Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Komitesi Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat, Bursa iş dünyası ile Rusya Federasyonu iş dünyası ve iş kuruluşları arasındaki ilişkileri geliştirmek ve ortak projeleri oluşturmak amacıyla dün İnegöl’e gelerek Mobiliyum AVM, Mobilya Müzesi ve Kent Müzesi ile İnegöl Belediyesi’ni ziyaret etti.
RUSYA PAZARINA GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Ziyaretlerden ilki Mobiliyum AVM’ye gerçekleştirildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Talha Timur Han, “Türkiye-Rusya Ulusal İşbirliği Konseyi Türkiye Başkanı Erdoğan Bey Bursa programı kapsamında İnegöl’e gelerek ziyaretlerde bulundular. Kendilerini ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Mobilya sektörü olarak Rusya pazarından biraz uzak gibi görünsek de ciddi çalışmalarımız var. Daha önceki arkadaşlarımız şirket kurarak orada gerekli altyapıları oluşturdular. 3-4 yıl sabretmelerine rağmen bir türlü Rusya pazarına hâkim olamadık. Erdoğan Bey ile bunların sorun ve detaylarını konuşacağız. Mobiliyum AVM’nin kuruluşu, üretici firmaların bir araya gelip bu eseri oluşturma aşamaları hakkında görüş alışverişlerinde bulunacağız. Bu konuda bizlere destekleri olacağına inanıyoruz. Rusya pazarında neler yapmamız lazım, daha önceki hatalarımız neydi, bundan sonra nasıl bir konumda olmamız gerekiyor konularında detaylı görüşeceğiz. İnşallah İnegöl için hayırlı olur” dedi.

AVRUPA KALİTESİNİ YAKALADIK
Rusya pazarı her pazar anlamında zor bir pazar ama büyük bir pazar… Altyapı ve lojistik desteği iyi sağlamak lazım. Bu mobilya ya da başka bir pazar olsun önemli değil, içine girildiği zaman üretimleri doyurabilecek bir pazar var. Erdoğan Beyi önemsiyoruz. Mobiliyum AVM olarak müteşebbis heyetin bir araya gelmesiyle, kendi güçlerimizle bu eseri meydana getirdik. Türkiye’de ciddi bir pazar payı var. Bunu Rusya’ya nasıl sunabiliriz, daha önce yaptığımız hataları yapmadan Rusya pazarına nasıl girebiliriz düşüncesindeyiz. Büyük bir pazar. Ürettiğimiz ürünlerin de oraya hitap ettiği kanaatindeyim. İnegöl olarak Avrupa kalitesinde standartları yakaladık, fiyatlarımız Avrupa fiyatlarının 3’te 1 oranında. Bunu oraya sunmamız, anlatmamız lazım dedik. İnşallah kendileri de gerekli çalışmaları yapacaklar. Umarız önümüzdeki süreçte daha güzel bir pazar bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

RUSYA VE TÜRKİYE EKONOMİLERİ BİRBİRLERİNİ TAMAMLIYOR
Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Komitesi Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat, “Rusya Federasyonu, Türkiye’nin en önemli bölge komşusudur. Önemli bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında önemli ticari, ekonomik, siyasi, stratejik ilişkiler kuruldu. Bu oluşumda Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Sayın Putin’in çok büyük katkıları oldu. Bizlerin de onların çizdiği bu perspektifte bu tip çalışmalarımızı artırmamız gerekiyor. Rusya büyük bir pazar, büyük bir coğrafya, 18 kilometre karelik bir coğrafya. Rusya ekonomisi ile Türkiye ekonomisi birbirini tamamlayan ekonomiler. Dolayısı ile Rusya’nın bu tip girişimlere ihtiyacı var. Bunun kanallarını ve ilişkilerini doğru kurmak gerekiyor. Bu seyahatimizin amacı da İnegöl bölgesindeki mobilya sanayicileri ve kurumlarla resmi işbirliklerini artırmak, önümüzdeki dönemde Rusya pazarında etkili hale getirmektir. Rusya’yı sadece bir pazar olarak görmemek lazım. Avrasya ekonomik topluluğu var. 450 milyonluk bir pazar… Bunun yanında bağımsız devletler topluluğu var. Yine Rusya’nın içerisinde olduğu Şangay işbirliği teşkilatı var. Türkiye’nin daha küresel ve global ölçekte etkili olabilmesi için bu tip alanlarda stratejik, ekonomik ticari ilişkilerin kurulması gerekiyor” diye konuştu.

TL-RUBLE TİCARETİ BAŞLAYACAK
“Ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi için İnegöl’deki kurumlar ile Rusya’daki kurumlar arasında ortak projeler geliştirilmesi, karşılıklı seyahatler yapılması gerekiyor. Rusya ile Türkiye artık bölgede ve küresel anlamda üst düzey stratejik ilişki noktasına geldiler. İlişkilerimiz ekonomik boyutu da aşmış durumda. Enerji sektöründe Türk akımı projesiyle birçok enerji projelerine imzalar atıldı. Bunun içinde nükleer santral projesi de var… Yakın dönemde Rusya ile Türkiye arasında TL-Ruble ticareti başlayacak. Bunu iki merkez bankası aralarında görüştüler. Aynı zamanda ticareti ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek için Rusya’da 1 milyar dolar civarında bir Rus fonu kuruldu. Türkiye o fonu kuruyor, bu fonla ticareti artırmak için ortak projeler geliştirilecek, finansal destekler sağlanacak. Aynı zamanda Türkiye, Rusya ile Avrasya ekonomik topluluğu ile serbest ticaret anlaşması için bir takım girişimler yapıyor. Yakında bu büyük kıtayı, büyük Rus pazarını iyi organize edebilirsek, onu Anadolu’daki üretici ve sanayicilerle direk bağlantı içerisine sokarsak olumlu sonuçlar alabiliriz” ifadelerini kullandı.
Editör: Süper Kanal TV