İnegöl Belediyesi, 2 Nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle özel bir çalışmanın startını verdi. Fiziksel olarak hastalıkları fark edilemeyen ve bu nedenle toplum içerisinde hem aileleri hem kendileri sorun yaşayan otizmli bireyler için Ayçiçeği Yaka Kartı uygulaması başlatıldı. Şehrin belirli noktalarına bilgilendirici afişlerin de asılacağı çalışma kapsamında, otizmli çocuklar için özel olarak Ayçiçeği Yaka Kartları hazırlanacak. Bu kartlar sayesinde otizmli bireyler İnegöl Belediyesi’nin tüm birimlerinde kolaylıkla fark edilip kendileriyle özel olarak ilgilenilecek. Aynı şekilde şehirde bu duyarlılığın oluşması için de bilgilendirmeler yapılacak. Yaka kartlarıyla fark edilecek olan otizmli bireyler ve ailelerinin, bu uygulama sayesinde topum içinde daha rahat sosyalleşebileceği düşünülüyor.

TOPLUMUN FARKINDALIĞI VE DUYARLILIĞI ARTTIRILMALI

Hayata geçirilecek uygulama, 2 Nisan Dünya Otizm Günü kapsamında otizmli çocuklar ve ailelerini makamında ağırlayan Belediye Başkanı Alper Taban tarafından açıklandı. Bugün 09.30’da Başkanlık makamında otizmli çocuklar ve ailelerini konuk eden Başkan Taban, 2 Nisan Dünya Otizm Gününü kutladı. Burada bir açıklama da yapan Başkan Taban, “2 Nisan Dünya Otizm Günü. Bizler de bu vesileyle şehrimizdeki otizmli çocuklarımız ve aileleriyle bir araya geldik. Ailelerimizle aslında göreve geldiğimiz günden bu yana irtibatlar sağladık ve açıkçası onları anlamaya çalışıyoruz. Sadece bu özel günü kutlamakla yetinmeyerek çözüm noktasında ve onların beklentileri noktasında neler yapabileceğimizi istişare ettik. Özellikle çocuklarımız, hiperaktif diyebileceğimiz boyutta çok hareketli, enerjileri çok yüksek. Bundan dolayı ailelerimizin de çocuklarını kontrol etmesi zorlaşıyor. Toplumda da bireyler çok farkında olunamadığı için bu noktada dışarıda vatandaşın farkındalığını arttırma gereği ortaya çıkıyor. Çocuklar çok hareketli olduğu için ve dışarıdan bakıldığında fark edilemedikleri için aileler çocuklarını kontrol edemiyor gibi bir görüntü oluşuyor. Bu konuda toplumumuzun duyarlılığını ve farkındalığını arttırmak istedik. Bununla ilgili de ailelerimizle yaptığımız görüşmeler neticesinde otizmin de simgesi olan ayçiçeği sembolünü kullanarak vatandaşımızın dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.

AYÇİÇEĞİ YAKA KARTIYLA FARK EDİLEBİLİR OLACAKLAR

Ayçiçeği Yaka Kartı uygulamasından da söz eden Taban, “Arkadaşlarımız otizmli çocuklarımız için bir yaka kartı ve bilgilendirme afişleri oluşturdular. Bunları halk otobüsleri başta olmak üzere vatandaşlarımızın görebileceği alanlara asarak özellikle otizmin ne olduğunu ve çocuklarımızı nasıl tolere edebileceğimiz konusunda bilgiler yazıldı. Bunlar farkındalık çabaları. Çocuklarımız da yine Ayçiçeği Yaka Kartlarını takarak toplumda fark edilebilir olacaklar. Ben bu hassasiyetin tüm kamu kurumlarında gözetilmesini arzu ediyorum. Tüm kurumlara örnek olmasını istiyorum. Onlara öncelik verilmesi yerinde bir hareket olacaktır. Yaka kartlarını da otizmli çocuklarımıza vereceğiz. 2 Nisan Dünya Otizm Gününü de bu vesileyle kutluyorum” açıklamalarında bulundu.