İlçe Müftüsü Kazım Güzel, hiçbir Hıristiyan’ın kandil kutlamadığını fakat Müslümanların Noel için hazırlık yaptıklarını belirterek; yılbaşı eğlencelerinin ve bilhassa milli piyangonun haram olduğunu ifade etti. Güzel, “Milli demek de ayrı bir cüret sorunu. Milli demek millete ait demek, dini değerlere uygun demektir. Bunun İslam nazarındaki yeri haramdır” dedi.

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, yılbaşı kutlamaları ve milli piyango çekilişleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

HANGİ HIRİSTİYAN KANDİL KUTLAR?
Güzel, “Rabbimize şükürler olsun bizi insan olarak, Müslüman olarak yarattı. Hz. Muhammed’e ümmet, Kur’an’a hizmet ve kendisine kulluk etme bahtiyarlığı nasip etti. Yılbaşı diye ifade edilen 2 yılbaşı var. İslam’ın ve Müslümanların kullandığı hicri takvime göre bir yılbaşı var, miladi takvime göre bir yılbaşı var. Hicri takvime göre olan yılbaşı hicreti sıfır kabul eden ve ona göre takvim oluşturan, miladi yılbaşı da Hz. İsa’nın doğumunu sıfır kabul ederek oluşturulduğu söyleyen bir takvimdir. Yılbaşı noktasında birkaç konuyu gündeme getirmemiz gerekiyor. Henüz geçmiş 15 gün içerisinde Mevlid Kandili kutlandı. Hiçbir Hıristiyan ülkeden Hıristiyanlar mevlid kandili kutladı mı? Herhangi birinin haberi oldu mu? Hazırlık yaptılar mı? Özel ilgi ve alaka gösterdiler mi? Medyasından diğer kültür katmanlarına kadar herhangi bir faaliyette bulundular mı? Hayır. Peki, bizim Ümmet-i Muhammed olarak bunca kültür donanımımıza, tarih şuurumuza ve kendi kimliğimize rağmen Hıristiyanların kutladığı Noel yortusuna, yılbaşına ilgi göstermemiz, kendi kültürümüzü bırakıp onların kültürüne imrenmemizin gerek İslami şahsiyetimizde gerek tarih tecrübemizde gerekse 600 yıl dünyaya hükmetmiş bir milletin çocuklarına yakışan hiçbir tarafı olamaz.”

“NOEL, İSLAMİ KİMLİĞİMİZ VE MÜSLÜMAN ŞAHSİYETİMİZLE UYUŞMAZ”
“Peygamber Efendimizin buyurduğu; ‘Kim bir kavme benzerse onlardandır’ hadisini hatırladığımızda bizim herhangi bir milletin kültürüne, örfüne, adetine, geleneğine öykünmemize, onlara benzemeye çalışmamıza ihtiyacımız yok. İnanç, ibadet, ahlak, kültür, tarihi değerler, tarihi şahsiyet ve kahramanlar, müesseseler, kurumlar olarak bizim, bize de insanlığa da yetecek kadar zenginliğimiz var. Bu nedenle yılbaşını bir Müslüman olarak kutlama, Noel ve benzeri anlayışa ilgi göstermemiz İslami kimliğimiz, Müslüman şahsiyetimizle uyuşmaz. Diğer bir tarafı yapılan işler açısından da bir boyut var. Varsayalım Hıristiyanlık adına bu işi yapacaksa, bir Peygamberin doğum yıldönümü içkiyle, israfla, sorumsuzlukla, iffetsizlik, ahlaksızlıkla mı kutlanır? Bu yılbaşı kutlaması eğer bir Peygamberin hayatını hedef alan bir kutlamaysa, hayatının muhasebesini yapmak, insanların bugün içerisinde bulundukları durumlara çözüm üretmek şeklinde düşünülmesi gerekmez mi? Bunları bir Hıristiyan açısından söylüyorum.”

“İSLAM NAZARINDA HARAMDIR”
“Yılbaşında yapılan eğlence rezaletleri, çam katliamları, diğer İslam’a uygun olmayan yılbaşı çekilişleri, eğlenceleri sorumsuzca diğer insanları da rahatsız eden israf, sefahat, görüntü ve ses kirliliklerine, uygun olmayan manzaraların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Özet cümle şudur; yılbaşında içki tüketiminden çam ve hindi katliamına, kumara, hudutsuz eğlencelere, milli piyango adı altında çekilen, binlerce kişiden toplanıp belli kişilere umut dağıtan ve birçok kişinin umudunu söndüren bir anlayışı içeren faaliyet İslam nazarında haramdır. Milli demek de ayrı bir cüret sorunu. Milli demek millete ait demek, dini değerlere uygun demektir. Bunun İslam nazarındaki yeri haramdır. Milli piyango dediğimiz olayda haksız kazanç var, insanların umutlarını sömürme var ve birçok kişiden sömürüp birkaç kişiye verme var. Milli piyangosu, çam katliamı, hindi katliamı, içki tüketimi, ölçüsüz eğlenceler de İslam nazarında uygun olmayan hal ve hareketlerdir. Bizim tarihi köklerimizde, millet olarak tarih tecrübemizde kendimize yetecek eğlenme, muhasebe ve kurum, kuruluş, kültür değerlerimiz söz konusudur. Bu noktada başka milletlere özenecek durumda değiliz.”

VAR OLUŞ AMACIMIZIN MUHASEBESİNİ YAPMALIYIZ
“Milletimiz ömrümüzden 1 yıl geçti daha düşünüyorlarsa ömrün ne için verildiğini, verilen amaç ve gayeye ne kadar uygun yaşadığımızın muhasebelerini yapmalarını temenni ediyorum. Cenab-ı Hakk’tan herkese sağlık, sıhhat ve afiyetler niyaz ediyorum. Şuanda Suriye’deki vatan, millet, memleket, istiklal ve istikbalimiz için savaşan kardeşlerimize dua vaktidir. Onların yanında yer alma vaktidir. Yeryüzü coğrafyasında mazlum insanların derdi ile dertlenme, yardımlaşma, hayatın ve gençliğin görev ve sorumluluklarımızın muhasebesinin yapılma vaktidir. Yılbaşı diye düşünüyorlarsa bile bu çerçevede değerlendirmeleri gerekir. Müslümanlar için bugünün diğer günlerden hiçbir farkı yoktur” açıklamalarında bulundu.
Editör: Süper Kanal TV