Final Müsabakasını İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, CHP İnegöl İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar ve çok sayıda öğrenci ve öğretmen takip etti.
 
HOŞGÖRÜYE ULAŞMALARINA ÖNCÜ OLABİLMELERİ HEDEFLENMİŞTİR
Final Müsabakası öncesi açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, "Yakın tarihin en yaygın ve etkili tartışma türlerinden biri olan ‘münazara’ türü, günümüzün ve yakın geçmişin “lider” vasfıyla anabileceği önemli fikir adamları ve tanıdık simaların ortak noktası olarak göze çarpıyor. Kitlelerin fikirlerinin gelişmesinde hayati önem arz ettiği bilinen ‘münazara’ türüne dair bir kültürün lise düzeyindeki öğrenciler arasında yerleşmesi için önemli bir adım atan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, bu çalışmayla öğrencilerin entelektüel eğilimlerini artırmak, hayata dair perspektiflerini genişletmek, empati yeteneklerini geliştirmek, konuşma yeteneklerini geliştirerek toplum karşısında inandıkları bir düşünceyi özgürce savunma alışkanlığı kazandırmak, güven duygusunu güçlendirmek, araştırmaya sevk etmek ve fikirleri masada tartışabilecek olgunluğa, hoşgörüye ulaşmalarına öncü olabilmeyi hedeflemiştir. Bunun için Müdürlüğümüzce Şube Müdürü Mahmut Güven başkanlığında bir Komisyon oluşturuldu. Komisyonun belirlediği kurallar çerçevesinde okullarımızın Turnuvaya hazırlanarak katılımları sağlanmış oldu. Bu kapsamda Münazara Turnuvasının daha profesyonel olması için bu konunun uzmanı olan bir kişi ilçemize davet edilerek Komisyonumuzun, Jüride görev alacak olan öğretmenlerimizin, danışman öğretmenlerimizin ve Turnuvaya katılacak öğrencilerimizin eğitim almaları sağlandı. Ayrıca İzmir 9 Eylül Üniversitesinden bu konuda deneyimi olan arkadaşlar davet edilerek Turnuvada jüri heyetinde görev almaları sağlandı. Bugünkü Final Jürisinde de bu arkadaşlarımız ile beraber Türkçe öğretmenlerimizden oluşan bir heyet bulunmaktadır. Turnuvayı kendi okulundaki öğrencilere ve diğer kesimlere duyurmak için her okuldan bir sosyal medya sorumlusu öğrenci belirlenmiştir. Bu öğrencilerimiz, Facebook ve Twitter’da sayfa açarak Turnuvayı geniş kesimlere duyurmuşlardır"
 
"Turnuva Yürütme Kurulu tarafından belirlenen 10 konu 09 Aralık2015 Çarşamba günü okullara duyuruldu. Ekipler yoğun bir çalışma ve heyecan içerisinde turnuvaya hazırlandılar. Münazır öğrenciler, bu 10 konu içerisinden hangisi üzerine maç yapacaklarını ve konuyu hangi konumda savunacaklarını maçtan yalnızca 15-20 dakika önce öğrendiler. Öğrenciler hiç şüphesiz ki zor ve eğlenceli dakikalar yaşadılar. Belirlenen konulardan 6 tanesi eleme maçlarında tartışıldı. Bir konu ise Finalde tartışılacaktır. 19-20 Aralık 2015 tarihlerinde düzenlenen turnuvada, 19 okuldan toplam 32 takım yarıştı. Toplamda 48 Öğretmen, 160 öğrenci turnuvada Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesinde bir araya geldi. Turnuvanın ilk günü her grup dört maça çıktı, puanlama usulüne göre yapılan değerlendirmeler sonucunda 16 takım 20 Aralık 2015 Pazar günü çeyrek finale katılmaya hak kazandı. Her maçta giderek artan heyecanla beraber tecrübe edinen münazırlar, Pazar sabahı çeyrek final mücadelesinde karşı karşıya geldiler. Eleme usulüyle yapılan çeyrek final mücadelesini başarıyla tamamlayan 8 takım yine Pazar günü öğlenden sonra yarı final mücadelesinde kozlarını paylaştılar. Akabinde yarı finali kazanan 4 takım finale adını yazdırdı. 2 gün süren “İnegöl Liderlerini Yetiştiriyor." Projesi kapsamında ve “Kürsünün Liderleri İnegöl de” sloganı ile yapılan Liseler Arası Münazara Turnuvası elemelerinde 4 Lise Finale kalmış olup, bugün finalde yarışacaklardır. Finalde Yarışacak okullarımız; Hacı Kemal Lisesi 2. Takım, Hacı Kemal Fen Lisesi 1. Takım, Özel Altın Nesil Anadolu Lisesi ve Özel Elit Grup Anadolu Lisesi. Bu okullarımızdan ikişer öğrencimiz olmak üzere toplam 8 öğrenci finalde yarışacaktır"
 
"Bu vesileyle şube Müdürümüz Mahmut GÜVEN başkanlığındaki Turnuva Yürütme Kuruluna, turnuvaya ev sahipliği yapan Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi Müdürlüğüne, turnuvayı koordine eden aynı okulun Müdür Yardımcısı Murat AYDIN’a, turnuvada görevli öğrencilere, turnuvaya katılan liselere, münazır öğrencilere, değerlendirme kurulu üyesi ve danışman öğretmenlere, ayrıca turnuvanın düzenlenmesine maddi katkıda bulunan; Ana Sponsorumuz Belediye Başkanlığımız adına Sayın Belediye Başkanımız Alinur Aktaş beye, Özdilek AVM yetkililerine, Ticaret ve Sanayi Odası adına Başkan Metin ANIL beye, Sedef Pastaneleri sahiplerine, Mobiliyum AVM yetkililerine, Turuncu Kırtasiye sahiplerine, Orhan Köfte Sahiplerine, Bilgin Halı Yıkama Sahiplerine ve Elvan Ajans sahiplerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
 
JÜRİ İZMİR'DEN
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "Heyecan dorukta. İzmir'den öğrenci kardeşlerimiz var jüri olarak, onlara hoş geldiniz diyorum, kolaylıklar diliyorum. Bu yarışma geçen sene ilk defa yapılmıştı. Daha sonra beni ziyarete geldiklerinde, yarışmanın detayı ile alakalı bilgiler verdiler. Biz dedik ki bu yarışmayı biraz daha geliştirmeyi düşünüyoruz. Belediye olarak bir çok konuda güzel şeylere sponsor olduk ama şu anda bulunmaktan son derece keyif alıyorum"
 
YARIŞMAYA HARIL HARIL ÇALIŞIYORLAR
"Ben her hafta okul ziyaretleri yapıyorum. Okullarda bu yarışma ile alakalı harıl harıl çalışılıyor. Müthiş bir hazırlık var. Her yerde bu ekipler müthiş derece hazırlık içerisinde. Sosyal medya sallanıyor. Öğrenciler bu manada karşılıklı tatlı atışmalar, yarışma ile alakalı iddialı sözler... Nihayetinde finale gelindi" ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Münazara Turnuvası'nın finali gerçekleşirken, şampiyon Özel Elit Grup Anadolu Lisesi oldu