03-04.10.2017 Salı ve çarşamba günleri İnegöl yerel basınında yer alan "İnegöl'de Yolsuzluk İddiası" ve "Skandal Karar Alındı" başlıklı haberlere istinaden Müdürlüğümüzce açıklama yapılması zarureti hasıl olmuştur.

Müdürlüğümüzce 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Taşımalı Ortaöğretim İhalesi iddialarda belirtildiği üzere sadece Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsü’ne değil İnegöl’e bağlı 115 Mahallemizden, 24 taşıma merkezi okulumuza toplam 3.955 öğrencimizin taşınmasına yönelik, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında Açık İhale Yöntemiyle yapılmış olup ihaleye 2 firma teklif sunmuştur. Teklifler 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu kanuna bağlı mevzuat dahilinde değerlendirilmiş ve süreç şu şekilde yürütülmüştür:

· İsteklilerin teklif zarfları EKAP sistemi üzerinden alındı belgesi düzenlenerek teslim alınmış, isteklilerin teklif verme sıralarına göre numaralandırılmıştır.

· İhale teklif zarfları İhale Komisyonu tarafından şekil yönünden incelenmiş, teklif zarflarının şekil yönünden uygun olduğu görülmüştür.

· İhale Komisyonu ve istekliler huzurunda teklif zarfları alınış sırasına göre açılmış ve ihale idari şartnamesinde istenilen belgelerin ön kontrolü yapılmış ve durum Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağına işlenmiştir.

· İsteklilerin Teklif fiyatları ve işin yaklaşık maliyeti istekliler ve komisyon huzurunda açıklanmıştır.

· İhale Komisyonunca tekliflerin alınması ve açılması sonrasında Tekliflerin ve Belgelerin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi aşamasına geçilmiştir.

İhale Komisyonunca Tekliflerin ve Belgelerin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi aşamasında;

1. sırada teklif veren İnegöl Halk Otobüsleri ve Minibüsleri Taşımacılık Tur -Turizm Otomotiv ve Servis Hizmetleri Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş' nin İş Deneyim Belgesi olarak sundukları belgenin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar başlıklı 43. Maddesinde yer alan "İş deneyim belgeleri; Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak yurt içinde veya yurt dışında gerçekleştirilen işler ya da denetlenen veya yönetilen yapımla ilgili hizmet işleri için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır" hükmüne aykırı olarak Yönetmeliğin “İş Deneyim Belgesi” düzenleme yetkisi vermediği bir firmaca düzenlendiği tespit edilmiş ve ilgili belge değerlendirmeye alınmamıştır.

İş deneyimini gösteren belgeler arasında sunulan sözleşmenin ise ihale idari şartnamesinin 7.6. maddesinde, benzer iş olarak kabul edilecek işler arasında saydığı, Özel ve Resmi Kurumlara Yapılan Öğrenci Taşımacılığına değil, şehir içi yolcu taşıma işine ait olduğu, ayrıca sözleşmenin uygulanmasına ilişkin sunulan faturaların ise öğrenci taşıma işine ilişkin olmadığı, hak ediş raporu olarak düzenlendiği, yani mevzuat yönünden benzer iş olarak kabul edilemeyecek belgeler olduğu tespit edilmiş ve değerlendirmeye alınmamıştır. İhale Komisyonunca verilen Karar isteklilere EKAP üzerinden tebliğ edilmiştir.

Bu aşamadan sonra yapılması gereken ise şöyledir: İstekliler kararın tebliğinden sonra 10 gün içinde ihaleyi yapan kuruma itiraz başvurusunu yapabilir. Alacağı cevaba göre durumu Kamu İhale Kurumu'na itiraz yoluyla taşıyabilir. Kamu İhale Kurumunun alacağı karar açıklanıncaya kadar sözleşme imzalanamaz, dolayısıyla ihale sonuçlandırılamaz.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere iddia sahibi İnegöl Halk Otobüsleri ve Minibüsleri Taşımacılık Tur -Turizm Otomotiv ve Servis Hizmetleri Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş Yetkilisi İbrahim BAYRAM mevzuatın amir hükümlerine uygun olmayan belge sunduğu ve sunulan belgelerin eksikliğinden bahsetmeden ve izlenmesi gereken kanuni süreçleri kullanmadan, doğrudan haksız ve yanlış isnatlarda bulunarak, kamuoyunu yanlış ve eksik bilgilendirmiş, kurumumuzu kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmaya çalışmıştır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ilgili kişinin yapmış olduğu açıklamaların eksik, yanlış ve mesnetsiz olduğunu beyan eder, kanuni haklarımızı arayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Editör: Süper Kanal TV