İnegöl Muhtarlar Derneği binasında düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ve 116 mahalle muhtarı katılım gösterdi.

 

SİLAHTAN RAHATSIZIZ

Yoğun katılımdan dolayı mutlu olduklarını belirten İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman, “Düğünlerde ateşli silahlarla alakalı bazı sıkıntılar yaşıyoruz. İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı sıfatıyla Roman kardeşlerimizle birkaç platformda buluştuk. Herkes silahtan rahatsız durumda. Bunu genel manada bir sonuca kavuşturmak istedik. Muhtarlar töhmet altında kalıyor. Silah patlayınca direkt muhtar aranıyor. Belki sıkı denetimi olmayabilir ama bir çözüm noktasına ulaşmak istiyoruz” dedi.

 

Madde bağımlısı olan vatandaşların tedavileri konusunda yardımda bulunacaklarını aktaran Kayman, Muhtarların genel isteklerini ve sıkıntılarını dile getirdi.

 

CUMHURBAŞKANINA İLETİLEN MEKTUBU PAYLAŞTI

Beştepe ziyareti ile ilgili konuşan Kayman, “Cumhurbaşkanımızın 20. dönem muhtarlar toplantısına davet ettiği 5 İnegöllü arkadaşımız vardı. Muhtarlarımız geçtiğimiz Çarşamba günü Beştepe’ye ziyarette bulunarak İnegöl’ün il olması konusunda kendilerine sunulan İnegöl adına bir metin var. Bunu da kamuoyu ile paylaşmak üzere takdim ediyoruz. İnegöl’ümüz il olursa muhtarlarımızın yüzde 100 desteği vardır” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundukları dilekçeyi paylaştı. Sunulan dilekçede; “Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara tarihimiz boyunca birçok defa maruz kaldık. Demokrasi tarihimiz ve milli birlik ve bütünlüğümüze karşı son olarak 15 Temmuz 2016 günü haince darbe vurulmaya çalışıldı. Ne var ki milletimiz sizlerin önderliğinde bu girişime dur demeyi bildi, bu kalkışmayı püskürttü.Dünya üzerinde birçok ülkenin bu şekilde bir kalkışmayı bastıramayacağı, bastırsa bile neticesinde ortaya çıkacak olan buhranlarla mücadele edemeyeceği açıktır. Ülkemiz bugün; milli birlik ve beraberliğine her halükarda sahip çıkan bir halka, icraatlarına son hızıyla devam eden bir hükümete ve bu hükümete gönül vermiş ve inanmış yurttaşlarla doludur. Bursa ilimize bağlı İnegöl İlçemiz de yaklaşık 300 bin nüfusuyla, genciyle-yaşlısıyla bu hain darbe girişimine en ciddi tepkiyi vermiş, vatanımızı bölmek isteyen bu canavarlara karşı dik durmuştur. Halkımız günlerce süren demokrasi nöbetlerinde her türlü etnik kimlikten, her yaştan, her mezhepten, her kültürden farklı insanımızla adeta bir demokrasi şöleni yaşatmıştır.Her bir köşesi cennet ülkemizin her geçen gün büyüyen, gelişen ve ülke ekonomisine katkısı azımsanamayacak büyüklükte olan güzel şehri İnegöl hakkında yıllardır süregelen ‘il olacak’ haberleri, İnegöl’ümüze gönül vermiş hemşerilerimizi heyecanlandırmaktadır.Gerçekten İnegöl’ümüz, genç ve dinamik yapısı, kültürel çeşitliliği, ülke ekonomisine katkısı, iç ve dış ticaret kapasitesi, yatırıma, iç ve dış turizme açıklığı, doğal güzellikleri ve sizlere inanmış yurttaşları ile ülkemizin gelişmekte olan gözde şehirleri arasında en ön sıradadır.Sayın Cumhurbaşkanım, güzide ilçemizin il olması yönündeki bu haklı vatandaş taleplerini göz ardı etmeyeceğinizden ve elinizden geleni fazlasıyla yapacağınızdan kuşkumuz yoktur. Ülkemizin büyümesi ve gelişmesi adına yapmış olduğunuz hizmetler ortadadır, bu hizmetler için halkımız adına en derin teşekkürlerimi iletmekle birlikte, ilçemiz İnegöl’ün il olması yolunda siz büyüklerimizin atacağı adımlar için sabırsızlıkla beklemekteyiz” ifadeleri yer aldı.

 

DÜĞÜNLERLE İLGİLİ TEDBİRLER ALINACAK

İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, “İnegöl 95’i Jandarma, 21’i polis bölgesinde olmak üzere toplam 116 mahalleden oluşan dinamik bir şehir. İnsan sirkülasyonunun çok fazla olduğu coğrafi beşeri anlamda fazla gidiş gelişlerin olduğu bir yer. İnsan hareketliliğinin olduğu her ortamda suç olmaktadır. Emniyet, jandarma ve güvenlik kuvvetleri olarak bizim görevimiz de kanunların bize vermiş oldukları yetkilerle emniyet ve asayişi en iyi şekilde sağlayarak vatandaşımızın huzurlu şekilde yaşamasının önünü açmaktır. Son günlerde silah atmayla ilgili 3 müzisyen vatandaşımız yaralandı. Durumları iyi. Bunun haricinde 95 mahalle muhtarımızla olan iletişimde hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Sürekli her konuda bilgi alışverişi var, bizlere destek oluyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. 95 tane köyümüz var. Her düğünün başına ekip koyacak bir durumumuz yok. Bununla ilgili sizlere büyük sorumluluk düşüyor. Bizler her zaman devriyelerimizle dolaşıyoruz ama orada kalamadığımız için ayrıldıktan sonra silah atmalar devam ediyor. Bununla ilgili genel tedbir amaçlı olarak muhtarlarımızın düğün sahiplerine tebliğ edeceği birkaç maddeden oluşan bir belge hazırladık. Karakollarımıza giderek bu belgelerden alın. Düğün sahiplerine sizlerin aracılığıyla tebliğ ederek onların da bu işin içerisine sorumluluk anlamında girmelerini sağlayarak bu konuların önüne geçebiliriz. 3 gün öncesinde karakolumuza bilgi vererek şu gün düğün varır, düğün sahibi budur diye bilgi verirseniz o konuda çalışma yaparız. Kimsenin burnu kanamasın. Sözlerinizi dinlemeyen şahıslarla ilgili yasal işlemlerin yapılmasında da yardımınızı istiyoruz. Müzisyenlerimizle görüşmeler yaptık. Silah atıldığı an müzik kesilecek. Hiçbir düğün sahibi düğününün bu şekilde rezil olmasını istemeyecektir. İletişim kanallarınız sürekli açık olsun, bağlı olduğunuz karakollara haftada bir uğrayıp istişarelerde bulunun. Bu istişarelerle huzur ve güveni üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bölgenizde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar da olabilir. Bunları mutlaka anlık olarak karakola bildirin. Kaçak veya farklı sıkıntılı insanların olmasını istemiyoruz. Bölgenizdeki tarlada çalışan mevsimlik işçilerin kimlik bilgileri… Bu bilgi akışında aksama olmaması çok daha iyi olur. Bazı köylerde kamera sistemleri var. Bu güvenlik açısından caydırıcı bir sistem. Bazı muhtarlarımız büyükşehre bu konuda başvuruda bulunuyorlar. Köy giriş çıkışlarına kamera sistemi kurulursa daha güzel olur. Şehirde MOBESE sistemi yoğun bir şekilde çalışıyor. Çevreyolu giriş tarafında ilave MOBESE sistemleri takılacak. Köy girişleri de kontrol altına alınacak. Güvenlik hizmetini en iyi şekilde verebilmek amacıyla çalışıyoruz.Genel iletişim kanallarımız çok iyi, daha da iyiye ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

 

EMNİYET AÇISINDAN GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞARIYLA YÜRÜTÜLÜYOR

İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan ise, “Jandarma ile takip ettiğimiz konular eşdeğerdir. Amacımız toplumumuzun huzur ve güvenini temin ve tesis ederek emniyet ve asayişi sağlamaktır. Bunu sağlarken de en büyük destekçimiz saygıdeğer muhtarlarımızdır. Muhtarlarımızı zaman zaman ziyaret ediyoruz ama Toplum Destekli Polislerimizle ve konuların önemine binaen uzman personelimiz gidip bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Sorunların çözümünde, sıkıntıların giderilmesinde birebir iletişim kurmaya gayret ediyoruz. Silah atma konusu merkez mahallelerinde de söz konusu. Özellikle geç vakitlerdeki tavuk almadan dolayı vatandaşlarımız son derece şikâyetçiler. Gece saat 2’lere 3’lere kadar süregelen bir rahatsızlık olayı gündemde. Beraberinde patlayıcı veya silah kullanılması bizleri de rahatsız ediyor. Bu konuda muhtarlarımız bizlere destek oluyorlar. Onlar birebir gidip vatandaşla iletişim kurmakta zorluk çekebilirler ama ekiplerimizin oraya intikali ve bunun sonlandırılmasında bizlere yardımcı oluyorlar. Tüm muhtarlarımızdan istirhamımız, bu işi gerçekleştirecek olan vatandaşlarımızın 24’ten sonra buna son vermeleridir. Vatandaşların huzurunu, rahatını bozmak, onların özgürlüğüne dokunmak bizim için de diğer vatandaşlar için de sıkıntılıdır. Hasta insanlarımız var. Gereğini yapmak zorunda kalıyoruz. Bu sefer de şöyle bir şeyle karşılaşıyoruz; en güzel, en mutlu günümde gelip bize engel oluyorsunuz deniliyor. Bu konu çok önemli. Vatandaş şikâyet ediyorsa bunu sonlandırmak zorundayız. 24’ten sonra oradaki gürültüyü devam ettirmek söz konusu olamaz. Bölgemizde bulunan metruk binalarda uyuşturucu ve madde bağımlılarıyla ilgili çalışmalarımız her gün artarak devam ediyor. Bazı konular takip gerektiriyor. Onlarla ilgili rapor tanzim ediyoruz. Bu konuda bölgemizde bulunan metruk binalarla ilgili yıkılması gerekenler varsa onları memur arkadaşlarımıza söyleyin, tespitini yapıp özellikle Belediyemize yıkılması yönünde gereğinin yapılmasını istiyoruz. Belediyemiz de yıkılmasıyla ilgili bir sıkıntı yoksa gereğini yapıyor. Mahallelerimizde yaşanan olaylarla ilgili bizleri bilgilendirirseniz en seri şekilde çözümü noktasında elimizden geleni yapmakla mükellefiz. Amacımız tüm İnegöl’ün huzur ve güvenini temin ve tesis etmektir. İnegöl her yönüyle bir marka şehir. Birinin silahla havaya ateş etmesi ulusal basına yansıdığında bu İnegöl’ün adına leke sürülmesidir. Burada el birliği ile çalışacağız. Tüm ilçelerde bunlar oluyordur. Ciddi konularda tabi ki gereğini yapacağız ama basit olayları çok büyük olaymış gibi lanse ederek adımızı, markamızı zedelemeyelim. Üniversitemiz var, gençlerimiz var İnegöl’e geliyorlar. Küçücük sıradan asayiş olaylarını büyükmüş gibi kamuoyu nezdinde ilçemizi zedelemeyelim. El birliği ile çalışalım. Bu şehir hepimizin” diye konuştu.

 

MANTIĞIMIZI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Son olarak konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Ateş düştüğü yeri yakıyor. Şehit haberleri duyuyoruz. Hatay’da şu kişi şehit olmuş diye duyuyoruz ve üzülüyoruz. Sadece üzülüyoruz. Bu ilçemizde, mahallemizde olduğu zaman acımız daha da katlanıyor. Bayramdan 3 gün önce Yavuz Mete kardeşimizi rahmeti rahmana uğurladık. Babasındaki o dirayeti ben hala çok net hatırlıyorum. ‘Bir Yavuz değil, binlerce Yavuz feda olsun.’ Allah göstermesin bu bizim evladımız, kardeşimiz veya kendimiz olsaydık acısı daha da büyük olurdu. Hasbelkader iki hafta üst üste iki ayrı olayda 3 tane Roman müzisyen kardeşimiz bir silahın saçmalarına maruz kalarak yaralandı. 2 tanesi iş yapamaz durumda ve tedavileri sürüyor. Bunlardan bir tanesi bizim evladımız, kardeşimiz veya kendimiz olsaydı belki tepkimiz çok daha fazla olurdu. Muhtarlık gerçekten çileli ve sıkıntılı bir iş. Devletle işi olan herkes muhtarı bulur. Muhtarda vatandaşları ilgili yerlere yönlendiriyor. Bu konuda bugünü bir milat kabul ederek, bir hamle başlatmak lazım. Ben bu olayla yıllar öncesine gittim. Özellikle Abaza ve Çerkez kökenli abilerim hatırlayacaktır. Sürücü kursu sahibi olan abimizin 19 yaşındaki üniversite okuyan fidan gibi kızı, maalesef çılgınca silah belasıyla vefat ettiğini herkes biliyor. Hangi güç geriye getirebilir? 5-10 dakika kendinizi onun yerine koysanıza. Allah kimseyi evlat acısıyla imtihan etmesin. Ne kadar büyük bir acı? Muhtar olarak, o köyde yaşayan bir birey olarak, olaya tepkinizi koyacaksınız. Bu olayı ilgili mercilere ileteceğiz. Fotokopiler alıp, her düğün sahibinin eline vermek gerekiyorsa, bana göre bunu yapmak zorundayız. Sen emeğini, gayretini göster de, bırak kimse seni dinlemesin. Bizde maalesef şikâyet etmeme kültürü var. İsyan ediyoruz, bağırıyoruz, çağırıyoruz ama kendi kendimize. Aman kimseyle kötü olmayalım mantığıyla gidersek, olan olayları sadece karşıdan seyrederiz. Eğer yanlışlara göz yummaya devam edersek yalnızca lafla geçiştiririz. Birileri kral çıplak demek zorunda. Hiç kimsenin mutluluğu, düğünü, üzüntüsü bir başkasının kahrına dönüşmemeli. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Birileri hataları söylemek zorunda. Düğün eğlence, coşku demektir. İki aile birleşiyor ve ortada bir mutluluk var. Ama bu mutluluk birilerinin kahır ve azabı olmamalı. Birileri havaya silah sıkarak rahatlama olayına girebilir. Ben böyle bir durum olduğu zaman protesto edip, düğünü terk ediyorum. Muhtarlar olarak gerekli ikazlarla, uyarılarla bunun önüne geçebilirsiniz. Birisi enstrüman çalıyor, mesleğini icra ediyor. Bir tanesi de sırf egosunu tatmin etmek için silah atıyor ve onun yaralanmasına sebep oluyor. Bu ne ilkel bir durum. O yüzden bugünü bir milat kabul edelim ve gerekli hisseleri çıkararak herkes kendi mahallesiyle ilgili gerekeni yapmalı.”

 

BURSA’DA OLAN UYGULAMA İNEGÖL’E DE YANSIR

“Otopark uygulaması Şubat 2015’ten beri Bursa Büyükşehir Belediyesi iktisadi teşekkülü olan BURBAK tarafından yapılıyor. Eğer Bursa’da bir uygulama varsa, İnegöl’de de aynı uygulama geçerli olması lazım. Yönetim Kurulu Başkanıyla görüşüp, aynı uygulamanın burada da geçerli olmasını sağlarız.”

 

Bence çok güzel bir mekânınız var. Her toplantıyı dernek binanızda yapmak zorunda değilsiniz. Sani Konukoğlu Konferans Salonumuz, Kent Müzemizde bir salonumuz, Gölbaşında salonumuz var. Programlarınıza göre yer ayarlanabilir. Eğer muhtarlarla alakalı farklı bir yer zorunlu olduysa, bu konuda da gereğini yaparız” açıklamalarında bulundu.

Editör: Süper Kanal TV