Geçen yıla göre bu yıl ilaç ve gübrede yaşanan fahiş fiyat artırımı, çiftçileri zorluyor. Aniden artan gübre ve ilaç fiyatlarının ardından açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, devletin konu ile ilgili gübre ve ilaç üreticilerine müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili makamında açıklamalarda bulunan Çelik, şu ifadeleri kullandı: Malumunuz üretim sezonuna yavaş yavaş girmekteyiz, önümüzdeki yılın planlaması yapılıyor. Gönül isterdi ki; gübre ve ilaç fiyatlarının bizlerin istediği seviyede kalmasıydı. Bu fiyatların çok yükselmesi çiftçilerimizin belini bükmekte. Geçen sene bu zamanlarda 90 TL olan 20-20 gübre fiyatı, bugün 129 TL. Geçen sene yine bu zamanlarda 15-15 dediğimiz gübre 94 lira olan fiyatı, bugün 135 lira. Yine çiftçinin çok kullandığı dap gübresi, geçen sene bu zamanlarda fiyatı 115 lira, bugün 198 TL. Yine bir gübre çeşidimiz geçen sene 50 lirayken, bugün 80 lira. 26 nitrat dediğimiz geçen sene 60 TL, bugün 105 TL. Geçen sene yine 8-21 100 TL, şu anda 155 TL. Bunlar gübre fiyatları. Ve bu gübre fiyatları indirilmiş halde. Yani hükümetin bir müdahalesi ile birlikte biraz indirilmiş hali. İndirilmeseydi ne olacaktı artık Allah biliyor”

 HÜKÜMETİN MÜDAHALE ETMESİ LAZIM

“Hükümetimiz bu sene desteklemelerde %100 arttırdı ama artırılan destekler bir şekilde ilaç ve gübre fiyatları ile birlikte bizden alınmış oluyor. Bizim isteğimiz şudur ki; her şeye müdahale eden hükümetin, bu gübre ve ilaç üreticilerine müdahale etmesidir. Bu bugün sadece konuştuğumuz konu değil. Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’da Ankara’da bu konuyu gündeme getiriyor. Bizler de üretim sezonuna başlarken, gündeme getirmek istedik. Bursa Milletvekillerimiz, özellikle iktidarın milletvekillerinden bunu ivedilikle bekliyoruz, muhalefet zaten bunu dile getirmekte”

TARIM ÜLKESİ OLMAYAN ÜLKELER AÇ KALIR

“Bir pandemi süreci yaşadık. Bu pandemi sürecinde bütün devletler ihracatlarını durdurdular ve dolayısıyla birkaç sene sürdüğünü düşünün, Allah muhafaza tarım ülkesi olmayan ülkelerin aç kalacağını hep birlikte gördük. Tarım çok önemli ve tarımdaki insanları sahada tutabilmemiz için verilen destekler %100’dür ama özellikle ilaç ve gübre konusunda devletimizin müdahale etmesi lazım”