Ramazan'ın ilk haftasını geride bırakırken sindirim sistemi şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısında da artış gözlenirken, Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Servet Yetgin, iftar ve sahurda ne yenildiği kadar, sonrasında yapılanların da önemli olduğunu dile getirdi. Sahurdan hemen sonra uyumanın mideye zararlı olduğunu vurgulayan Yetgin, "Sahurda daha çok ertesi gün için su ihtiyacını giderici ve tok tutacak gıdalarla geçiştirilen bir sahur sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Ayrıca sahurdan sonra hemen yatmayıp bir süre beklemek sindirim problemi yaşayanlar için rahatlatıcı olacaktır" dedi.

Safra kesesi taşı olanların ramazanla beraber sindirim sistemlerinde sıkıntılar yaşayabileceğini ifade eden Yetgin, iftarda çok ağır ve yağlı yenilmemesi gerektiğini belirtti. Yetgin, "İftar yemeğinin, çok ağır yağlı, kızartmalı ve bol karbonhidratlı olmaması gerekiyor. İftar yemeğinin olabildiğince hafif tutularak, bir iki saat sonra ikinci bir öğünle tam doymanın yaşanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan, sahurda daha çok sıvı almaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yetgin, "Günümüzde yaklaşık 15-16 saat süren bir orucun ardından 6-7 saate su ve yemek ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Bu dönemde özellikle su ihtiyaçlarımızı karşılamaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ertesi gün, 15 -16 zaman diliminde su ihtiyacımız fazla olacaktır. Su ihtiyacımızı karşılamaya dikkat edersek, kabızlık, basur ve çatlak gibi sorunları yaşamamış olacağız" diye konuştu.