Bu yıl 45’incisi düzenlenen MODEF EXPO Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını dünyaya açtı. Fuar açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katılım gösterdi.
  
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, “45’incisini düzenlemiş olduğumuz İnegöl Mobilya fuarımıza hoş geldiniz. Bir fuardan daha fazlası misyonu ile yola çıktığımız fuarımızı bu sene de açtık. 150’nin üzerinde firmamız fuarımıza katılım sağlıyorlar. Bunun yanı sıra kendi işyerlerinden fuara katılım sağlayan birçok mobilyacımız mevcut. Tüm sektörleriyle birlikte şehir olarak bir fuar gerçekleştiriyoruz. Tüm sektörlerimize büyük ölçüde katma değer sağlamaktadır. Bu bağlamda İnegöl, Türkiye’nin 21. Büyük ekonomisi, 17. Büyük ihracat yapan merkezi ve dış ticaret fazlası veren 10. Büyük ekonomisi olmasıyla birlikte tamamen bir sanayi şehridir. İnegöl hem kendisine hem Bursa’mıza hem de ülkemize üst düzey katkı sağlıyor. Özellikle Mobilya İhtisas OSB’mizin son aşamasına geldik, inşallah yer dağıtımlarını da yaparak sanayicimizle OSB’mizi buluşturmuş olacağız. Bunun yanında küçük sanayi sitelerimize büyük ihtiyaç duyuluyor. KOBİ ölçeğinde büyük sanayiciyi İnegöl’e getirecek 4. OSB için talepler geliyor. Bu bağlamda bu şehri planlarken sanayi şehri olarak planlamamızda ciddi fayda vardır. Burada yeni tasarımlarımız tüm dünyaya sunacağız. Fuara katılan ve katılamamasına rağmen kendini İnegöl’de hazırlayan tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum. 110 ülkeden alım heyeti hedefledik. Şehrimizi tüm Türkiye’ye tanıtmış olduk. Katılım sağlayan firmalarımıza ve tüm ilçemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
  
Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, “İnegöl 45. Uluslararası Mobilya Fuarının açılışında bulunmak, sizlerle bu heyecanı paylaşmak bizi son derece sevindiriyor. Fuarlar tanıtım merkezleri olduğu için son derece önem arz ediyor. İnegöl bu noktada şanslı şehirlerden bir tanesi. Belediye Başkanları bu işin patronluğuna soyunduğu için rahmetli Hikmet Şahin ile başlayan bu yolculuk Alinur Başkanımızla devam edip şuan Alper Başkanımızla sürdürülmektedir. Katılımcı firmaları tebrik ediyor, bol ve bereketli kazançlar diliyorum. Fuarın bugünlere gelmesinde büyük emeği olan MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanımız Yavuz Uğurdağ Beye de ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
  
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Sektörümüze müteşekkiriz. Bu organizasyon hem sektörümüze hem de şehrimize hayırlar getirsin. Yavuz Başkanım çok güzel bir slogan buldu, bir fuardan fazlası. Mobilya sektörü de bir sektörden fazlası… Metalin, tekstilin, kimyanın, ağaç ürünlerinin ve birçok sektörün buluşma noktası. İtalya gibi gelişmiş ülkeler bundan çok istifade etti. Şehri geliştirmek istiyorsanız mobilyayı geliştirmeniz lazım. İtalya’nın gelişimi mobilyadan geldi. Mobilya sektörü imaj demek, yaşam alanı demek. İnsanlar evinde, ofisinde, hastanede, otelde ne kadar alan varsa hepsinde mobilya kullanıyor. Bir şehre Türk mobilyası gittiği zaman bunu insanlar daha çok fark ediyorlar. Mobilyacılar olarak ihracatın akıncılarıyız. Bu konuda mobilyacılarla gurur duyuyorum. Sene sonunda 4.5 milyar dolar mobilya ihracatı yapmayı hedefliyoruz. Diğer sektörlerin de önüne geçmiş olacağımızı düşünüyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımıza teşekkür ediyorum, ne zaman mobilya ile ilgili bir sorun olsa destek verdiler. 2023’te dünya mobilya ticaretinin %5’ini Türk mobilyacıları olarak alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa’mız bu sene 16.2 milyar dolar ile sene sonu ihracatını yakalamış olacak. Şayet çip krizini yaşamamış olsaydık Bursa 18 milyar dolar eşiğini geçecekti. Bu rakamlar ithalatla birlikte yaklaşık 26-28 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, BM’ye bağlı olan 137 ülkenin üzerinde bir rakam. Bunun itici güçleri var. Otomotiv gibi mobilya sektörü de bunun en önemli itici gücü. Bursa ekonomisinin neredeyse %50’si sanayi ekonomisinden gelmektedir. Bursa’nın kilogram geliri 4 dolar olan bir ihracat geliri var. Türkiye’nin ortalaması 1,30-1,40. Bursa bunun 3 katı. Tüm girişimcilerimize başta İnegöl, sonra Bursa ve tabi ki ülkem adına teşekkür ediyorum. Yaptıkları gerçekten fedakârlık gerektiren özverili çalışmalar. Bizlerin görevi bunları sürdürülebilir kılmaktır. Bursa’nın nitelikli sanayi alanlarını yükseltmemiz lazım. Bunu yaptığımız takdirde İnegöl de Bursa da önümüzdeki 50-100 yılda ülkesine ekonomik anlamda en büyük katma değeri sunmaya devam edecektir. Fuarımız tüm işletmelerimize hayırlar getirsin” dedi.
 İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “45’incisini gerçekleştireceğimiz Mobilya Fuarımıza ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Sektörün içerisinde atılması gereken önemli adımlar var. Mobilyacı paydaşlarımızın tüm istek ve önerilerini değerlendirerek şehrimizi buna mukabil geliştirmek adına planlamalar yapmaya devam ediyoruz. Mobilya emek dostu bir sektör. Bu sektör için İnegöl’de çalıştıracak insan arıyoruz. Eksi işsizlik var, ihracat rakamları ortada. İnegöl, mobilya sektöründe alınmış olan hedef kararlara destek verecektir. Ekonomiye direkt katkı sağlayan bir ilçeyiz. İnşallah bundan sonra daha güçlü fuarlar yaparız. Emeği olan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyor, güzel bir fuar olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
  
MODEF Fuarlarının geçmişinden bugüne kadar yaşadığı adımlardan bahsederek konuşmasına başlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Ülkemiz güzel işlere imza atıyor. Birilerinin hamasi nutuklarla feveran ettiklerine bakmayın. Hepimizin ağzında maskeler, hala mesafeli oturuyoruz, hala korku ve kaygılarımız var. Sevdiklerimizden aramızdan ayrılanlar oldu. Hayat devam ediyor ve insanlar tüketmeye devam ediyor. El birliğiyle daha çok güzel işlere imza atacağız. Duyduklarımız bizleri ziyadesiyle heyecanlandırıyor. Daha fazla pazar aramak, daha çok ürünlerimizi geliştirip standartlarımızı artırmalıyız. Fuarımızın 45’incisini büyük bir başarıyla gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür eder, hayırlı ve bereketli çalışmalar dilerim” diye konuştu.
  
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Geçmişten günümüze kadar fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sektör temsilcilerinin verdikleri rakamları dinlediğimizde gurur duyuyoruz, koltuğumuz kabarıyor. Daha çok üretelim, zenginleşelim ve paylaşalım istiyoruz. Muhalefet partisiyiz diye eleştireceğimiz yok, eksiklikleri tabi dile getireceğiz ama iyi şeyleri de alkışlamasını biliriz. İnegöl dünyanın mobilya başkenti olmayı fazlasıyla hak ediyor, tabi il olmayı da hak ediyor. Protokol de buradayken vurgulamak isterim. Dile getirilen rakamların, katma değerinin de karşılığını almasını isteriz. Ekonomi gerçekten güzel olsun, ülke güzel kazansın, hakça paylaşılsın istiyoruz, bunun için ne gerekirse üzerimize düşeni her zaman yaparız. Bu dileklerle fuarın hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
 
 AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, “Tam 45. kez, yine yeni şeyler söylettirecek İnegöl Mobilya Fuarına hoş geldiniz. Öyle ya bu kürsü her yıl onlarca konuşmaya mekan oldu. Gerçekten bizi biz yapan yenilikçi tasarımı, ergonomisi, ekonomikliği gibi üzerine söylenen her güzel sözü de fazlasıyla hak etti.  İşte bu başarının mimarları, emek verenleri bu salonda, bu stantlarda, gururla buradasınız. Yerli ve milli bir bakış açısı ile birbirimize yetecek kadar varız, birbirimizi omuzlayacak kadar ve dahası ileriye; en ileriye taşıyacak kadar varız dediniz. Zaten hiçbir zaman zorluklara karşı pes etmediniz. Zorluklarla büyüdünüz de büyüdünüz. Pandemiyi gerekçe, krizi bahane ederek köselere çekilmek yerine pandemiye ve dünyayı sarsan ekonomik şok dalgalarına inat Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ekonomi yönetiminde yer alan kıymetli bakanlarımızın tavsiye ve desteklerine paralel üretime ve ihracata hız verdiniz. İhracat karnesinde İnegöl’ün notu hep pekiyi idi. böylesi büyük bir krizden de İnegöl küllerinden doğan Anka Kuşu gibi yeni hikâyelere kanat açtı. Sizleri Yürekten tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum. 

Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Bursa, marka bir şehirdir. İstanbul’dan sonra en büyük 2. İhracatı gerçekleştiren en önemli sanayi şehridir. İnegöl, her yıl dış ticaret fazlası vererek diğer şehirler için örnek teşkil etmektedir ve ilimiz ekonomisinin önemli bir temsilcisidir. Sektörümüzün tüm emektarlarını ve işverenlerini tebrik ediyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen İnegöl ihracat rakamlarıyla ekonomimizin güvenli limanı olmuştur. Bunun en önemli noktalarından biri MODEF Fuarlarıdır. MODEF Fuarları, İnegöl’ün sektördeki rüştünün ve kalitesinin göstergesidir. Ortalama 25 bin ziyaretçinin uğrak yeri olan bu uluslararası fuar hatırı sayılır işbirliklerine vesile olmaktadır. Fuarımızın sektörün tüm temsilcilerine hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Türkiye’de ve dünyada mobilya sektörünü belirleyen etken unsur haline gelen MODEF ve MODEF Expo fuarlarının üzerine yeni şeyler eklenmesine vesile olan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamıza, Bursa Büyükşehir Belediyemize, İnegöl Belediyemize ve emeği olan herkese teşekkür ediyor, katılımcı firmalarımıza başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.