7- 23 Kasım “Ağız Diş Sağlığı Haftası” İle 22 Kasım “Dişhekimliği Günü” kutlamaları İnegöl’de de gerçekleştiriliyor. Ortodonti Uzmanı Nazlı Hasanoğlu Nalcı ve eşi Protetik Diş Tedavi Uzmanı Mehmet Serdar Nalcı, hafta kapsamında inegölde özel bir okulda  öğrencilere ağız ve diş sağlığı konusunda seminer verip, diş taraması yaptılar. İlkokul 1 ve 2. Sınıfların diş taramasını yapan çift, miniklere diş macunu ve diş fırçası hediye ettiler.
Diş ve ağız sağlığı hakkında bilgiler veren Protetik Diş Tedavi Uzmanı Mehmet Serdar Nalcı, “Her yıl kasım ayının son haftası Ağız Diş sağlığı ve diş hekimliği haftası olarak kutlanmaktadır. Biz diş hekimleri bu haftalarda okullarda ve diğer topluluklarda diş ve dişeti sağlığı hakkında bilgilendirme yaparız. Ben de bugün sizlere kısaca bu konulardan bahsedeceğim. Öncelikle bahsedeceğim konu hepimiz açısından önemli olan ve neredeyse herkeste mevcut olan diş çürükleridir. Diş çürüğü, dişin en dış tabakası olan diş minesi adı verilen dişin sert yüzeyinin asitler tarafından çözünmesi ile oluşur. Bu asitler bakteri plağı adı verilen yapışkan bir tabaka tarafından üretilir. Eğer tedavi edilmezler ise bu diş çürükleri diş yüzeyinde delikler ve büyük oyuklar meydana getirir. Eğer böyle bir durum sizin ağzınızda da mevcut ise ve erken dönemde bir diş hekimine başvurursanız dolgu veya kanal tedavisi işlemleri ile diş kurtarılabilir. Diş çürüğünden korunmak için çok şekerli ve asitli gıdalar tüketmeyin, dişlerinizi günde 3 defa fırçalayın ve senede 2 defa diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.” Dedi.
SADECE 6 DAKİKA
Dişeti hastalığına dikkat çeken Nalcı, “Buradaki sebep yine bakteri plağı dediğimiz oluşumun bu defa dişeti boşluğu ve üzerinde birikimidir. Bakteri plağı asit ve toksin oluşturarak dişetlerinde kızarıklık, şişlik ve kanama meydana getirir. Ve zamanla dişetinin dişlerden uzaklaşmasına neden olabilir. Dişeti hastalığı halkımız arasında çok yaygındır. Erken dönem ve başlangıç aşamasında iyi bir ağız bakımı ve Diş Hekimi müdahalesi ile tedavi edilebilir. Eğer geç kalınırsa dişlerin sallanması ve diş kayıplarına yol açabilir. Son olarak yine bu dönemde en sık rastlanan bir diğer problem olan ortodontik problemleri anlatacağım. Özellikle genetik etkiler sonucu oluşan ve diş çapraşıklığı olarak bildiğimiz bu problem de erken dönemde tedavi edildiği takdirde başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Bu tedavi için en uygun yaş aralığının 9-14 olması ile birlikte ileriki yaşlarda da başarılı sonuçlar alınmaktadır. Diş teli tedavisi dediğimiz bu işlem düzgün sıralanmayan, çarpık dişleri düzeltmek için uygulanır. Bu sorunlar ortadan kalkınca da ağız ve diş sağlığımız korunmuş olur. Çünkü çapraşık dişlerin temizlenmesi zor olduğu için çürük ve dişeti hastalıklarına neden olmaktadır. Sizlerden ricam bir gün 24 saat ve dişlerinize ayırmanızı istediğim vakit her biri 2 şer dakika olmak üzere sabah öğlen ve akşam toplam 6 dakika. İnanın bu çok zor değil” ifadelerini kullandı.

Editör: Süper Kanal TV