Uzun zamandan beri gündemde olan BURULAŞ´a ait sarı otobüslerin Bursa-İnegöl arasında toplu taşıma hizmeti vermesi konusu yapılan protokol ile resmiyet kazandı.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ın makamında düzenlenen toplantıya BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy, İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz ile Turizm ve Kooperatif Başkanlarının katıldı.
Sarı otobüs uygulaması ile alakalı açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Yeni yasa ile beraber İnegöl'ümüz Büyükşehir'in merkez ilçelerinden biri oldu. Bununla beraber taşıma ile alakalı, ulaşım ile alakalı tüm yetki ve sorumluluklar da büyükşehir belediyemizin ukdesinde oldu. Bu noktada o günden beri hem İnegöl merkezde, hem İnegöl Bursa arasındaki taşımacılıkta, hem de İnegöl içerisindeki özellikle tramvay ve benzeri uygulamalarda, bunun yanında İnegöl'ün köy ve beldeden dönüşen mahalleleri ile olan ulaşımla alakalı irtibatlarında, tabi o günden beri sorgulamalar yapıyoruz. Özellikle burada halkımızın Büyükşehir nimetlerinden istifade etmek gibi isteği var. Bununla alakalı özellikle kamuoyunda sarı otobüsler diye bilinen uygulamanın ne zaman devreye gireceği ile alakalı beklentiler var. Bu noktada Büyükşehir'imizin yetkili kuruluşu BURULAŞ Genel Müdürlüğü ekibiyle 2432 Nolu Taşıyıcılar Kooperatifimiz bu noktada 3 ayrı toplantı gerçekleştirdi ve son toplantıda biz de kendileri ile beraber bulunduk. Daha önceki bilgileri onlara ulaşmıştık. Nihayetinde bir anlaşma zemini oluştu. Bugün bununla alakalı imzalar gerçekleştirmiş olacağız. Ben öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza, BURULAŞ Genel Müdürü ve Ekibine yürekten teşekkür ediyorum. İnegöl'de bu işe yıllarını vermiş olan esnaflar var ama 242 bin de nüfus var. Dolayısıyla işin hem esnaf boyutunu hem vatandaş boyutunu hem de denetleyici olacak olan Büyükşehir'imizin, kurumumuzun boyutunu da ortaya koymak durumundaydık. Yani konunun 3 tane tarafı olduğunu her zaman öncelikli olarak kabul ettik. Ve İnegöl Bursa arası yolculuğun kalitesinin daha da iyi olması ile alakalı doneler ortaya koyduk.  Ben gösterdikleri yakınlıktan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza, BURULAŞ Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Yapılacak olan uygulama ile alakalı da 1 aylık süre içerisinde, yani 1 Ocak itibari ile başlamayı düşünüyoruz.” Dedi.
BUKART KULLANILACAK
Başkan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Burada mevcut 2 firmamızın araç sayısı çok fazlaydı. Bu sayının düşürülmesi gerekiyor. Bu akıllara şunu getirmesin; bundan sonra araç sıkıntısı mı olacak gibi. Aksine araçların daha rantabl çalışmasını ortaya çıkaracak. Dolayısıyla bir araçla alakalı herhangi bir bekleme veya saatleri ile alakalı arasındaki açıklıklar söz konusu değil. Bu tamamen zaten BURULAŞ'ın denetiminde gerçekleşecek bir çalışma. Sabah ve akşam saatleri olmak üzere, hem İnegöl'den Bursa'ya, hem de Bursa'dan İnegöl'e olmak kaydıyla inşallah saatlerini ileriki günlerde belirteceğiz, İnegöl'den iki otobüsümüz, Bursa'dan da iki otobüs olmak kaydıyla, sabah-akşam olacak. Bunlar 55 oturumlu otobüsler, ilçe halkımızın faydalanacağı ucuz saatler olacak. Bunların tamamı da BUKART ile taşıma yapacak. Tabi takdir edersiniz ki bu karttan yararlanan kişinin de Bursa'da şehir içi ulaşımla alakalı belirli avantajları ortaya çıkacak. Burada özellikle taşıma sayılarını kontrol edip, sayıları tespit edip, 2016 yılı içerisinde süreci izleyip inşallah bundan sonraki yıllarla alakalı da daha sağlıklı bir karara varma imkânına sahip olacağız. Otobüslerin saatleri nelerdir ve uygulamanın ne şekilde olacağı ile alakalı süreç başladı. Tabi ki diğer normal gün içerisinde ve belirlenmiş saatler dahillinde taşıma yapacak araçlarla alakalı da kira bedelleri ile ilgili anlaşmalar yapıldı. Ve bu noktada BURULAŞ'ın denetimleri de tamamen halkımızın menfaatleri doğrultusunda, üst düzeyde devam edecek. Genel hizmetle alakalı bir sıkıntı yok açıkçası. Sadece rakamsal anlamda belki bir daha ucuz beklentisi vardı ve beraberinde de dönem dönem iyi arkadaşları tenzih ediyorum ama yapılan bazı olumsuz uygulamalarla alakalı BURULAŞ'a ulaşan, bizlere ulaşan şikâyetler vardı. İnşallah bunların tamamını bu şekli ile bertaraf etmiş olacağız. Bu anlaşma zemininde emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”.
İNEGÖL İÇİ ULAŞIMDA BURSAKARTLA SAĞLANACAK
BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy ise, “İnegöl, büyükşehir sınırlarına dahil olduktan sonra çalışmalara başladık. Büyük bir şansımız vardı. İnegöl hakikaten kurumsal bir şehirdi. İnegöl içerisinde İnulaş şirketi tarafından çalıştırılan otobüslerin kapasite fazlası yok. Bir iki düzenleme oldu. Kart sisteminin olduğu gözlemlendi. İnegöl şehir içi ulaşımda kullanılan kentkart sisteminin Bursakart’a uyarlanması çalışmaları devam ediyor. İnegöl içindeki değişik işletmelerinde aynı çatı altında toplanacağını hedefliyoruz. Bursakart sistemi İnegöl içi ulaşımda da kullanılacak. Yenice ve Cerrah mahalleleri İnegöl içi ulaşımına katıldı. Yakın zamanda da kartların Bursakart’a dönüşümü sağlanacak.” Dedi.
SEFERLER YILBAŞINDA BAŞLIYOR
Fidansoy, “Kapasite fazla var. Kapasite fazlası gereksiz yere maliyetlere sebep oluyordu. Bunla ilgili analizler yapıldı. Halkın ihtiyaçları dikkate alınarak düzenleme yapıldı. Bu uygulama 2016 yılı Ocak ayı başında uygulamama alınacak.” Diye konuştu. 
İNDİRİMLİ SEYAHAT
Fiyatlardan bahseden Fidansoy, “İnegöl’den Bursa’ya 6.5 TL, öğrencilerden ise 4.5 TL ücret alınacak. İnegöl’den Bursa’ya sarı otobüslerle giden yolcular 6.5 TL’nin üzerine 1.1 TL daha ilave edip Bursa’nın sonuna kadar gidebilecek. İnegöl’den Bursa’nın sonu kadar 7.6 TL’ye gidilebilecek. Öğrenciler ise Bursa’nın sonuna kadar 5.2 TL’ye gidebilecek.” Şeklinde konuştu.
BURSAKART SATIŞ NOKTASI OLACAK
Fidansoy, Bursakart satış noktasının İnegöl terminalinde oluşturulacağını bildirdi.
AKTAŞ’A TEŞEKKÜR
Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz ise, “Yaklaşık iki aydan bu yana bu konuyla alakalı çalışmalar yaptık. Belediye başkanımıza, bu güne kadar İnegöl esnafına ve halkına vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Güzel bir uygulama yapıldı. 2016 yılı başı itibariyle bu uygulama başlıyor. Hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.
Konuşmaların ardından sarı otobüslerle ilgili taraflar arasında anlaşma imzalandı.












Editör: Süper Kanal TV