inegöl'de ikamet eden Mehmet Şah Tay merkez bankasında emekli olduktan sonra kendine yaptırdığı yeni evde hayatını geçirmeye çalışıyor. Merkez bankasında çalıştığı sırada biriktirdiği para koleksiyonu görülmeye değer. Para koleksiyonunda Osmanlı dönemindeki paralardan günümüzdeki TL’e kadar bulunuyor. Gözü gibi baktığı koleksiyonu ilk kez süperkanaltv'ye gösterdi.

Konuyla ilgi konuşan Tay şunları söyledi. Ben merkez bankasında çalıştığım sırada biriktirdim. Ayrıca para koleksiyoncuları var onlardan da edinmeye çalıştık gücümüz yettiğince. Çünkü büyük paralar gerektiren bir uğraş bu.

KOLEKSİYONDA OSMANLI DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR

Para koleksiyonunda olan paralar hakkında bilgiler veren Tay elimizde Osmanlının son döneminde birde Türkiye Cumhuriyetine geçişteki eski bir lira dediklerimiz ve kurtlu dediğimiz 5 lira ile 10 liralarımız var. İsmet İnönü paralarımız, mor birliği olan şuanda revaçta olan  paralarımız, fındık kıran kızlarımız 5 lira, 10 lira olan Meriç nehri, yani elimizden geldiği kadar toplamaya çalıştık bunları. Satmak için bunları toplamadım satmayı da düşünmüyorum dedi.

GÜMÜŞ PARALARDA VAR

Mehmet Şah Tay aynı zamanda darphane üyesi olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü. Oradan hatıra olsun diye gümüş paralar aldık. Birde eskiden kullandığımız çocukluktan bu yana topladığım demir paralar var. 5 kuruş, 10 kuruş, 1 kuruş, delikli bir kuruş dedikleri paraları topladık.

Paranın koleksiyon değeri aslında paranın kirliğine göre değer kazanıyor.  İstediğiniz kadar eski paranız olsun eğer para yıprandıysa maddi değeri kalmamıştır. Ama para ne kadar az yıpranmışsa o kadar değerli.  Benim için bunlar çok değerli yani ben değer biçemem koleksiyon içerisinde baktığımızda birkaç tane değer yapacak paralar var diye konuştu.