sürekli barınak yeri kötü, yeni barınak yapılacak, beyanıyla dikkate alınmadı.  Sosyal medyada yer alan video görüntüleri, biz hayvan severleri oldukça derinden yaralamıştır. İster ateşlenen silah boş olsun, ister dolu, yapılan bu davranış, hayvanların ne zor şartlar altında, daracık kafeslerde üst üste yaşamaları, kuru mama yiyebilmek için birbirleri ile dalaşmaları, merkezdeki yaşam koşullarının kötü olduğunu gözler önüne sermektedir. İdari ve cezai anlamda soruşturma yapılması için gerekli kurumlara başvurularımızı bugün itibariyle yaptık. Dernek olarak yapılan iyilikleri yeri geldiğinde takdir de ettik. Hatta takdir ettiğimiz zamanlar, bazı kendini bilmez şahsiyetler, belediyenin avukatlığını yaptığımızı dahi savundu. Ancak, eksik olan hususları dile getirmekten, talep etmekten hiç korkmadık, gerekli olduğu zamanlarda da, bugün olduğu gibi idari ve cezai soruşturmalar başlattık.  Artık İnegöl Belediyesinin, sahipsiz sokak hayvanları konusunda aşırı hassas davranması, kanunen üzerine düşen yükümlülükleri, reklam amacıyla değil, gönülden yapmasının zamanı geldi ve geçiyor. Bu bakımdan, sosyal medyada ortaya çıkan, izlendiğinde kan donduran görüntülerin derneğimizce kabul edilebilir hiçbir açıklaması olamaz. Bursa Hayvan Hakları Komisyonu ile birlikte, gerekli tüm işlemleri yapacağız.” İfadelerini kullandı.

 

Editör: Süper Kanal TV