İnegöl belediyesi Beşinci mevsim kültür merkezinde düzenlenen "Osmanlı'dan 15 Temmuz'a Türkiye'nin darbelerle imtihanı" adlı söyleşiye katılım yoğun oldu. Bir çok vatandaş boş koltuk kalmayınca yerde otururken bazılarıda salon dışındaki sinevizyondan programı takip etti.
Pelin Çift ve  Ahmet Şimşirgil'in söyleşisi Osmanlı Devletindeki darbelerden ve taht mücadelelerinden başladı. Darbelerin başlıngıcının eski türk devletlerinde var olduğunu Osmanlının bunun önünü kestiğini  söyleyen Şimşirgil ; " Eski devletlerde baba vefat eder devlet çocuklara bir çok parçaya bölünürdü. Dolayısıyla hep çocuklar arasında birbirleri ile müthiş savaşlar olurdu. O yüzden bizim devletlerimizin yıkılışının temel sebebi buydu. İşte Osmanlı bunun önünü çok acı bir şekilde de olsa almayı başardı. Buna biz bazen kardeş katli diyoruz nasıl olur insan kardeşini öldürürmü. Kendileri için çok acı bir reçete kullandılar, feragat ettiler kendilerinden. Ve bunu da ilk yazılı emre döken Fatih sultan Mehmet Handır. Çünkü ilk darbe ona yapılmıştı ve bundan sonrakilerin önünü kesmek istiyordu." dedi.

Söyleşi daha sonra soru cevap şeklinde devam ederken program sonunda Pelin Çift ve  Ahmet Şimşirgil'e belediye başkan yardımcısı Eşref Yiğit Tarafından plaket takdiminde bulunuldu.

Editör: Süper Kanal TV